bg0893 000 007 info@adventureteam.bg

Свалбард – северно сияние в арктическата пустош

0
1 място
Цена3,400 лв.
ноември 20, 2024
Оставащи: 1 места
* Моля, изберете всички задължителни полета, за да преминете към следващата стъпка!

Резервация

Добави в любими

Adding item to wishlist requires an account

4876

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и ще се радваме да разговаряме с вас.

0893 000 007

info@adventureteam.bg

Архипелага Свалбард - последната твърда земя преди Северния полюс
 • Норвегия
 • 20 - 26 Ноември 2024 г.
 • 6-10 човека
 • Лесно 2/10
 • Северното сияние Аурора
 • Артическата пустиня на Свалбард
 • Най-северното населено място на земята
 • Трекинги до пещери и върхове
 • Шейни теглени от полярни хъскита
 • 3 дни в Осло с разглеждане на всички забележителности на града
 • Малка бутикова група от максимум 8 участника и двама водачи

Малко са явленията, които пленяват сетивата и въображението по такъв категоричен начин както северното сияние Аурора. Отправяме се на уникална по рода си експедиция, в преследване на причинената сякаш от извънземна сила зелена магия, в сърцето на Северния ледовит океан. 

Разположен между бреговете на Норвегия и Северния полюс, арктическия архипелаг Свалбард е постоянен дом на близо 2800 човека (от над 50 националности) и същевременно естествен хабитат и местообитание на над 3000 полярни бели мечки (или казано по друг начин по мечка и малко на калпак от населението).
Вечната зима на архипелага и целогодишните ниски температури (максималната през лятото е около +7 градуса, а през най-студения месец от годината, м. март, около -15) са идеалната предпоставка за създаването на Глобалния семеносен свод – най-важният склад в света, който съхравяна повече от 980 хиляди семена от цялото земно кълбо, които да влезат в употреба в случай на глобален катаклизъм. Свалбард е и мястото, на което се намира най-северната столица, най-северната църква, най-северния университет и най-северната пивоварна (която няма как да пропуснем да посетим) и въобще – всичко най-северно на света, което човек може да се сети. 

Очаква ни приключение в ледената пустош, по време, на което ще преследваме северното сияние почти 24/7, ще участваме в подготовката на кучешките впрягове преди вълнуващата обиколка с шейни теглени от хъскита, ще правим трекинги до впечатляващи ледени пещери и заснежени върхове и въобще, заедно ще посетим най-северното място на света, до което е възможно да достигне човек, който не е полярен изследовател и не участва в специална експедиция.

Допълнително ще имаме на разположение и няколко пълни дни в Осло, столицата на Норвегия, където ще можем да разгледаме всички забележителности на града и някои от най-впечатляващите тематични музеи в Европа. 

ВНИМАНИЕ!
Посещението ни на Свалбард е по време на полярната нощ (което означава, че слънце НЕ изгрява), а средно дневните температури са в порядъка на -8/-10 градуса. 
Пътуването е подходящо за истински приключенци, изследователи и мечтатели, за които ниските температури и постоянната нощ са желана част от веселбата, а не „неудобство“, с което трябва да се съобразяват!!!

 

1 СВОБОДНО МЯСТО ЗА МЪЖ, настанен в двойна стая с друг мъж от групата!

Програма

Ден 1: 20 Ноември 2024София - Виена - Осло

04.00 ч. (през ноща) събиране на групата на летище София, терминал 2 и отпътуване за Осло през Виена. 

В Норвегия „Няма такова нещо като лошо време, има само лошо облекло“. Така, че взимаме дебелите шапки, ръкавици и… бански и се отправяме към “Градът на тигрите”, както е известна столицата на Норвегия Осло. 

Кацаме около 13:30 ч. следобед, оставяме си багажа в хотела и се впускаме в пешеходна обиколка до едни от най-интересните забележителности. Като град на повече от 1000 години, Осло е наситен от архитектурни и културни съкровища, както старинни от времето на викингите, така и истински шедьоври от наши дни.

Следобедната ни разходка ще премине през Кралския Дворец, който и до днес се използва, като официална резиденция на сегашния крал на Норвегия; Катедралата на Осло, построена през XII век и въпреки, че два пъти е разрушавана  и строена на ново все още има запазени оригинални елементи; След това минавайки покрай символа на града, статуята на 4,5 метровият бронзов тигър, ще стигнем до сградата на градската библиотека, която е една от най-модерните в града; Продължаваме с разходка по покрива на Оперния театър, чиято сграда, сякаш издигаща се от водата, се намира точно на пристанището. Изкачвайки се по покрива и ще се насладим и на фантастична панорамна гледка към Осло и близките фиорди; Друга от спирките ни е Крепостта „Акешхус“, а веднага след това се отправяме към кулминационната ни точка за днешния ден. За финал имаме на разположение, запазено само за нашата група, 100-годишно буре за аквавит, превърнато в сауна.  Към тази голяма сауна в бъчва разполагаме със собствен студен басейн, съблекалня, а който иска може да се разхлади и директно във водите на фиорда. За финал не ни остава нищо друго, освен да се съберем пред огнището и сгушени в топло одеяло и в компанията на ледено студена чаша бира, сами да приготвим вечерята си от деликатесни еленски колбаси на огъня. 

Нощувка: Осло, The Verdandi Hotel  3*,  2-ни стаи

Ден 2: 21 Ноември 2024Осло, Норвегия. Целодневна разходка

Стартираме деня с разходка в най-големият скулптурен парк в света. Паркът Frogner има над 212 скулптури, направени само от един художник – Густав Вигеланд. Грандиозен проект със замисъл чрез скулптури на голи хора изработени от бронз, гранит и ковано желязо да пресъздаде човешкия живот от люлката до гроба. В центъра на парка се намира монолит, издълбан от висок каменен блок, включва 121 преплетени човешки фигури: мъже, жени и деца, всички изглеждащи сякаш се катерят един над друг, за да стигнат до върха. От този шедьовър на съвременното изкуство се отправяме директно към следващия такъв – Норвежкия музей за културна история разположен на близкия полуостров Bygdøy. Норвежкия музей за културна история е създаден още през 1894 г. и към днешна дата е един от най-големите музеи на открито в света. Музеят е дом на над 160 исторически сгради, някои от които датират от 1200 г.. Сред тях са църквата Gol Stave Church, Gate Saw and Fulling Mill и Стария град, който съдържа сгради от Осло, когато е бил известен като Christiania, и неговите предградия. Ще останем още малко на полуострова за да се пренесем в епохата на велики изследователи, като Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и Роалд Амундсен. Ще посетим музеят Фрам, който отваря врати през 1936 г., като дом за дървения кораб, с който именитите изследователи обследват Арктика и Антарктика. Днес музеят е домакин на страхотен съраунд филм от палубата, който кара кораба буквално да оживява пред очите ни.

За вечеря ще посетим някоя типична бирария и ще се насладим на местната кухня.

Нощувка: Осло, The Verdandi Hotel  3*,  2-ни стаи

Ден 3: 22 Ноември 2024Свалбард

Ранно ставане, освобождаваме хотела и с публичен транспорт или таксита се насочваме към летището. Полета ни за Свалбард е в 09:20 ч., а очакваното време за кацане около 12:00 на обяд.

Добре дошли на края на света! Пристигаме на летището в Лонгиербиен и с трансфер се отправяме към уникалния ни хотел Basecamp. Автентичен и неподправен, хотелът е разположен в сърцето на града, на изключително кратко разстояние до всички забележителности, музеи и ресторанти. Хотелът представлява елегантност в комбинация с грубо докосване на суровата история на Свалбард. С любезната грижа на нашите домакини и душата на хотела, ще можем да се почувстваме като в дома на истински жител на Свалбард. Просторните стаи са изградени от дърво, дървени трупи, кожа и други традиционни материали. Стаите нямат телевизор, но има включен безжичен интернет. На последния етаж пък ще намерим приятен лофт, а под стъкления покрив ще можем да се насладим на северното сияние в тъмната полярна нощ.

Следобяда ще направим една разходка до Глобалния семеносен свод, а привечер ще наобиколим градчето и всичките му по-интересни забележителности. 

Посещението ни на Свалбард е по време на полярната нощ (която продължава около 3 месеца), което е предпоставка за възможно наблюдение на северното сияние във всеки един момент от денонощието. 

Нощувка: хотел Basecamp, 2-ни стаи

Ден 4: 23 Ноември 2024Шейни с кучешки впряг

Зареждаме се с енергия от нашата арктическа закуска, обличаме топлите дрехи и се впускаме в едно от най-вълнуващите приключения въобще – возене в шейна с кучешки впряг.

С трансфер от хотела ще се придвижим до станцията „Трапер“ (тук ще има стая за преобличане, където ще ни осигурят и подходящи дрехи за впряга), която се намира на около 8 километра от Лонгиербиен. Ще се срещнем с хъскитата, които изпълнени с вълнение и нетърпелива кучешка радост ще ни чакат да се присъединим към днешното пътуване. Опитен местен гид ще ни разкаже всичко най-интересно за това невероятно изживяване, като ще получим и безценни съвети за това как се впрягат хъскитата, как се карат шейните и как е започнала тази традиция.
Разбира се, всички задружно ще участваме и в подготовката на шейните и впряга за днешното снежно пътешествие в арктическата долина. Деня ще приключи с топли напитки около огъня на Фангстайонен, където нашият водач ще ни ракаже за историите от времето, когато ловците са търсили своето щастие в Свалбард.

Посещението ни на Свалбард е по време на полярната нощ (която продължава около 3 месеца), което е предпоставка за възможно наблюдение на северното сияние във всеки един момент от денонощието. 

Нощувка: хотел Basecamp, 2-ни стаи
Изхранване: закуска
Активности: полудневен трип с кучешки впряг в арктическата ледена пустиня

Ден 5: 24 Ноември 2024Преходи в Свалбард

В зависимост от метеорологичната обстановка, днес ще направим преход до някой от околните върхове и/или ще изследваме скрития свят в някоя от ледените пещери. Всички ще получим челници и снегоходки/котки в зависимост от условията.
Време е да запретнем ръкави и да се подготвим за пешеходната ни експедиция в бялата пустош!

При възможност ще отидем до някоя от пещерите, преди да изследваме криволичещите канали за топене на вода в древния ледник. Ако ще се качваме на някой от върховете, това ще бъде в планините на Лонгиербиен. Наградата, която ни очаква след стръмното изкачване е приказната гледка към града и околните планини и фиорди. Продължителността на днешния трип ще е около 5-7 часа като очакваното време за прибиране в хотела е около 16:00 ч.

Посещението ни на Свалбард е по време на полярната нощ (която продължава около 3 месеца), което е предпоставка за възможно наблюдение на северното сияние във всеки един момент от денонощието. 

Нощувка: хотел Basecamp, 2-ни стаи
Изхранване: закуска
Активности: преходи и трекинги

Ден 6: 25 Ноември 2024Свалбард - Осло

Освобождаваме рано хотела и заедно с целия ни багаж се насочваме към Gruve 3 – изоставена през 1996 г., стара въглищна мина за да се впуснем в историческо пътешествие във въгледобивната индустрия на Лонгиърбиен. По време на обиколката на Мина 3 ще се запознаем с ежедневния живот в мината и ще видим оборудването и машините, използвани по време на ежедневните операции преди близо 30 години. (тура е по-желание и не е включен в цената на пътуването. Заплаща се на място на цена около 160.00 лева)

Веднага след обиколката ни в мината се отправяме към летището, от където с полет в 14:45 излитаме за Осло, с ориентировъчно време за кацане малко преди 18:00 ч.
Настаняваме се набързо в хотела и ще се спуснем към централната част на града за празнична вечеря, на която в компанията на тежки наздравици да отбележим успешния край на арктическата ни експедиция.

Нощувка: Осло, The Verdandi Hotel  3*,  2-ни стаи

Ден 7: 26 Ноември 2024Осло - Мюнхен - София

С публичен транспорт или таксита се насочваме към летището в Осло, от където с полет в 11:25 ч. излитаме първо за Мюнхен, а от там и за София. Очаквано време за кацане в България около 18:00 ч.

Цена: 3400.00 лева

Цената включва:

 • Всички нощувки по време на приключението. Настаняване в двойни стаи
 • 3 закуски в хотела ни в Свалбард
 • Полудневен трип с кучешки впряг
 • Целодневен преход/трек до ледени пещери и/или върхове в района на Лонгиербиен
 • Местни водачи за триповете на Сваблард
 • Всички трансфери на Свалбард
 • Сертификат за експедицията до Свалбард (неофициален, издава се от Adventure Team Bulgaria)
 • Представител на Adventure Team Bulgaria
 • Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000.00 евро

Цената не включва:

 • Самолетни билети (около 450.00 евро с 10 кг. салонен багаж и малка раница)
 • Разходи за градски транспорт/таксита в Осло
 • Храна и напитки извън изброените като включени
 • Входни такси за посещавани музеи и забележителности в Осло (около 80.00 - 100.00 лева, незадължително)
 • Входна такса за наем на частна сауна и огнище/вечеря в Осло (около 80.00 - 100.00 лева, незадължително)
 • Лични разходи и всичко неизброено като включено
Срокове за плащане:
 • Заплащане на капаро в размер на 600.00 лева в срок до 5 дни след резервацията.
 • Окончателно плащане в размер на 2800.00 лева на две равни вноски с краен срок до 01.10.2024

Плащанията се извършват по банковата сметка на туроператора след резервация и получаване на индивидуален договор за организирано туристическо пътуване.

Детайли
Транспорт

Самолет София – Осло- София
Самолет Осло – Свалбард – Осло

Място на тръгване и връщане

Летище София, Терминал 2 (Google Map)

Дата и час на тръгване:

20 Ноември 2024, 04:00 ч. (през ноща)

Закупуване на самолетните билети

Всеки участник в групата ще получи подробна информация за авиокомпаниите и разписанието на полетите, с които групата ни ще лети. На база на тази информация всеки участник ще може да закупи самолетните си билети самостоятелно или да ни преведе парите за билетите и да ги закупим ние.

Настаняване

ОСЛО: The Verdandi Hotel 3*, Двойни стаи

 

СВАЛБАРД: Basecamp Hotel 4*, Двойни стаи, нощувка със закуска

 

 

Изхранване

Включено изхранване:
3 закуски в хотела в Свалбард

ОФИЦИАЛНИ ПАРТНЬОРИ НА АДВЕНЧЪР ТИЙМ

Да пътуваш по света е нещо велико. Ела с нас да се забавляваме заедно!

Възползвайте се от специалните отстъпки осигурени от нашите ексклузивни партньори.

20 % отстъпка на всички ненамалени стоки

Специализирана планинска екипировка
При покупка споделете с представител на магазина, че сте част от голямото приключенско семейство на Адвенчър Тийм България

20 % отстъпка на всички книги на издателството

Книги за пътешествия и приключения
Използвайте ПРОМО КОД adventure20 при покупка от сайта на издателството www.vakon.bg

До 20 % отстъпка на всички ненамалени стоки

Специализирана планинска екипировка
При покупка споделете с представител на магазина, че сте част от голямото приключенско семейство на Адвенчър Тийм България

10 % отстъпка на всички стоки и консумативи

Автоматични кафемашини за еспресо в движение
Използвайте ПРОМО КОД adventure10 при покупка от сайта на компанията www.outin.bg
FAQ

За връзка с нас:

 0893000007
 adventureteambg@gmail.com;

📲 Лично съобщение на фейсбук страницата на Adventure Team Bulgaria

 

Кой е организатор на пътуването?

Организатор на пътуването е „Адвенчър Тийм България“ ООД с ЕИК 121467862, притежаващо лиценз за туроператорска дейност N 4939 и сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ № 03700100002988/02.11.2020 г.

За кого е подходящо приключението?

Посещението ни на Свалбард е по време на полярната нощ (което означава, че слънце НЕ изгрява), а средно дневните температури са в порядъка на -8/-10 градуса. 
Пътуването е подходящо за истински приключенци, изследователи и мечтатели, за които ниските температури и постоянната нощ са желана част от веселбата, а не „неудобство“, с което трябва да се съобразяват!!!

Трябва ли ми някаква специфична екипировка?

Не е необходима специализирана екипировка. 
Взимате си максимално топли дрехи и ботуши, дебела шапка, ръкавици и най-доброто настроение

Ще получа ли допълнителна информация преди тръгване?

Около 14 дни преди отпътуването всички участници ще получат максимално подробен мейл с цялата организационна информация: напомняне за датата и часа на тръгване, контактна информация с водачите на групата, какъв багаж да си вземат и как най-удобно да го опаковат, каква и колко валута да си вземат и въобще всичко, всичко, всичко, което е необходимо да се знае за веселото ни изкарване заедно.

Още 2 човека разглеждат това приключение.