0893 000 007 info@adventureteam.bg

Вход

Регистрация

След като създадете акаунт, ще можете да проследявате състоянието си на плащане, да проследявате потвърждението на резервациите и можете също да оценявате приключенията, след като те завършат.
Потребителско име*
Парола*
Потвърди паролата*
Име*
Фамилия*
Рождена Дата*
Email*
Телефон*
Държава*
Създаването на акаунт означава, че сте добре запознати с нашите Условия за ползване и Декларация за поверителност.
Моля, приемете всички условия, преди да преминете към следващата стъпка.

Вече сте член?

Вход
0893 000 007 info@adventureteam.bg

Вход

Регистрация

След като създадете акаунт, ще можете да проследявате състоянието си на плащане, да проследявате потвърждението на резервациите и можете също да оценявате приключенията, след като те завършат.
Потребителско име*
Парола*
Потвърди паролата*
Име*
Фамилия*
Рождена Дата*
Email*
Телефон*
Държава*
Създаването на акаунт означава, че сте добре запознати с нашите Условия за ползване и Декларация за поверителност.
Моля, приемете всички условия, преди да преминете към следващата стъпка.

Вече сте член?

Вход

Експедиция Монголия. Свещените 5 върха

0
ТОП ПРИКЛЮЧЕНИЕ
Цена6,600 лв.
юли 24, 2023
Оставащи: 9 места
* Моля, изберете всички задължителни полета, за да преминете към следващата стъпка!

Резервация

Добави в любими

Adding item to wishlist requires an account

510

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и ще се радваме да разговаряме с вас.

0893 000 007

info@adventureteam.bg

Върховете Хуйтен 4373 м., Найрамдал 4080 м. и Малчин 4050 м.
 • Монголия
 • 24 Юли - 06 Август 2023
 • 8 - 14 човека
 • средно 6/10
 • Най-доброто време от годината
 • Изкачване на 3 от свещените върхове на Монголия
 • Оптимална аклиматизационна програма
 • Подходящо за участници в добра физическа форма
 • Културно историческа програма
 • Придружаващ екип (носачи и готвачи) и пълно изхранване
 • Местни лицензирани високопланински водачи
 • Представител на Adventure Team

Експедиция в сърцето на Монголската империя

Монголската планинска система Алтай ще се превърне в арена на поредната ни вълнуваща експедиция. Отправяме се към масива Таван Богд Ул („Петимата Господари“), където ще изкачим 3 от „Свещените 5 върха“:
Връх Хуйтен 4373 м., първенец на Монголия, връх Малчин 4050 м., друг от свещените 5 върха и Найрамдал 4080 м.,  известен и като „Върхът на приятелството“ – пресечна точка на тройната граница между Монголия, Русия и Китай. 

От базовия лагер до високия атакуващ лагер ще прекосим един от най-големите ледници в света – дългият цели 19 километра ледник Потанин.  Експедицията ни ще бъде водена от местни лицензирани високопланински водачи, които с умение и лекота ще ни прокарат през ледника, чийто цепнатини достигат и до 200 метра дълбочина… 
През цялото време в планината пък ще имаме на разположение цял керван камили, който ще пренася багажа ни и местен екип, който ще се грижи за устройването на лагерите, изхранването ни и безопасното ни пребиваване в планината.

Разбира се, предвидили сме и няколко дни, в които да разгледаме столицата на Монголия Улаанбаатар, да посетим дома на казахски номади отглеждащи специфичната „Златна“ порода ловни орли, както и ще видим статуята на Чингис Хан, която в момента е най-голямата статуя в света, изградена от фигура на човек и кон.

ВАЖНО!
Експедицията е подходяща за участници в добра физическа форма с опит в зимната планина.
(преведено на по-простичък език, ако изкачвате зимни планини в България като Мусала, Мальовица, Ботев и др. и това ви доставя удоволствие, то тази експедиция е подходяща за вас)

По време на експедицията се използва специализирана алпийска екипировка като: котки, пикел, каска, седалка, както и ходене в свръзка водена от местен алпийски водач. По маршрута ни няма участъци, които да изискват катерене и специални технични умения.

 

 

Програма

Ден 1: 24 ЮлиОтпътуване за Улан Батор, Монголия

Събиране на групата на Летище София в 13:00 ч. Полет в 15:25 ч. до Улан Батор, Монголия през Истанбул. Кацаме в 07:15 ч. на следващата сутрин.

Не е толкова страшно, общо цялото ни пътуване от излитането в София до кацането в Улан Батор е 11 часа, останалото е часова разлика 🙂

Ден 2: 25 ЮлиДобре дошли в Монголия

Улан Батор е столицата на Монголия и половината от населението на цялата страна живее там. На летището ще бъдем посрещнати от нашите местни приятели и с организиран трансфер се отправяме към хотела. Ще имаме на разположение целият ден за разходки из монголската столица, а вечерта ще направим техническа конференция и приветствена вечеря организирана от нашите домакини.
Изхранване: вечеря
Нощувка: в хотел 3* в Улан Батор

Ден 3: 26 ЮлиПолет до Олгий

С вътрешен полет от Улан Батор ще се предвижим до най-западното кътче на страната – провинция Баян-Олгий. Тук ще ни посрещне и нашия експедиционен екип, товарим се по колите и пълен напред към дивата монголска пустош. Първото ни екстремно преживяване, предвид състоянието на пътя до там, ще е предвижването ни до входа на национален парк Алтай Таван Богд, което ще отнеме около 6 часа с автомобил. Настаняваме се по палатките, а вечерта и ще се насладим на вкусна вечеря приготвена от личния ни експедиционен готвач.
Нощувка в национален парк Алтай Таван Богд, палатки за двама
Полет: Улан Батор – Олгий
/около 2 часа/
Трансфери: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 4: 27 ЮлиТрекинг до базов лагер

Днес стартира същинската част на нашето приключение в свещените планини. Ще ни отнеме около 6 часа трекинги да стигнем до базовия лагер,  който ще използваме за отправна точка за предстоящите ни 3 изкачвания. По време на прехода ще сме само с малки ежедневни раници, а за преноса на всичко останало ще се погрижи керван от специално селектирани камили.  По пътя ще се насладим на фантастични панорами и гледки към Алтайските планини. 
Нощувка: базов лагер, палатки за двама
Трекинги: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 5 - Ден 8: 28 - 31 ЮлиВърхове, Върхове, Върхове

Време за истински екшън!
Ще се придвижим до атакуващият ни лагер като внимателно ще преминем по ледника Потанин. Това е най-дългият ледник в Монголия и един от най-дългите ледници в света въобще. Доверяваме се изцяло на местните ни алпийски водачи, които познават отлично маршрута и могат безпроблемно и най-вече напълно безопасно да ни преведат покрай цепнатините на 19 километровия гигант.
Багажът, палатките в лагера и изхранването оставяме в ръцете на придружаващият ни екип.

Планът за следващите дни ще бъде решаван на място и в зависимост от метеорологичните условия. Основна цел на експедицията е изкачването на първенеца на Монголия – връх Хуйтен 4373 м. и всичко ще се завърти около това да хванем най-доброто възможно време за атака. 

Разбира се, далеч няма да скучаем и през останалите дни от престоят ни в планината, като през тях ще имаме редица активности, сред които изкачванията на върховете Малчин /4050 м./ и Найрамдал /4080 м./, както и ще се разходим по ледника Потанин, където ще разгледаме цепнатините, ледените реки и масива на планината Хуйтен.

Altai Tavan Bogd в превод на български означава „Свещените пет върха“, а Малчин /4050 м./ е един от тях. Изкачванто му отнема около 6-7 часа като се характеризира със средна трудност и изисква повишено внимание. Найрамдал /4080 м./ е друг от върховете, който ще изкачим в Монголия. Върхът е известен като „Връх на приятелството“ като на самата му връхна пирамида се пресичат границите на 3 държави – Монголия, Китай и Русия. Изкачването му е по-скоро лек и приятен трек.

Нощувки: атакуващ лагер, палатки за двама
Трекинги: 6-8 часа на ден
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря

Ден 9: 1 АвгустНа гости на казахските номади

След закуска оправяме багажа и напускаме планината. За около 5 часа ходене ще достигнем до изхода на националния парк, а истинската забава тепърва предстои. Ще гостуваме на казахско  номадско семейство отглеждащо специфичната „Златна“ порода ловни орли. 

Западна Монголия е известна като дом именно на тази общност. Годишният фестивал на Златния орел се провежда именно тук, а в самия фективал участват стотици състезатели от цялата страна. Над 90% от населението в тази провинция са казахските номади, които се грижат да запазят непокътнати своите  древни традиции и най-вече изкуство на лов със специално обучените за това орли.
Ще имаме възможност да се запознаем с местният бит и култура, да се забавляваме и танцуваме с местните, и разбира се да се снимаме с орлите.

Нощувка: палатки за двама
Трекинги: около 5 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 10: 2 август Олгий

Пристигане в Олгий. Олгий е административният център на провинция Баян-Олгий и е най-западният град на Монголия. След пристигането ни в града ще отидем до хотела за да оставим багажа, да вземем освежаващ душ и сме готови за нови подвизи. Вечерта ще се разходим в центъра на града и ще направим официална вечеря в местен ресторант, на която подобаващо да отпразнуваме успешните изкачвания.
Нощувка:  хотел в Олгий, двойни стаи
Трансфери за деня: около 5 часа 
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 11 - Ден 13: 03 - 05 АвгустКултурно историческа програма

Следващите дни са отново плаващи и програмата за тях зависи основно от разписанието на вътрешните полети от Олгий до Улаанбаатар. 

В едно трябва да бъдете убедени – със сигурност няма да ви оставим да скучаете. Ще организираме редица интересни посещения и активности, с които да се забавляваме по време на тези 3 дни сред които: посещения на местни музеи и работилници, разглеждане на градовете Олгий и Улаанбаатар, посещение на статуята на Чингис Хан, която в момента е най-голямата статуя в света, изградена от фигура на човек и кон и още много скрити съкровища, които ще оставим за изненада.

Нощувка: хотел 3*, двойни стаи
Изхранване: закуска

Ден 14: 6 АвгустОбратния път до дома

Рано сутринта ще се придвижим до летището в Улаанбаатар от където с полет в 08:45 ч. поемаме 
по обратния път към София през Истанбул. Очаква се да кацнем на родна земя около 20:00 ч. вечерта на същия ден. 

Цена: 6600.00 лева

Цената включва:

 • Всички нощувки по програмата (хотели 3*, двойни стаи в градовете)
 • Вътрешни полети Улан Батор-Олгий-Улан Батор
 • Всички нощувки по време на престоя в планината (палатки за двама)
 • Монголски лицензирани високопланински водачи
 • Представители на Adventure Team
 • Придружаващ екип (носачи/шерпи, готвач и камили)
 • Изхранване: закуска, обяд и вечеря за времето, през което сме в планината (от ден 3 до ден 10)
 • Вечеря на ден 2 и ден 10
 • Напитки по време на храненията в планината – чай, кафе и вода
 • Посещение на казашко номадско семейство отглеждащо ловни орли
 • Всички трансфери на място в Монголия
 • Англоговорящ екскурзовод за културно историческите трипове с превод на български
 • Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др
 • Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни
 • Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията

Цената не включва:

 • Самолетен билет София - Улан Батор - София (около 1250 евро с 25 кг. чекиран и 10 кг. ръчен багаж)
 • Застраховка за пътуване в чужбина (около 30.00 лева)
 • Монголска виза (70.00 долара)
 • Храна освен упоменатата по-горе като включена
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти (незадължителни)
 • Бакшиши за монголския екип подпомагащ експедицията (задължителни, около 150.00 долара на участник)
 • Всичко неизброено като включено

Комплимент:

 • Заснемане на приключението с екшън камера
 • Сертификат за изкачването на Хуйтен; (неофициален, издава се от Adventure Team)
 • Консултации за необходимата екипировка
 • Лични срещи и 24/7 съпорт по организацията
Срокове за плащане:
 • Заплащане на капаро в размер на 1000.00 лева в срок до 5 дни след резервацията.
 • Окончателно плащане на 5600.00 лева на две равни вноски с краен срок до 01.07.2023 г.

Плащанията се извършват по банковата сметка на туроператора след резервация и получаване на индивидуален договор за организирано туристическо пътуване.

Детайли
Транспорт

Полет София – Улан Батор- София (през Истанбул)

Полет Улан Батор – Олгий – Улан Батор

Място на тръгване и връщане

Летище София, Терминал 2  (Google Map)

Дата и час на тръгване:

24 Юли 2023 г., 13.00 ч.

Настаняване

Улан Батор:  хотел 3*, настаняване в двойн стаи
Олгий: хотел 3*, настаняване в двойн стаи
В планината: палатки за двама

 

Изхранване

Осигурено е пълно изхранване в планината – закуски, обяди и вечери. Храната се приготвя ежедневно на място от местни готвачи

Задължителна лична екипировка:
 • Трекинг обувки
 • Зимни планински обувки
 • Котки
 • Пикел
 • Катерачна седалка
 • Каска
 • Туристически и зимен трекинг панталон
 • Горно и долно термобельо
 • Полари
 • Пухенка
 • Мембрана/Ветроустойчиво яке
 • Спален чувал с комфорт -15 градуса
 • Ръкавици
 • Челник и резервни батерии
 • Щеки
 • Раница – 25/30 литра
 • Термос 1л.
 • Слънчеви очила
 • Лекарства от първа необходимост
FAQ

За връзка с нас:

 0893000007
 adventureteambg@gmail.com;

📲 Лично съобщение на фейсбук страницата на Adventure Team Bulgaria

 

Кой е организатор на пътуването?

Организатор на пътуването е „Адвенчър Тийм България“ ООД с ЕИК 121467862, притежаващо лиценз за туроператорска дейност N 4939 и сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ № 03700100002988/02.11.2020 г.

За кого е подходяща експедицията?

За всеки участник в добра физическа форма. Не е задължително да имате предишен опит на подобни височини и върхове. Няма технични участъци, за които да се изискват специални алпийски/катерачни умения. 

Трябва ли ми някаква специфична екипировка?

Нужната екипировка е подробно изброена в секция детайли по-горе.

От наша страна имате 24/7 съдействие и консултации по отношение на екипировката и нейното набавяне. При желание от Ваша страна можем да пазаруваме и заедно като ползвате всички наши отстъпки по специализираните магазини за екипировка.

Ще получа ли допълнителна информация преди тръгване?

Около 14 дни преди отпътуването всички участници ще получат максимално подробен мейл с цялата организационна информация: напомняне за датата и часа на тръгване, контактна информация с водачите на групата, какъв багаж да си вземат и как най-удобно да го опаковат, каква и колко валута да си предвидят и въобще всичко, всичко, всичко, което е необходимо да се знае за веселото ни изкарване заедно.

Какво се случва ако пътуването бъде отменено заради Covid-19?

Прилагат се общите условия по договорите на „Адвенчър Тийм България“ ООД

Чл.20 (1) В случай, че пътуването бъде отменено поради официални причини дължащи се на Covid-19, то туроператорът се задължава да възстанови на потребителя 100% от платените суми в срок от 7 работни дни от датата на отмяна на пътуването.
(2) За да бъдат избегнати всякакви съмнения в тълкуването, под официални причини за отмяна на пътуването дължащи се на Covid-19 се разбира затварянето на държавни граници и възникналата от това невъзможност да се достигне до съответната дестинация и/или съществуващи изисквания за поставяне под карантина (без оглед на продължителността й) при пристигане в съответната страна или при завръщане в България когато тези изисквания са били налични и известни преди началната дата на пътуването.
(3) Не са официални причини за отмяна на пътуване причините дължащи се на Covid-19 като: страх от пътуване заради съществуването на Covid-19, изискване за предоставяне на PCR и/или антигенен тест и/или доказателство за поставена ваксина и/или всяка друга лична причина относима към момента на възникването й. В случай, че след края на програмата, при завръщането на потребителя в България съществува възможност същият да бъде освободен от поставяне под карантина /ако такова разпореждане действа към датата на връщане/ след предоставяне на отрицателен тест за Covid-19 в рамките на 24 часа от връщането, то наличието на разпореждане за поставяне под карантина в България не се смята за официална причина за отмяна на пътуването.

Чл.21. (1) В хипотезата, в която потребителят заболее от Covid-19 непосредствено преди пътуването и това се явява причина същият да не може да пътува по избраната от него програма, туроператорът е длъжен да възстанови на потребителя сумата равняваща се на цялата разлика от общо платените от последния суми и всички действително направени от туроператора разходи към датата на отказ от пътуване на потребителя дължаща се на заболяване от Covid-19. Сумата се възстановява на потребителя в срок от 7 календарни дни след приключване на програмата.
(2) За да бъдат избегнати всякакви съмнения в тълкуването, под „заболее от Covid-19 непосредствено преди пътуването“ се разбира:
– наличие на нормативно признат положителен резултат за Covid-19 на потребителя в интервала от 16 дни до датата на отпътуване или
– поставяне под карантина на потребителя като заразено или контактно лице.
(3) В случаите по този член потребителят трябва да може да докаже с официален документ наличието на някое от обстоятелствата по ал.2.

Още 5 човека разглеждат това приключение.