Исландия – земя на огън и лед

Исландия – земя на огън и лед

Ако съществува в света държава, която гарантирано ще завладее сърцата и въображението на пътешествениците, то това определено би била Исландия.

Малка, адски дружелюбна и подредена нация, разположена на изолиран остров в Северния Атлантически океан, изпълнена с драматични пейзажи сякаш от друга планета. Приключението ни до Исландия ще ни запознае с повече природни чудеса, от което и да било друго място на земята. По време на това пътуване ще можем да видим с очите си кратерите на отдавна (и не чак толкова отдавна) избухвали вулкани, лавови полета, ледници, гейзери, лагуни, зелени фьорди и разбили се на плажа самолети…

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ:
03-11 АПРИЛ 2021 г.

ОРГАНИЗАЦИЯ:
Приключението се провежда за пръв път. Въпреки изключително добрата ни предварителна подготовка и логистика е възможно да има минимално разминаване в предварително обявената програма.
Цялото приключение ще се проведе на цени на себестойност плюс малка организаторска такса покриваща разходите на екипа ни и работата по създаването и реализирането на цялото приключение. Разходите на себестойност означават разходите за всички нощувки, транспорт на място (поделяне на разходите между всички участници за наем на автомобил/бус, застраховка и гориво, пътни такси), входове за атракции и природни забележителности, храна и т.н. без добавена търговска печалба.

ПРОГРАМА:

Ден 1: 03.04.2021 г.
04.45 ч. събиране на групата на летище София и отпътуване за Рейкявик. Кацаме в исландската столица около 13:00 ч. местно време и стартираме с вълнуващите преживявания.
Настаняваме се набързо и се впускаме в шеметна обиколка.
Ще посетим колкото се може повече от забележителностите на града, а тези, за които не ни остане време, ще посетим в последния ден от престоя ни тук. В плана ни влизат посещения на приличащата на изригнал гейзер църква „Hallgrimskirkja“, скулптурата “Sun Voyager” представляваща конструкция на викингски кораб, концертната зала “Harpa”, Музеят на корабоплаването и кораба „Odinn”, Музеят на китовете с експозиция на 23 модела в реален размер на различни видове китове, градското езеро Tjörnin със свободно плуващите в него лебеди и разбира се главната улица на града “Laugavegur”.
Нощувка в Рейкявик

Ден 2: 
Краят на днешния ден ще ни отведе до втория по големина град в страната и считан за северна столица на Исландия – Акурейри. Преди това обаче ни очаква луда обиколка на едни от най-забележителните места по острова. Започваме с градчето Borgarnes където ще разгледаме Settlement Center museum базиран в двете най-стари сгради в града. Експозицията в музея дава безценен поглед на историята на Исландия и културата на страната, разказваща историята на нейното откриване до днешни дни.
Веднага след това продължаваме към два от скъпоценните камъни на тази приказна страна, а именно: водопадите Hraunfossar and Barnafoss. От водопадите ще се пренесем към най-мощният и горещ гейзер в Европа осигуряващ 180 литра вода в секунда с температура от над 100 градуса. Водата на гейзера е толкова топла, че се използва за централно отопление на близките градове.
Предпоследна спирка от днешния ни ден ще бъде селцето Glaumbær и базираният там музей фокусиран върху селският живот в Исландия през 18-19 век.
Завършваме дневната си обиколка в Акурейри където ще посетим целогодишната коледна градина и приличащата на бисквитка червена къща намираща се в нея, ще отскочим до стария град и разбира се няма да пропуснем възможността да посетим и най-известната пивоварна в града предлагаща и спа процедури с бира.
Нощувка в Акурейри.

Ден 3: 
Оставаме в района на Акурейри за втора поредна нощувка. Първата ни цел за днес е впечатляващият водопад Godafoss, известен сред местните като „Водопада на боговете“. Остатъкът от деня ще прекараме след чудесата на природния резерват Myvath известен като едно от най-вдъхновяващите чудеса на Исландия. Особен интерес тук представляват 2 парни бани (естествени), построени за превъзходен релакс направо върху геотермалната зона. По специална технология сярата се сепарира и през дупки в пода в парната баня нахлува пара с температура около 50 градуса и влажност близка до 100%.
Ще посетим разбира се Dimmuborgir където ще направим около 1 километър разходка по лавовите полета и причудливите скални и пещерни образувания.
Нощувка в Акурейри.

Ден 4: 
Продължаваме с обиколката на Исландия като първа спирка от днешният ни маршрут е очарователното рибарско селище Хусавик. От тук ще се отправим към каньонът Асбирги. Според исландската митология каньонът е образуван от отпечатъка на копитата на осмокракият кон Один-Слейпнир и именно затова е във формата на подкова. Дължината му е около 3.5 км. по които ще направим една изключително приятна разходка.  Веднага след това се отправяме още по-навътре в островната страна като следващата ни спирка е една от абсолютно задължителните за посещение природни забележителности – водопада Dettifoss. Смятан от мнозина за най-мощният водопад в Европа, той е висок 45 и широк 100 метра, а ежесекундният пад на водата се измерва на над 500 кубически метра вода…
Късния следобяд продължаваме към бреговете на река Lagarfljót в Източна Исландия, където се намира прекрасното градче Egilsstaðir.
Нощувка в района на Egilsstaðir.

Ден 5: 
Днес е денят, в който щ еразгледаме Източните исландски фиорди. Преди да се отправим към  фиорда Reydarfjörður, където се намира малък, но изключително завладяващ исторически музей на Втората световна война, ще посетим най-голямата гора на Исландия – Hallormsstadaskogur и най-високият водопад в страната Hengifoss. Продължаваме към заобиколеното от красиви планини селце Djupivogur  където ще разгледаме впечатляващата творба на скулптора Сигурюр Гурмундсон включваща яйцата на 34 гнездящи птици в района. Продължаваме по крайбрежието и високите склонове на планината за да преминем през тунела на Almannaskarð и да се озовем накрая на деня в района на Höfn където ще прекараме нощта.
Нощувка в района на Höfn.

Ден 6: 
Следващата ни спирка е живописният югоизток на Исландия. След преминаване на различни ледници, принадлежащи на Vatnajökull, най-голямата ледена шапка в Европа, ще достигнем до изумителната и сюрреалистична красота на Jokulsarlon – ледникова лагуна. Национален парк Скафтафел е друга област, която определено си заслужава да посетим днес. Този оазис, заобиколен от ледници и черни пясъчни равнини, предлага широка гама от възможности за страхотни приключения. Продължаваме през село Киркюбаеджарклаустур (където ще ви изпитаме да кажете името му без да си преплетете езика на фльонга), полето с лава Елдраун и равнината Мирдалсандур, преди да пристигнем в района на Вик където ще нощуваме.

Ден 7: 
Продължаваме на запад до южното крайбрежие на Исландия към „Златния кръг“, който ще ни отведе до най-популярните туристически атракции в Исландия: Gullfoss, Geysir и Thingvellir National Park.
Преди това обаче ще минем през една от може би най-магнетичните и изумителни картини в Исландия – разбилият се на черният плаж на Солхаймансандур самолет на ВМС на Съединените щати.
На връщане към Рейкявик ще минем и през великолепните водопади Скогафосс и Селяландсфос.
Нощувка в Рейкявик

Ден 8: 
Последният ни ден в тази вълшебна страна ни предоставя възможност да се поразходим до обяд из Рейкявик или пък да посетим поредното чудо на Исландия – откритият термален спа комплекс Blue Lagoon.
В 12.00 ч. на обяд трябва да сме на летището където оставяме колите и в 14:15 ч. излитаме за Франкфурт.  В немският град ще кацнем около 19:15 ч. местно време. Настаняваме се набързо в някой хотел и се спускаме на обиколка сред нощните красоти на града.
Нощувка във Франкфурт.

Ден 9: 11.04.2021 г.
Ставаме рано и се връщаме на летището във Франкфурт от където с полет в 10:00 ч. излитаме обратно за България.

ЦЕНА: 550.00 лева

Цената включва:
✔️ Участие в приключението според обявената програма;

✔️ Двама представители на Adventure Team по време на цялото приключение;
✔️ Административни услуги по направата на всички резервации и нощувки на място;
✔️ Административни услуги по направата на резервации за транспорт на място;
✔️ Административни услуги по закупуването на самолетни билети (без добавена стойност);
✔️ Административни услуги по издаването на застраховка за пътуване в чужбина;
✔️ Заснемане на цялото приключение с екшън камера;

Цената не включва:
❌ Самолетни билети София – Рейкявик – София (около 1000.00 лева)
❌ Нощувки (заплащат се от участниците на себестойност – около 500.00 лева)
❌ Транспорт (наем на кола/бус, застраховка, гориво и пътни такси – поделят се между участниците на себестойност – около 500.00 лева)
❌ Входни такси за посещавани туристически обекти (по желание)
❌ Застраховка за пътуване в чужбина (около 20.00 лева)
❌ Храна и напитки;
❌ Разходи от личен характер;

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА:
Капаро в размер на 150.00 лева. Останалата сума от 400.00 лева се заплаща до 15.03.2021 г.

ВАЖНО!
За това приключение НЕ важат издадени от Adventure Team ваучери за намаление

ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;

🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007

Резервирай!