Велотур Странджа

Велотур Странджа

Велотур Странджа е поредното шеметно приключение, което ще изживеем заедно.
Уникалното трасе, по което ще преминем съчетава в себе си съхранена дива природа, многобройни забележителности и запазен бит и фолклор. Стартирайки от кея на река Тунджа в гр. Елхово пътят ни преминава през 15 села и 2 градчета, за да финишираме награя със студена бира в ръка на Мостика в пристанището на град Ахтопол.

180-те километра на трасето са разделени в 4 колоездачни етапа, всеки от които с дължина от около 45 км.  Почти по целия маршрут преобладава низходяща денивелация, което го прави лесно достъпен за хора без голям (да не кажем и никакъв опит) в колоезденето.

По време на 6 дневното ни забавление ще спим в местни и автентични къщи за гости (някой от тях с басейни), ще посетим редица забележителности като Парорийския скален манастир, нестинарското светилище Голямата аязма и устието на река Велека. Грандиозният финал е запазен за последните 2 вечери, които ще прекараме в една от най-добрите и все още непокварени от бетона местности в България – къмпинг Силистар. Предвидили сме и един свободен ден, който ще използваме за плаж, за един вълнуващ турнир по федербал на плажа и за разходка до най-южното селище по българското Черноморие – Резово.

МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ!

АКЦЕНТИ НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

🚵‍♀️ От р. Тунджа до Черно Море
🚵‍♀️ От Елхово до Ахтопол
🚵‍♀️ 4 велосипедни етапа
🚵‍♀️ Преобладаваща низходяща денивелация
🚵‍♀️ Подходящо за начинаещи
🚵‍♀️ Настаняване в селски къщи за гости
🚵‍♀️ 2 нощувки на палатка в къмпинг Силистар
🚵‍♀️ Придружаващ транспорт за пренос на багажа от точка до точка

ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ
15-20 Септември 2020 г.

ПРОГРАМА

Ден 1: 15.09.2020 г.
06.00 ч. Събиране на групата на паркинга пред сектор А на национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване за гр. Елхово. Ще пристигнем на началната ни точка около 11.00 ч., като ще имаме достатъчно време да похапнем, да разгледаме набързо градчето, да приготвим велосипедите и да дадем старт на едно от най-вълнуващите приключения в България това лято.
Целта ни за днес е да изминем първите 44 км. от трасето, които ще ни отведат до село Воден и фантастичната къща за гости, която сме резервирали там. За тези от вас, които не са много уморени от дългия ден сме предвидили и кратка разхода до Парорийският скален манастир в района. Цялата къща е запазена само за нас, така че вечерта ни очаква лудо парти на поляната и танци под звездите.
Велопреход за деня: 44 км.
Времетраене: 5-6 часа
Настаняване: къща за гости в с. Воден (цялата къща е само за нашата група)

Ден 2
Закусваме обилно, стягаме багажа и бързаме да яхнем велосипедите. Наградата за днешните ни усилия ще бъде повече от впечатляваща. След  49 километра каране из невероятната красота на Странджа и 4 села зад гърба ни, леко уморени ще пристигнем в с. Близнак. Тук ни очаква поредната къща за гости разполагаща с механа с винарна към нея и прекрасен басейн в двора…
Велопреход за деня: 49 км.
Времетраене: 5-6 часа
Настаняване: къща за гости в с. Близнак (цялата къща е само за нашата група)

Ден 3
Третият етап на нашето приключение ще ни отведе до местността Качул и значително ще ни доближи до крайната ни цел. Предстоят ни нови 42 километра свобода и вълнуващи гледки върху педалите.  Ще пристигнем в поредната гостоприемна къща в късния следобяд като отново ще имаме предостатъчно време за почивка, готвене и поредното парти под звездите.
Велопреход за деня: 42 км.
Времетраене: 5-6 часа
Настаняване: къща за гости в местността Качул (цялата къща е само за нашата група)

Ден 4
На тръгване към Ахтопол, по време на последният ни тур ще се отбием и до Влахов дол, където се намира едно от най-почитаните в Странджа места и свещено пространство за нестинарската обредност в района – Светилището Голямата аязма. Очакванията ни са да акостираме на брега на морето със студена бира в ръка около 16.00 ч. Ще използваме следващите няколко часа за почивка край брега на морето и пазаруване на храна и провизии за следващите 2 дни. В края на деня, около 20 ч. ще се придвижим и до последната ни спирка – къмпинг Силистар. Опъваме набързо палатките и се отдаваме на заслужен релакс и плажно парти до малките часове на нощта.
Велопреход за деня: 42 км.
Времетраене: 5-6 часа
Настаняване: самостоятелно в двойна палатка в къмпинг Силистар

Ден 5
Днешния ден е със свободна програма. По-раннобудните от нас ще станат да посрещнат изгрева на брега на морето, някой ще се излежават на плажа, а други може би ще предпочетат да спят до късно. Следобяда ще си направим и една разходка до най-южното селище по нашето Черноморие – Резово. Привечер пък, преди поредното плажно парти, ще си спретнем един бърз и вълнуващ турнир по плажен федербал на игрище с реални размери непосредствено до водата.
Настаняване: самостоятелно в двойна палатка в къмпинг Силистар

Ден 6: 20.09.2020 г.
Ще използваме времето до обяд да се полюбуваме още малко на плажа и морето. Около обяд, колкото и да не ни се иска ще трябва да поемем обратния път за София. Като мъничка компенсация за това, че приключението ни е в своя край, ще направим кратка почивка на мястото, на което придружавалата ни през целият ни преход река Велека се влива в гордото Черно Море.

ЦЕНА: 460.00 лева

Цената включва:
✔️ Транспорт София – Елхово и Ахтопол – София
✔️ Превоз на велосипедите с ремарке по целия маршрут
✔️ Съпътстващ транспорт за пренос на багажа от точка до точка
✔️ Всички нощувки:
– 3 в къщи за гости (целите къщи са наети само за нашата група)
– 2 на палатка
✔️ Палатка за последните две нощувки
(нова двойна палатка за самостоятелно ползване)
✔️ Застраховка с покритие от 10 000.00 лева
✔️ 2-ма представители на Adventure Team по време на цялото приключение
✔️ Заснемане на цялото приключение с екшън камера
✔️ Сертификат за преминаване на трасето (неофициален, издава се от Adventure Team)

Цената не включва:
❌ Храна и напитки
❌ Разходи от личен характер

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА
Капаро в размер на 60.00 лева. Останалата част от сумата се плаща до 10.09.2020 г.

ВЕЛОСИПЕДИ
Adventure Team не предлага велосипеди. Може да се включите в приключението със собствен велосипед или ако нямате такъв да помолите приятел, който да ви услужи. Трасето е леко и най-обикновен планински байк би ви свършил отлична работа. Друг вариант, ако нямате собствен велосипед е да наемете такъв от някоя специализирана фирма като например sofiabike.com /20.00 лева на ден/ или dragzone.bg /90.00 лева за седмица/.

ИЗХРАНВАНЕ
Няма нищо по-хубаво от това сам да приготвиш храната си и да я споделиш с другарчето до теб. По целия ни маршрут, без изключение, няма да има възможност за хапване на приготвена в заведение храна. Във всяко от местата за настаняване, в които ще нощуваме ще трябва да приготвяме храната си сами. Къщите за гости, както и къмпинга са с отлично оборудвани кухни и големи барбекюта, които са изцяло на наше разположение. Ежедневно един от водачите ни ще пазарува храна и напитки за цялата група, а после дружно всички ще приготвяме вечерята си и сандвичите за утрешния ден.

НАСТАНЯВАНЕ
Първите 3 нощувки са в къщи за гости. Всяка от къщите е резервирана само за нашата група, без външни гости. Навсякъде стаите са с по 2 и 3 легла. В някой от къщите леглата са спални за двама, в други са единични легла.  Всички къщи разполагат с достатъчен брой бани и санитарни възли.
За настаняването в къмпинг Силистар сме осигурили нови наши палатки. За всеки участник е предвидена двойна палатка, която да ползва самостоятелно (или пък не, зависи колко близки сте си станали по време на прехода…).
ВАЖНО! Възможно е в някой от местата за настаняване да бъдете настанени в смесена стая (с момчета/момичета от нашата групата).

ЕКСПЕДИЦИЯ ЕВЕРЕСТ 2026 г.
Участвайки в това приключение Вие допринасяте да съберем необходимата сума за изкачването ни на връх Еверест през 2026 г.

Еверест – 8848 м. до покрива на света


СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРИМ! ❤️

ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;

🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007

Резервирай!