Еверест – 8848 м. до покрива на света

Еверест – 8848 м. до покрива на света

ЕВЕРЕСТ! 8848 метра до покрива на света!

Едва ли има човек на света, който веднъж стъпил в планината, поне за мъничко не е мечтал да стъпи на върха на Еверест. На върха на върховете, на третия полюс на света!

100% потвърдено провеждане на експедицията
Максимум 4 участника
Остават 2 свободни места

ОРГАНИЗАЦИЯ:
Експедиция Еверест 2026 се организира с некомерсиална цел.
Желанието ни е да съберем силен български отбор, с който заедно да направим опит за изкачването на Еверест. За осъществяване на експедицията ще бъдат ползвани услугите на една от най-добрите местни фирми, с над 22 години опит в организираните експедиции и изкачвания на Еверест – Makalu Adventure 
Ще използваме целият ни опит натрупан през годините, контакти и възможности за да помогнем в организацията на тази експедиция по перфектен и безупречен начин. Цялата подготовка по организацията и реализацията на експедицията ще бъдат осъществени от Adventure Team Bulgaria без 0.01 ст. печалба. Всички отстъпки, които успеем да уредим от фирмата организатор ще бъдат разпределени между участниците. Всички плащания, които и когато трябва да се правят ще се извършват директно към Makalu Adventure  по индивидуално сключени договори между участника и Makalu Adventure .

ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ!
Всеки участник в експедицията се включва в нея на лична отговорност, за което подписва и съответните документи и декларации. Нито Adventure Team Bulgaria нито Makalu Adventure  носят каквато и да било отговорност за живота и здравето на участниците в експедицията.

МАРШРУТ:
Експедицията ще се осъществи през Тибет, по Северния ръб (North Col).
Въпреки, че е смятан за по-труден от южния (и по-комерсиален маршрут през Непал), маршрутът през Тибет има редица предимства. На първо място това е цената на експедицията, която в сравнена с тази от непалска страна е с около 40-50% по-ниска. На следващо място голямо предимство е и липсата на много хора изкачващи върха по този маршрут, което значително намалява рисковете от задръствания и съобразяване с плановете на много хора и значително увеличава шансовете ни за успех.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН КИСЛОРОД:
Експедицията ще се осъществи с използването на допълнителен кислород.

ЕКИПИРОВКА:
Подробна информация за екипировката и личните принадлежности може да видите на сайта на Makalu Adventure .

ВИСОЧИННИ ВОДАЧИ:
Съотношението височинен водач – участник е 1 към 1. Един водач на Makalu Adventure на 1 участник.

ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ:
Експедицията ще се проведе в периода април-май 2026 г., (общо 55-60 дни)

ЦЕНА:
Цената на експедицията е „на себестойност“, такава каквато е определена към датата на подписване на индивидуалните договори между участниците и фирмата организатор на място – Makalu Adventure , с приспаднати от нея договорените от нас отстъпки.

Очакванията ни са за цени на експедицията в порядъка на 33 000.00 – 36 000.00 долара, а общо с всички разходи сумата да достигне около 42 000.00 – 45 000.00 долара.

Всеки участник в експедицията подписва индивидуален договор с Makalu Adventure  и извършва съответните плащания директно към Makalu Adventure като фирма организатор.
Към днешна дата, отстъпката, която сме успели да договорим за всеки член от нашата група е в размер на 5% от цената, която бъде публикувана на уеб сайта на Makalu Adventure за експедицията им през 2026 г.

ПРОГРАМА:

Ден 1-3 Април 2026 г., Катманду
Събиране на групата на Летище София и полет до Катманду. Пристигане в Катманду около 10.30 ч. сутринта на следващия ден. Ще направим целодневна обиколка на всички забележителности в непалската столица и ще организираме документите си за предстоящото изкачване.

Ден 4, Катманду (1400 м.) – Лхаса (3600 м.)
Сутрешен полет до Тибет, Лхаса (3600 м.) и трансфер до хотела.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 5, Лхаса (3600 м.)
Сутринта ще се насладим на забележителностите на Лхаса докато телата ни започват бавния процес на аклиматизация. Ще посетим впечатляващия дворец Потала и манастира Джоканг.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 6, Лхаса (3600 м. – Гиантсе 3950 м.)
Днес ще започнем трека си до базовия лагер, пресичайки множество високи проходи в Тибет. Ще достигнем до високия 4990 метра проход Кампала Ла, който предлага прекрасни гледки към тюркоазеното езеро Ямдрок Цо. Ще продължим още малко по Каро Ла за да достигнем най-високата си точка от 5010 м. за деня преди да започнем слизане към мястото ни за нощувка в Гиантсе на 3900 метра. Селцето се намира на стария търговски път между Сикким (Индия) и Тибет и е първоначално направеният от Джордж Малори път, използван при опитът му за достигане на връх Еверест през 1921 г.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 7, Гиантсе (3950 м. – Ксигатсе 3900 м.)
Продължаваме към базовия лагер с преход до Ксигатсе където ще посетим храма Ташилумпо и крепостта Самюхутце. Това е най-старата сграда в Xigatse и резиденция на Панчен Лама.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 8, Ксигатсе (3900 м.) – Хегар (4350 м.)
Най-високата ни точка по време на днешния трек ще бъде 5520 м., когато пресечем прохода Лакра Ла. От тук ще можем да видим в пълното им величие и върховете Макалу и Еверест.

Ден 9, Хегар (4350 м.) – Базов лагер (5200 м.)
Днес ще достигнем до основния ни основния базов лагер разположен на височина от 5200 м., в който ще нощуваме през следващите 6-7 дни.

Ден 10, Базов лагер (5200 м.) – Преден базов лагер на Еверест (6500 м.)
Изкачване до преден базов лагер на 6500 м.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 11-14, Сортиране на оборудване, обучения и аклиматизация
Обучения и катерене на върхове около 6000 м. в близост до базовия лагер.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 15, Трек до временен лагер на 5800 м.
Организираме експедиционния багаж, товарим го на мулетата и поемаме към временния лагер на 5800 м.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 16, Трек до преден базов лагер на 6500 м.
Днес ще достигнем до нашата основна база, която ще използваме в следващите около 40-45 дни. Лагерът ни е разположен фронтално срещу Еверест и северният ръб, по който ще направим опита си за достигането до покрива на света.

Ден 17-24, Период на катерене и аклиматизация
Основната ни цел в този период е да се аклиматизираме до толкова, че да можем да прекараме 2 нощувки на Северния ръб, като същевременно ще направим и допълнително изкачване на височина 7500 метра.  
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 25-27, Напред и нагоре към височинни лагери 2 и 3 (7500 м.)
Изкачваме се към височинните лагери като целта ни е да направим поне 2 нощувки над 7000 м.
Възможно е да направим и изкачване и нощувка до Лагер 3 на 7500 метра.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 28-29, почивка
Дни за почивка и възстановяване в базов лагер
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 30-53, дни за изкачването на върха
Дните след 30-тия са за възстановяване, допълнителна аклиматизация и изчакване на прозорец от хубаво време за атака. Самата атака от последния (атакуващ) лагер до върха отнема около 8-10 часа.
Добрата аклиматизация, отличната физическа форма и Бог пред нас, ще ни изведат до покрива на света и невероятните 8848 метра над морското равнище.
Изхранване: закуска, обяд, вечеря

Ден 54-59, по обратния път до Катманду

Ден 60, полет Катманду – София

ЦЕНИ И РАЗХОДИ:
Очакванията ни са през 2026 г. цената на човек бъде около 33 000.00 USD – 36 000.00 USD
Всички участници имат 5% отстъпка от цената на експедицията за 2026 г., публикувана на официалния уеб сайт на Makalu Adventure 

Всички плащания се извършват директно между участника и Makalu Adventure по подписан между тях договор за участие в експедиция Еверест 2026 през Тибет.
Adventure Team Bulgaria не е страна по разплащанията и не приема никакви плащания от участници.
Adventure Team Bulgaria не получава никакви комисионни или каквито и да било други плащания от Makalu Adventure  или трета страна.
Представителят на Adventure Team Bulgaria в експедицията заплаща същата цена за участие като всеки друг редовен участник.

Подробна информация за това какво включва и какво не включва цената на експедицията може да видите на официалния сайт на Makalu Adventure.
В случай, че имате нужда от превод на текстовете на български език може да се свържете с нас по всяко време.

ДРУГИ РАЗХОДИ:
Самолетен билет София – Катманду – София (около 700.00 долара)
Самолетен билет Катманду – Лхаса – Катманду (около 400.00 долара)
Застраховка с покритие 50 000.00 USD асистънс и хеликоптерно спасяване (около 300.00 долара)
Бонус за височинния водач при успешно изкачване на върха (1000.00 долара)
Бонус за шерпите (от 300.00 до 500.00 долара)
Лични разходи и сувенири (около 500.00 долара)

ЗА УЧАСТИЕ В ЕКСПЕДИЦИЯТА:
Моля, свържете се с нас на
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007

Ако смятате, че все още ви е рано за Еверест, то може да разгледате всичките ни приключения от тук: www.AdventureTeam.bg