0893 000 007 info@adventureteam.bg

Еверест – трекинг до базов лагер

0
8 места
Цена3,950 лв.
октомври 7, 2023
Оставащи: 8 места
* Моля, изберете всички задължителни полета, за да преминете към следващата стъпка!

Резервация

Добави в любими

Adding item to wishlist requires an account

682

Имате въпроси?

Не се колебайте да ни се обадите. Ние сме експертен екип и ще се радваме да разговаряме с вас.

0893 000 007

info@adventureteam.bg

Еверест - трекинг до базов лагер
 • Непал
 • 07 - 22 Октомври 2023
 • 10 - 14 човека
 • средно 5/10
 • Най-доброто време от годината
 • Подходящо за участници в нормална физическа форма
 • Оптимална аклиматизационна програма
 • Придружаващ екип (носачи и готвачи) и пълно изхранване
 • Целодневна обиколка в Катманду
 • Лицензирани водачи от България и Непал

„Богинята – майка на Вселената“

Дали някога ще се качим на покрива на света? Не знаем, но все някой ден ще опитаме да го направим.
Със сигурност обаче знаем едно, че ще го видим… ЕВЕРЕСТ – Върхът на върховете със своите 8848 метра великолепие. Ще бъдем там, ще застанем под величествените стени на гиганта и тихичко ще си мечтаем…

Трекинга до базовия лагер на Еверест е едно изключително приключение, което ни предлага спиращи дъха гледки към могъщите Хималаи, включително разбира се и към най-високия връх в света. Ще се докоснем до местната култура и традиции на шерпите, ще разгледаме националния парк Сагарматха, ще посетим най-големия манастир в Непал – Тенгбоче и ще се насладим на наистина умопомрачителни гледки и панорами. Отделно от това ще имаме възможност да разгледаме Катманду, столицата на световния алпинизъм Намче Базар, и не на последно място – да излетим от едно от най-атрактивните летища в света Лукла (от където тръгват всички експедиции). Освен Еверест по време на трека ни ще можем да видим с очите си и върховете Лхотце, Нуптце, Ама Даблам и Тамсерку. Въобще, чака ни толкова вълнуваща пролет, че нямаме търпение вече да е април и да се впуснем в нашата непалска авантюра.

Програма

Ден 1: 07 Октомври 2023 Отпътуване за Катманду, Непал

11:30 ч. събиране на групата на Летище София. Полет София Катманду през Доха. Пристигане в Катманду около 09.30 ч. сутринта на 08.10.2023 г.

 

Ден 2: 08 Октомври 2023 Катманду

Трансфер от летището до хотела. Настаняване и свободно време за разглеждане на Катманду.
Ще направим кратка техническа оперативка, на която ще се запознаем с нашия сердар /водач/ и ще получим цялата необходима информация за трекинга.
Изхранване: на свободна консумация
Нощувка: в хотел 3* в Катманду

Ден 3: 09 Октомври 2023 Полет до Лукла и трек до Пхакинг (2660 м.)

Вътрешните полети до Лукла се изпълняват с малки самолетчета и са суууупер забавно приключение. Очаква ни един от най-красивите въздушни маршрути в света.
Кацането… Летище Тензинг-Хилари в Лукла се намира на хълм заобиколен от много високи планини… Адреналин от където и да го погледнеш. На летището се срещаме с останалите членове от нашата експедиция – носачи, готвачи и друг помощен персонал. Багажа се опакова, претегля и разпределя се между шерпите. Предстои ни 4 часов трек до Пхакинг.
Нощувка в Пхакинг
Полет: Катманду – Лукла

Трекинги: около 4 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 4: 10 Октомври 2023 Пхакинг (2660 м.) - Намче Базар (3440 м.)

Движим се по поречието на река Дуд Коши (Млечната река) през борови гори. След около час достигаме подножието на високия 6608 метра връх Тамсерку. При ясно време от тук се вижда Еверест, който се подава иззад Лхотце. Продължаваме с трека докато достигнем до входа на националния парк Сагарматха в Намче Базар. Това е официалният „вход“ към Еверест и основен търговски център в региона. По време на днешния трек ще минем през 5 окачени моста последният, от които – „Хилари Бридж“ е и най-високият окачен мост в Непал.
Нощувка: в Намче Базар
Трекинги: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 5: 11 Октомври 2023 Аклиматизация в Намче Базар (3440 м.)

Ден за аклиматизация и почивка в Намче Базар. Ще се разходим до световно известния хотел Everest View от където ще се насладим на уникален изглед към могъщия гигант. На връщане ще посетим местния музей, съдържащ експонати, представящи местната флора и фауна, както и историята на района около връх Еверест. Има възможност да се разходим до не много близкото село Кумджунг известно като родното място на Йети. Тук е и училището построено от първопокорителя на Еверест – Едмънд Хилъри и манастира „Кумюнг“ (известен с името Йети). Нощувка: в Намче Базар
Трекинги: кратки разходки в Намче Базар / опция – 6 часа трек до Кумджунг
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря

Ден 6: 12 Октомври 2023 Намче Базар (3440 м.) - Тенгбоче (3870 м.)

В Тенгбоче се намира известният едноименен манастир, който е и най-големият манастир в района на Еверест. Конструиран е така, че от него има 360 градусов изглед към Хималаите, включително към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Манастира по принцип отваря към 15.00 ч. и ако имаме късмет можем да станем свидетели на някой местен ритуал.
Нощувка: в Тенгбоче
Трекинги: около 6 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 7: 13 Октомври 2023 Тенгбоче (3870 м.) - Дингбоче (4360 м.)

Днес ще станем рано за да наблюдаваме изгрева в Хималаи. Закусваме добре и продължаваме към следващата ни дестинация по пътя към мечтаната цел. През множество висящи мостове и криволичещата пътека нагоре към Пенгбоче и Оршо ще достигнем до Дингбоче на 4360 метра над морското равнище. Днес ще навлезем в зоната на алпийските пасища където ще можем да видим характерните местни якове и стада овце. През днешния ден ще имаме и възможност да разгледаме върховете Лхотце и Ама Даблам, както и ще минем доста близо до много популярния за изкачвания Айлънд пик.
Нощувка: в Дингбоче
Трекинги: около 5 часа 
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 8: 14 Октомври 2023 Аклиматизация

Ден за аклиматизация и почивка. Можем да използваме времето през деня за изкачване до Нангкартшанг (5083 м.) или да се отправим към Чукунг на 4730 метра. Разбира се, можем и да останем цял ден в Дингбоче, но изкачването до Нангкартшанг освен, че ще ни даде по-добра аклиматизация ще ни възнагради и с уникални гледки към гигантите наоколо.
Нощувка: в Дингбоче
Трекинги: около 5 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 9: 15 Октомври 2023 Дингбоче (4360 м.) - Лобуче (4930 м.)

Днес ще се изкачим по стръмните склонове към легендарния ледопад Кхумбу. По пътя ни ще срещнем много камъни с молитвени флагчета, използвани като паметни плочи за загиналите на Еверест алпинисти. Най – известните сред тях са на Скот Фишер – американски алпинист и Бабу Чери Шерпа. Маршрутът ни продължава право към ледопада Кхумбу докато се озовем пред няколко величествени върха обградили Лобуче – Кхумбутсе, Лингтрен, Пумори и Махалангур Химал.
Нощувка: в Лобуче
Трекинги: 4-5 часа трекинг
Изхранване: 3акуска, обяд, вечеря

Ден 10: 16 Октомври 2023 Базов лагер Еверест (5364 м.)

Равната и лесна за преминаване пътека постепенно се променя в скалист и леден път, по който ще достигнем до Горакшеп. Оставяме багажа, хапваме добре и продължаваме към базовия лагер. В ранния следобяд ще достигнем кота 5345 м., където е разположен и базовият лагер, служещ за основна точка при изкачването на върха. Ще видим от близо легендарния ледник Кхумбу, и някой от най-популярните върхове като Нупце, Пумори, Хумбце и превала Лхо-Ла.
Нощувка: в Горакшеп
Трекинги: около 6-7 
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 11: 17 Октомври 2023 Кала Патар (5545 м.) и слизане до Периче (4200 м.)

Днес ще станем рано за да се изправим пред едно от най-големите предизвикателства по време на това приключение. Ще направим нощно изкачване до Кала Патар (изкачване около два часа и половина) от където се разкрива изумителна 360 градусова панорама на Хималайската планинска верига. От върха ще се спуснем към Горакшеп за да закусим и да съберем багажа. От там следва спускане към Лобуче и още по ниско до Периче.
Нощувка: в Периче
Трекинги: 6-7 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 12: 18 Октомври 2023 Периче (4200 м.) - Намче Базар (3420 м.)

Слизаме обратно към Намче Базар. Пътьом ще минем през Дибуче, Тангбоче, Пхунки Тенга и Сенаса.
Нощувка: в Намче Базар.
Трекинги: около 6-7 часа
Изхранване: закуска, обяд, вечеря.

Ден 13: 19 Октомври 2023 Намче Базар (3420 м.) - Лукла (2860 м.)

Днес е последният ден за трекинги. От Намче за около 6 часа ще се спуснем до Лукла. След като се настаним в хотела ще имаме достатъчно време да разгледаме малкото градче и да приготвим масите за вечерните тържества. Тук ще се разделим и с екипа ни, подпомагал експедицията ни, така че ще направим една запомняща се прощална вечеря.
Нощувка: в Лукла
Трекинги: около 6 часа трекинг
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 14: 20 Октомври 2023 Катманду

Връщаме се в Катманду с ранен полет от Лукла. Отново ще разполагаме с достатъчно време за да напазаруваме сувенири за любимите ни хора, да доразгледаме града и да започнем да кроим плановете за следващото велико приключение.
Нощувка: в Катманду
Полет: 45 минути полет
Изхранване: закуска

Ден 15: 21 Октомври 2023 Туристическа обиколка на Катманду

Заедно с местен английско говорящ гид ще направим целодневна обиколка на Катманду. Ще посетим всички обекти под егидата на ЮНЕСКО. Храмът Пашупатинат, който е издигнат в чест на бог Шива, древния будистки комплекс Сваямбхунат (известен като „Храма на маймуните“), огромната молитвена ступа Будханат, бреговете на река Багнати и площад Патан Дурбар и туристическата зона Тамел.
Нощувка: в Катманду
Изхранване: закуска

 

Ден 16: 22 Октомври 2023 Обратния път към дома

Колкото и да не ни се иска всяко приключение, дори и най-великото на света си има край. С полет около обяд се отправяме към родината и любимите ни хора.

Цена: 3950.00 лева

Цената включва:

 • Всички нощувки в Катманду. Хотел 3*, 2-ни/3-ни стаи
 • Всички трансфери в Катманду, Непал
 • Всички нощувки по време на престоя в планината
 • Непалски лицензирани високопланински водачи
 • 2-ма представители на Adventure Team
 • Придружаващ екип (носачи/шерпи и якове)
 • Изхранване: закуска, обяд и вечеря за времето, през което сме в планината (от ден 3 до ден 14)
 • Напитки по време на храненията – чай и кафе
 • Вътрешен полет Катманду - Лукла - Катманду
 • Еднодневна обиколка на всички забележителности в Катманду с местен английско говорящ гид
 • Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др
 • Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни
 • Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията
 • Всички държавни местни данъци и такси и разрешителни

Цената не включва:

 • Самолетен билет София - Катманду - София (около 900.00 евро с 25 кг. чекиран и 10 кг. ръчен багаж)
 • Застраховка с включено хеликоптерно спасяване (около 50.00 лева)
 • Непалска виза (50.00 долара)
 • Храна освен упоменатата по-горе като включена
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти (незадължителни)
 • Бакшиши за непалската подпомагаща експедицията група (около 150.00 долара на участник)
 • Всичко неизброено като включено

Комплимент:

 • Заснемане на приключението с екшън камера
 • Сертификат за трека до Еверест базов лагер; (неофициален, издава се от Adventure Team)
 • Консултации за необходимата екипировка
 • Лични срещи и 24/7 съпорт по организацията
Срокове за плащане:
 • Заплащане на капаро в размер на 550.00 лева в срок до 5 дни след резервацията.
 • Окончателно плащане в размер на 3400.00 лева /на две равно вноски/ в срок до 01.09.2023 г.

Плащанията се извършват по банковата сметка на туроператора след резервация и получаване на индивидуален договор за организирано туристическо пътуване.

Детайли
Транспорт

Полет София – Катманду – София (през Доха, Дубай или Истанбул)

Полет Катманду – Лукла – Катманду

Място на тръгване и връщане

Среща в София: Летище София, Терминал 2  (Google Map)

Дата и час на тръгване:

Среща в София: 07 Октомври 2023 г., 11.30 ч.

Настаняване

Катманду:  хотел 3*, настаняване в двойни/тройни стаи
В планината: типичните непалски къщи за гости/шатри/чайни

 

Изхранване

Осигурено е пълно изхранване в планината – закуски, обяди и вечери. Храната се приготвя ежедневно на място от местни готвачи

Задължителна лична екипировка:
 • Трисезонни планински обувки
 • Туристически панталон
 • Горно и долно термобельо
 • Полари
 • Лека пухенка
 • Мембрана/Ветроустойчиво яке
 • Спален чувал с комфорт 0 градуса
 • Ръкавици
 • Челник и резервни батерии
 • Щеки
 • Раница – 25/30 литра
 • Термос 1л.
 • Слънчеви очила
 • Лекарства от първа необходимост
FAQ

За връзка с нас:

 0893000007
 adventureteambg@gmail.com;

📲 Лично съобщение на фейсбук страницата на Adventure Team Bulgaria

 

Кой е организатор на пътуването?

Организатор на пътуването е „Адвенчър Тийм България“ ООД с ЕИК 121467862, притежаващо лиценз за туроператорска дейност N 4939 и сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“ № 03700100002988/02.11.2020 г.

За кого е подходяща експедицията?

За всеки участник в добра физическа форма. Не е задължително да имате предишен опит на подобни височини и върхове. Няма технични участъци, за които да се изискват специални алпийски/катерачни умения. 

Трябва ли ми някаква специфична екипировка?

Нужната екипировка е подробно изброена в секция детайли по-горе.

От наша страна имате 24/7 съдействие и консултации по отношение на екипировката и нейното набавяне. При желание от Ваша страна можем да пазаруваме и заедно като ползвате всички наши отстъпки по специализираните магазини за екипировка.

Ще получа ли допълнителна информация преди тръгване?

Около 14 дни преди отпътуването всички участници ще получат максимално подробен мейл с цялата организационна информация: напомняне за датата и часа на тръгване, контактна информация с водачите на групата, какъв багаж да си вземат и как най-удобно да го опаковат, каква и колко валута да си предвидят и въобще всичко, всичко, всичко, което е необходимо да се знае за веселото ни изкарване заедно.

Какво се случва ако пътуването бъде отменено заради Covid-19?

Прилагат се общите условия по договорите на „Адвенчър Тийм България“ ООД

Чл.20 (1) В случай, че пътуването бъде отменено поради официални причини дължащи се на Covid-19, то туроператорът се задължава да възстанови на потребителя 100% от платените суми в срок от 7 работни дни от датата на отмяна на пътуването.
(2) За да бъдат избегнати всякакви съмнения в тълкуването, под официални причини за отмяна на пътуването дължащи се на Covid-19 се разбира затварянето на държавни граници и възникналата от това невъзможност да се достигне до съответната дестинация и/или съществуващи изисквания за поставяне под карантина (без оглед на продължителността й) при пристигане в съответната страна или при завръщане в България когато тези изисквания са били налични и известни преди началната дата на пътуването.
(3) Не са официални причини за отмяна на пътуване причините дължащи се на Covid-19 като: страх от пътуване заради съществуването на Covid-19, изискване за предоставяне на PCR и/или антигенен тест и/или доказателство за поставена ваксина и/или всяка друга лична причина относима към момента на възникването й. В случай, че след края на програмата, при завръщането на потребителя в България съществува възможност същият да бъде освободен от поставяне под карантина /ако такова разпореждане действа към датата на връщане/ след предоставяне на отрицателен тест за Covid-19 в рамките на 24 часа от връщането, то наличието на разпореждане за поставяне под карантина в България не се смята за официална причина за отмяна на пътуването.

Чл.21. (1) В хипотезата, в която потребителят заболее от Covid-19 непосредствено преди пътуването и това се явява причина същият да не може да пътува по избраната от него програма, туроператорът е длъжен да възстанови на потребителя сумата равняваща се на цялата разлика от общо платените от последния суми и всички действително направени от туроператора разходи към датата на отказ от пътуване на потребителя дължаща се на заболяване от Covid-19. Сумата се възстановява на потребителя в срок от 7 календарни дни след приключване на програмата.
(2) За да бъдат избегнати всякакви съмнения в тълкуването, под „заболее от Covid-19 непосредствено преди пътуването“ се разбира:
– наличие на нормативно признат положителен резултат за Covid-19 на потребителя в интервала от 16 дни до датата на отпътуване или
– поставяне под карантина на потребителя като заразено или контактно лице.
(3) В случаите по този член потребителят трябва да може да докаже с официален документ наличието на някое от обстоятелствата по ал.2.

Още 1 човека разглеждат това приключение.