bg0893 000 007 info@adventureteam.bg

ЕВЕРЕСТ – ТРЕКИНГ ДО БАЗОВ ЛАГЕР И ОПЦИЯ ЗА ISLAND PEAK 6189 М.

0
1 място
Цена3,950 лв.
април 25, 2025
Оставащи: 1 места
* Моля, изберете всички задължителни полета, за да преминете към следващата стъпка!

Резервация

Добави в любими

Adding item to wishlist requires an account

4479

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и ще се радваме да разговаряме с вас.

0893 000 007

info@adventureteam.bg

Еверест - трекинг до базов лагер и опция за Island Peak 6189 м.
 • Непал
 • 16 - 20 човека
 • 25 Април - 10 Май 2025 за Еверест базов лагер
 • 25 Април - 15 Май 2025 за Еверест базов лагер и изкачване на Island peak 6189 м.
 • Еверест базов лагер - лесно/средно 4/10
 • Еверест базов лагер и изкачване на Island peak 6189 м. - трудно 7/10
 • 100% потвърдена група
 • Най-доброто време от годината
 • Подходящо за участници в нормална физическа форма
 • Оптимална аклиматизационна програма
 • Придружаващ екип (носачи и готвачи) и пълно изхранване
 • Целодневна обиколка в Катманду
 • Лицензирани водачи от България и Непал

„Богинята – майка на Вселената“

Дали някога ще се качим на покрива на света? Не знаем, но все някой ден ще опитаме да го направим.
Със сигурност обаче знаем едно, че ще го видим… ЕВЕРЕСТ – Върхът на върховете със своите 8848 метра великолепие. Ще бъдем там, ще застанем под величествените стени на гиганта и тихичко ще си мечтаем…

Трекинга до базовия лагер на Еверест е едно изключително приключение, което ни предлага спиращи дъха гледки към могъщите Хималаи, включително разбира се и към най-високия връх в света. Ще се докоснем до местната култура и традиции на шерпите, ще разгледаме националния парк Сагарматха, ще посетим най-големия манастир в Непал – Тенгбоче и ще се насладим на наистина умопомрачителни гледки и панорами. Отделно от това ще имаме възможност да разгледаме Катманду, столицата на световния алпинизъм Намче Базар, и не на последно място – да излетим от едно от най-атрактивните летища в света Лукла (от където тръгват всички експедиции). Освен Еверест по време на трека ни ще можем да видим с очите си и върховете Лхотце, Нуптце, Ама Даблам и Тамсерку. Въобще, чака ни толкова вълнуваща пролет, че нямаме търпение вече да е април и да се впуснем в нашата непалска авантюра.

Всеки от участниците в програмата ще може да избере участие по класическият маршрут до базов лагер на Еверест или да удължи хималайската си авантюра с 4 дни и да изкачи един от най-популярните върхове в района – Island Peak с височина от 6189 м. 

ВАЖНО! За кого е подходящо това приключение?

Еверест трек до базов лагер – за всеки любител на планината и приключенията в нормална физическа форма. Не е необходим предварителен опит на голяма височина.

Изкачване на Island Peak 6189 м. – подходящо е за участници в много добра  физическа форма. Силно препоръчително е да имате предишен опит при изкачване на върхове над 5000 м. и задоволителен брой зимни изкачвания на планински върхове в България.
Ще може да добавите изкачването на Island peak на 3-тата стъпка по време на процеса на резервиране от нашия сайт.

 

Програма

Ден 1: 25 Април 2025 г.Отпътуване за Катманду, Непал

Събиране на групата на Летище София в 13:00 ч. Полет София Катманду. Пристигане в Катманду около 06.30 ч. сутринта на 20.04.2024 г.

 

Ден 2: 26 Април 2025 г.Катманду

Трансфер от летището до хотела. Настаняване и свободно време за разглеждане на Катманду.
Ще направим кратка техническа оперативка, на която ще се запознаем с нашите местни водачи и ще получим цялата необходима информация за трекинга.
Изхранване: на свободна консумация
Нощувка: в хотел 3* в Катманду

Ден 3: 27 Април 2025 г.Полет до Лукла и трек до Пхакинг (2660 м.)

Вътрешните полети до Лукла се изпълняват с малки самолетчета и са суууупер забавно приключение. Очаква ни един от най-красивите въздушни маршрути в света.
Кацането… Летище Тензинг-Хилари в Лукла се намира на хълм заобиколен от много високи планини… Адреналин от където и да го погледнеш. На летището се срещаме с останалите членове от нашата експедиция – носачи, готвачи и друг помощен персонал. Багажа се опакова, претегля и разпределя се между шерпите. Предстои ни 4 часов трек до Пхакинг.
Нощувка в Пхакинг
Полет: Катманду – Лукла

Трекинги: около 4 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 4: 28 Април 2025 г.Пхакинг (2660 м.) - Намче Базар (3440 м.)

Движим се по поречието на река Дуд Коши (Млечната река) през борови гори. След около час достигаме подножието на високия 6608 метра връх Тамсерку. При ясно време от тук се вижда Еверест, който се подава иззад Лхотце. Продължаваме с трека докато достигнем до входа на националния парк Сагарматха в Намче Базар. Това е официалният „вход“ към Еверест и основен търговски център в региона. По време на днешния трек ще минем през 5 окачени моста последният, от които – „Хилари Бридж“ е и най-високият окачен мост в Непал.
Нощувка: в Намче Базар
Трекинги: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 5: 29 Април 2025 г.Аклиматизация в Намче Базар (3440 м.)

Ден за аклиматизация и почивка в Намче Базар. Ще се разходим до световно известния хотел Everest View от където ще се насладим на уникален изглед към могъщия гигант. На връщане ще посетим местния музей, съдържащ експонати, представящи местната флора и фауна, както и историята на района около връх Еверест. Преди това обаче ще се разходим до близкото село Кумджунг известно като родното място на Йети. Тук е и училището построено от първопокорителя на Еверест – Едмънд Хилъри и манастира „Кумюнг“ (известен с името Йети). Нощувка: в Намче Базар
Трекинги: кратки разходки в Намче Базар / опция – 6 часа трек до Кумджунг
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря

Ден 6: 30 Април 2025 г.Намче Базар (3440 м.) - Тенгбоче (3870 м.)

В Тенгбоче се намира известният едноименен манастир, който е и най-големият манастир в района на Еверест. Конструиран е така, че от него има 360 градусов изглед към Хималаите, включително към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Манастира по принцип отваря към 15.00 ч. и ако имаме късмет можем да станем свидетели на някой местен ритуал.
Нощувка: в Тенгбоче
Трекинги: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 7: 01 Май 2025 г.Тенгбоче (3870 м.) - Дингбоче (4360 м.)

Днес ще станем рано за да наблюдаваме изгрева в Хималаи. Закусваме добре и продължаваме към следващата ни дестинация по пътя към мечтаната цел. През множество висящи мостове и криволичещата пътека нагоре към Пенгбоче и Оршо ще достигнем до Дингбоче на 4360 метра над морското равнище. Днес ще навлезем в зоната на алпийските пасища където ще можем да видим характерните местни якове и стада овце. През днешния ден ще имаме и възможност да разгледаме върховете Лхотце и Ама Даблам, както и ще минем доста близо до много популярния за изкачвания Айлънд пик.
Нощувка: в Дингбоче
Трекинги: около 5 часа 
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 8: 02 Май 2025 г.Аклиматизация

Ден за аклиматизация и почивка. Можем да използваме времето през деня за изкачване до Нангкартшанг (5083 м.) или да се отправим към Чукунг на 4730 метра. Разбира се, можем и да останем цял ден в Дингбоче, но изкачването до Нангкартшанг освен, че ще ни даде по-добра аклиматизация ще ни възнагради и с уникални гледки към гигантите наоколо.
Нощувка: в Дингбоче
Трекинги: около 5 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 9: 03 Май 2025 г.Дингбоче (4360 м.) - Лобуче (4930 м.)

Днес ще се изкачим по стръмните склонове към легендарния ледопад Кхумбу. По пътя ни ще срещнем много камъни с молитвени флагчета, използвани като паметни плочи за загиналите на Еверест алпинисти. Най – известните сред тях са на Скот Фишер – американски алпинист и Бабу Чери Шерпа. Маршрутът ни продължава право към ледопада Кхумбу докато се озовем пред няколко величествени върха обградили Лобуче – Кхумбутсе, Лингтрен, Пумори и Махалангур Химал.
Нощувка: в Лобуче
Трекинги: 4-5 часа трекинг
Изхранване: 3акуска, обяд, вечеря

Ден 10: 04 Май 2025 г.Базов лагер Еверест (5364 м.)

Равната и лесна за преминаване пътека постепенно се променя в скалист и леден път, по който ще достигнем до Горакшеп. Оставяме багажа, хапваме добре и продължаваме към базовия лагер. В ранния следобяд ще достигнем кота 5345 м., където е разположен и базовият лагер, служещ за основна точка при изкачването на върха. Ще видим от близо легендарния ледник Кхумбу, и някой от най-популярните върхове като Нупце, Пумори, Хумбце и превала Лхо-Ла.
Нощувка: в Горакшеп
Трекинги: около 6-7 
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 11: 05 Май 2025 г.Кала Патар (5545 м.) и слизане до Дингбоче (4360 м.)

Днес ще станем рано за да се изправим пред едно от най-големите предизвикателства по време на това приключение. Ще направим нощно изкачване до Кала Патар (изкачване около два часа и половина) от където се разкрива изумителна 360 градусова панорама на Хималайската планинска верига. От върха ще се спуснем обратно към Горакшеп за да закусим и да съберем багажа. От там следва спускане към Дингбоче.
Нощувка: в Дингбоче
Трекинги: около 9 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 12: 06 Май 2025 г.Група ЕВС - трек до Намче Базар / Група Island peak - трек до Чукунг

Днес групата ни се разделя на две. 

Група ЕВС
Участниците, които са избрали само трека до базов лагер на Еверест продължават слизането си към Лукла с междинна спирка за нощунка през днешния ден в Намче Базар.
Нощувка: в Намче Базар.
Трекинги: около 9 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря.

Група Island peak 6189 м.
Стартираме деня с приятна 3-4 часова разходка за да достигнем до мястото ни за нощувка в Чукунг. По пътя си ще прекосим няколко ледени потока и разбира се да се насладим на живописната гледка на ледници и масивни планини навсякъде около нас. Пристигайки в селцето ще имаме избор дали да използваме оставащото от денявреме за пълна почивка и релакс или да се разходим до скалистия хълм Чукунг Ри, който предлага зашеметяваща гледка към връх Лхотце, Айлънд пик, Ама Даблам, Макалу и др.
Нощувка: в Чукунг.
Трекинги: около 3-4 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 13: 07 Май 2025 г.Група ЕВС - трек до Лукла / Група Island peak - базов лагер Island peak

Група ЕВС
Днес е последният ден за трекинги. От Намче за около 6 часа ще се спуснем до Лукла. След като се настаним в хотела ще имаме достатъчно време да разгледаме малкото градче и да приготвим масите за вечерните тържества. Тук ще се разделим и с екипа ни, подпомагал експедицията ни, така че ще направим една запомняща се прощална вечеря.
Нощувка: в Лукла
Трекинги: около 7-8 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

 

Група Island peak 6189 м.
Целта ни за днес е достигането до базовия лагер на Island peak – 5200 м., от който в последствие ще атакуваме върха. При достигане на лагера нашите непалски водачи ще ни проведат тренировъчна сесия за опресняване на уменията за катерене на върхове с използване на алпийска екипировка като пикел, котки, седалка за катерене, боравене с въже и други. Обучението не е задължително, но предоставя основни техники за боравене с екипировка и техники, които помагат за успешното изкачване на върха.
Нощувка: в базов лагер Island peak, палатки
Трекинги: около 4 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 14: 08 Май 2025 г.Група ЕВС - Катманду / Група Island peak - атака на въха

Група ЕВС
Връщаме се в Катманду с ранен полет от Лукла. Отново ще разполагаме с достатъчно време за да напазаруваме сувенири за любимите ни хора, да доразгледаме града и да започнем да кроим плановете за следващото велико приключение.
Нощувка: в Катманду
Полет: 45 минути полет
Изхранване: закуска

Група Island Peak
Днес е кулминацията на нашето хималайско приключение.
Малко след полунощ ще започнем нашата атака към високият 6189м. Island peak. Изкачването ни започва през скалист кулоар, а след това ще следваме хребета, който ще ни отведе до началото на вълнуващ траверс през ледника под Island peak. За изкачването през ледника ще използваме фиксирани въжени парапети. Последното препятствие преди върха е отвесен снежен хълм преодоляването на, който ще ни изведе до билото под върха.
След изкачването на върха слизаме обратно до базовия лагер, събираме багажа и екипировката и тръгваме обратно към Чукунг където ще нощуваме.
Нощувка: в Чукунг.
Трекинги: около 8-10 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 15: 09 Май 2025 г.Група ЕВС – Туристическа обиколка на Катманду / Група Island peak - резервен ден

Група ЕВС
Заедно с местен английско говорящ гид ще направим целодневна обиколка на Катманду. Ще посетим всички обекти под егидата на ЮНЕСКО. Храмът Пашупатинат, който е издигнат в чест на бог Шива, древния будистки комплекс Сваямбхунат (известен като „Храма на маймуните“), огромната молитвена ступа Будханат, бреговете на река Багнати и площад Патан Дурбар и туристическата зона Тамел.
Нощувка: в Катманду
Изхранване: закуска

Група Island Peak
Резервен ден за изкачването на Island peak. 

Ден 16: 10 Май 2025 г.Група ЕВС - Обратния път към дома / Група Island peak - Намче Базар

Група ЕВС
Колкото и да не ни се иска всяко приключение, дори и най-великото на света си има край.
Отправяме се към летището от където излитаме за София с полет през Доха.
Край на програмата за групата по класическия маршрут до базов лагер на Еверест

Група Island Peak
Днес ще е един от най-дългите ни трекинг дни в Хималаите. Предстои ни да изминем около 20 км. за да достигнем обратно до Намче Базар по обратния ни път към Катманду.  Преминаваме през Imja Khola и Пангбоче, където ще посетим смятаният за най-старият в района на Кхумбу манастир. След това продължаваме по пътеката към Тенгбоче, а от там още по-надолу чак до  Намче Базар.
Нощувка: в Намче Базар
Трекинги: около 10 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 17: 11 Май 2025 г.Група Island peak - Лукла

Днес е последният ден за трекинги. От Намче за около 6 часа ще се спуснем до Лукла. След като се настаним в хотела ще имаме достатъчно време да разгледаме малкото градче и да приготвим масите за вечерните тържества. Тук ще се разделим и с екипа ни, подпомагал експедицията ни, така че ще направим една запомняща се прощална вечеря.
Нощувка: в Лукла
Трекинги: около 6 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 18: 12 Май 2025 г.Група Island peak - Катманду

Връщаме се в Катманду с ранен полет от Лукла. Отново ще разполагаме с достатъчно време за да напазаруваме сувенири за любимите ни хора, да доразгледаме града и да започнем да кроим плановете за следващото велико приключение.
Нощувка: в Катманду
Полет: 45 минути полет
Изхранване: закуска

Ден 19: 13 Май 2025 г.Група Island peak - Туристическа обиколка на Катманду

Заедно с местен английско говорящ гид ще направим целодневна обиколка на Катманду. Ще посетим всички обекти под егидата на ЮНЕСКО. Храмът Пашупатинат, който е издигнат в чест на бог Шива, древния будистки комплекс Сваямбхунат (известен като „Храма на маймуните“), огромната молитвена ступа Будханат, бреговете на река Багнати и площад Патан Дурбар и туристическата зона Тамел.
Нощувка: в Катманду
Изхранване: закуска

Ден 20-21: 14-15 Май 2025 г.Група Island peak - обратния път към дома

Резервен ден за изкачване на Айлънд Пик или допълнителен свободен ден в Катманду.

Отпътуване за България на 15 Май, кацане в София на същия ден

Цена: Еверест базов лагер - 3950.00 лева
Цена: Еверест базов лагер + Island peak - 6350.00 лева

Цената включва:

 • Всички нощувки в Катманду. Хотел 3*, 2-ни стаи
 • Всички трансфери в Катманду, Непал
 • Всички нощувки по време на престоя в планината
 • Непалски лицензирани високопланински водачи
 • Лицензиран планински водач от Adventure Team
 • Придружаващ екип (носачи/шерпи и якове)
 • Изхранване: закуска, обяд и вечеря за времето, през което сме в планината (от ден 3 до ден 14)
 • Напитки по време на храненията – чай и кафе
 • Двупосочен самолетен билет за полета Катманду - Лукла - Катманду
 • Еднодневна обиколка на всички забележителности в Катманду с местен английско говорящ гид
 • Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др
 • Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни
 • Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията
 • Всички държавни местни данъци и такси и разрешителни
 • Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000.00 евро

Цената не включва:

 • Самолетен билет София - Катманду - София (около 850.00 евро с 23 кг. чекиран и 10 кг. ръчен багаж)
 • Непалска виза (50.00 долара)
 • Храна освен упоменатата по-горе като включена
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти (незадължителни)
 • Бакшиши за непалската подпомагаща експедицията група (около 120.00-150.00 долара на участник)
 • Всичко неизброено като включено

Комплимент:

 • Заснемане на приключението с екшън камера
 • Сертификат за трека до Еверест базов лагер (неофициален, издава се от Adventure Team);
 • Сертификат за Island peak 6189 м. (неофициален, издава се от Adventure Team);
 • Консултации за необходимата екипировка
 • Лични срещи и 24/7 съпорт по организацията
Срокове за плащане:
 • Заплащане на капаро в размер на 750.00 лева в срок до 5 дни след резервацията.
 • За група EBC: Окончателно плащане в размер на 3200.00 лева /две равни вноски/ в срок до 01.03.2025 г.
 • За група Island peak: Окончателно плащане в размер на 5600.00 лева /две равни вноски/ в срок до 01.03.2025 г.

Плащанията се извършват по банковата сметка на туроператора след резервация и получаване на индивидуален договор за организирано туристическо пътуване.

Детайли
Транспорт

Полет София – Катманду – София (през Доха, Дубай или Истанбул)

Полет Катманду – Лукла – Катманду

Всеки участник в групата ще получи подробна информация за авиокомпаниите и разписанието на полетите, с които групата ни ще лети. На база на тази информация всеки участник ще може да закупи самолетните си билети самостоятелно или да използва услугите на агенцията за закупуването им.

Място на тръгване и връщане

Среща в София: Летище София, Терминал 2  (Google Map)

Дата и час на тръгване:

Среща в София: 25 Април 2025 г.

Настаняване

Катманду:  хотел 3*, настаняване в двойни/тройни стаи
В планината: типичните непалски къщи за гости/лоджии. Настаняване в двойни/тройни стаи
(палатки на базов лагер Island peak за групата, която ще изкачва върха)

 

Изхранване

Осигурено е пълно изхранване в планината – закуски, обяди и вечери. Храната се приготвя ежедневно на място от местни готвачи

Задължителна лична екипировка:

На всеки от участниците ще изпратим подробен списък с екипировка в зависимост от избора на програма, която е направил.

ОФИЦИАЛНИ ПАРТНЬОРИ НА АДВЕНЧЪР ТИЙМ

Да пътуваш по света е нещо велико. Ела с нас да се забавляваме заедно!

Възползвайте се от специалните отстъпки осигурени от нашите ексклузивни партньори.

20 % отстъпка на всички ненамалени стоки

Специализирана планинска екипировка
При покупка споделете с представител на магазина, че сте част от голямото приключенско семейство на Адвенчър Тийм България

20 % отстъпка на всички книги на издателството

Книги за пътешествия и приключения
Използвайте ПРОМО КОД adventure20 при покупка от сайта на издателството www.vakon.bg

До 20 % отстъпка на всички ненамалени стоки

Специализирана планинска екипировка
При покупка споделете с представител на магазина, че сте част от голямото приключенско семейство на Адвенчър Тийм България

10 % отстъпка на всички стоки и консумативи

Автоматични кафемашини за еспресо в движение
Използвайте ПРОМО КОД adventure10 при покупка от сайта на компанията www.outin.bg
FAQ

За връзка с нас:

 0893000007
 adventureteambg@gmail.com;

📲 Лично съобщение на фейсбук страницата на Adventure Team Bulgaria

 

Кой е организатор на пътуването?

Организатор на пътуването е „Адвенчър Тийм България“ ООД с ЕИК 121467862, притежаващо лиценз за туроператорска дейност N 4939 и сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ № 03700100002988/02.11.2020 г.

За кого е подходяща експедицията?

За всеки участник в добра физическа форма. Не е задължително да имате предишен опит на подобни височини и върхове. Няма технични участъци, за които да се изискват специални алпийски/катерачни умения. 

Трябва ли ми някаква специфична екипировка?

Нужната екипировка е подробно изброена в секция детайли по-горе.

От наша страна имате 24/7 съдействие и консултации по отношение на екипировката и нейното набавяне. При желание от Ваша страна можем да пазаруваме и заедно като ползвате всички наши отстъпки по специализираните магазини за екипировка.

Ще получа ли допълнителна информация преди тръгване?

Около 14 дни преди отпътуването всички участници ще получат максимално подробен мейл с цялата организационна информация: напомняне за датата и часа на тръгване, контактна информация с водачите на групата, какъв багаж да си вземат и как най-удобно да го опаковат, каква и колко валута да си предвидят и въобще всичко, всичко, всичко, което е необходимо да се знае за веселото ни изкарване заедно.

Още 5 човека разглеждат това приключение.