Еверест – трекинг до базов лагер

Еверест – трекинг до базов лагер

„Богинята – майка на Вселената“

Дали някога ще се качим на покрива на света? Не знаем, но все някой ден ще опитаме да го направим.
Със сигурност обаче знаем едно, че ще го видим… ЕВЕРЕСТ – Върхът на върховете със своите 8848 метра великолепие. Ще бъдем там, ще застанем под величествените стени на гиганта и тихичко ще си мечтаем…

Трекинга до базовия лагер на Еверест е едно изключително приключение, което ни предлага спиращи дъха гледки към могъщите Хималаи, включително разбира се и към най-високия връх в света. Ще се докоснем до местната култура и традиции на шерпите, ще разгледаме националния парк Сагарматха, ще посетим най-големия манастир в Непал – Тенгбоче и ще се насладим на наистина умопомрачителни гледки и панорами. Отделно от това ще имаме възможност да разгледаме Катманду, столицата на световния алпинизъм Намче Базар, и не на последно място – да излетим от едно от най-атрактивните летища в света Лукла (от където тръгват всички експедиции). Освен Еверест по време на трека ни ще можем да видим с очите си и върховете Лхотце, Нуптце, Ама Даблам и Тамсерку. Въобще, чака ни толкова вълнуваща пролет, че нямаме търпение вече да е април и да се впуснем в нашата непалска авантюра.

АКЦЕНТИ НА ПРОГРАМАТА:
➡️ Най-доброто време от годината за провеждане на трекинга – от 25-ти Април до 10-ти Май 2021 г.;
➡️ Подходящо за хора в нормална физическа форма. Не е необходим предишен опит с изкачване на големи височини;
➡️ Оптимален аклиматизационен план;
➡️ Възможно най-добрата организация по отношение на полети, трансфери, настаняване, нощуване и хранене. Осигурени са всички пълни хранения по време на престоя ни в планината;
➡️ Всички нощувки по време на трека са в къщи за гости/tea houses;
➡️ Носачи на багажа (шерпи), водачи (сердари), готвачи и друг помощен персонал по време на целия ни престой в Непал;
➡️ Изхранване и напитки (чай и кафе) по време на целия трекинг – закуски, обяди, вечери;
➡️ Целодневна обиколка с местен английско говорящ гид в Катманду около всички обекти на световното наследство включени в списъка на ЮНЕСКО.
➡️ Подарък специална карта на маршрута, по който сме минали по време на трекинга;
➡️ Сертификат за преминаването на трека;
➡️ Заснемане на цялото приключение с екшън камера в 4к резолюция;

ПРОГРАМА:

Ден 1: 25.04.2021 г. Тръгване от София 
20.00 ч. Събиране на групата на Летище София. Полет София – Истанбул – Катманду. Пристигане в Катманду около 10.30 ч. сутринта на 26.04.2020 г.

Ден 2: Катманду
Трансфер от летището до хотела. Настаняване и свободно време за разглеждане на Катманду.
Изхранване на свободна консумация.
Нощувка в хотел 3* в Катманду.

Ден 3: Катманду
Рано сутринта ще се срещнем с нашите местни партньори. Ще направим кратка техническа оперативка, на която ще се запознаем с нашия сердар /водач/ и ще получим цялата необходима информация за трекинга. След това заедно с местен английско говорящ гид ще направим целодневна обиколка на Катманду. Ще посетим всички обекти под егидата на ЮНЕСКО. Храмът Пашупатинат, който е издигнат в чест на бог Шива, древния будистки комплекс Сваямбхунат (известен като „Храма на маймуните“), огромната молитвена ступа Будханат, бреговете на река Багнати и площад Патан Дурбар и туристическата зона Тамел.
Изхранване на свободна консумация.
Нощувка в хотел 3* в Катманду.

Ден 4: Полет до Лукла и трек до Пхакинг (2660 м.)
Вътрешните полети до Лукла се изпълняват с малки самолетчета и са суууупер забавно приключение. Очаква ни един от най-красивите въздушни маршрути в света.
Кацането… Летище Тензинг-Хилари в Лукла се намира на хълм заобиколен от много високи планини… Адреналин от където и да го погледнеш. На летището се срещаме с останалите членове от нашата експедиция – носачи, готвачи и друг помощен персонал. Багажа се опакова, претегля и разпределя се между шерпите. Предстои ни 4 часов трек до Пхакинг.
Нощувка в Пхакинг.
Активности за деня: 45 минути полет, 4 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 5: Трек от Пхакинг (2660 м.) до Намче Базар (3440 м.)
Движим се по поречието на река Дуд Коши (Млечната река) през борови гори. След около час достигаме подножието на високия 6608 метра връх Тамсерку. При ясно време от тук се вижда Еверест, който се подава иззад Лхотце. Продължаваме с трека докато достигнем до входа на националния парк Сагарматха в Намче Базар. Това е официалният „вход“ към Еверест и основен търговски център в региона. По време на днешния трек ще минем през 5 окачени моста последният, от които – „Хилари Бридж“ е и най-високият окачен мост в Непал.
Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 6: Аклиматизация в Намче Базар (3440 м.)
Ден за аклиматизация и почивка в Намче Базар. Ще се разходим до световно известния хотел Everest View от където ще се насладим на уникален изглед към могъщия гигант. На връщане ще посетим местния музей, съдържащ експонати, представящи местната флора и фауна, както и историята на района около връх Еверест. Има възможност да се разходим до не много близкото село Кумджунг известно като родното място на Йети. Тук е и училището построено от първопокорителя на Еверест – Едмънд Хилъри и манастира „Кумюнг“ (известен с името Йети). Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: кратки разходки в Намче Базар / опция – 6 часа трек до Кумджунг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 7: Трекинг от Намче Базар (3440 м.) до Тенгбоче (3870 м.)
В Тенгбоче се намира известният едноименен манастир, който е и най-големият манастир в района на Еверест. Конструиран е така, че от него има 360 градусов изглед към Хималаите, включително към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Манастира по принцип отваря към 15.00 ч. и ако имаме късмет можем да станем свидетели на някой местен ритуал.
Нощувка в Тенгбоче.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 8: Трекинг от Тенгбоче (3870 м.) до Дингбоче (4360 м.)
Днес ще станем рано за да наблюдаваме изгрева в Хималаи. Закусваме добре и продължаваме към следващата ни дестинация по пътя към мечтаната цел. През множество висящи мостове и криволичещата пътека нагоре към Пенгбоче и Оршо ще достигнем до Дингбоче на 4360 метра над морското равнище. Днес ще навлезем в зоната на алпийските пасища където ще можем да видим характерните местни якове и стада овце. През днешния ден ще имаме и възможност да разгледаме върховете Лхотце и Ама Даблам, както и ще минем доста близо до много популярния за изкачвания Айлънд пик.
Нощувка в Дингбоче.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 9: Аклиматизация
Ден за аклиматизация и почивка. Можем да използваме времето през деня за изкачване до Нангкартшанг (5083 м.) или да се отправим към Чукунг на 4730 метра. Разбира се, можем и да останем цял ден в Дингбоче, но изкачването до Нангкартшанг освен, че ще ни даде по-добра аклиматизация ще ни възнагради и с уникални гледки към гигантите наоколо.
Нощувка в Дингбоче.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 10: Трекинг от Дингбоче (4360 м.) до Лобуче (4930 м.)
Днес ще се изкачим по стръмните склонове към легендарния ледопад Кхумбу. По пътя ни ще срещнем много камъни с молитвени флагчета, използвани като паметни плочи за загиналите на Еверест алпинисти. Най – известните сред тях са на Скот Фишер – американски алпинист и Бабу Чери Шерпа. Маршрутът ни продължава право към ледопада Кхумбу докато се озовем пред няколко величествени върха обградили Лобуче – Кхумбутсе, Лингтрен, Пумори и Махалангур Химал.
Нощувка в Лобуче.
Активности за деня: 4-5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 11: Трекинг от Лобуче (4930 м.) до Горакшеп (5165 м.) и Базов лагер Еверест (5364 м.)
Равната и лесна за преминаване пътека постепенно се променя в скалист и леден път, по който ще достигнем до Горакшеп. Оставяме багажа, хапваме добре и продължаваме към базовия лагер. В ранния следобяд ще достигнем кота 5345 м., където е разположен и базовият лагер, служещ за основна точка при изкачването на върха. Ще видим от близо легендарния ледник Кхумбу, и някой от най-популярните върхове като Нупце, Пумори, Хумбце и превала Лхо-Ла.
Нощувка в Горакшеп.
Активности за деня: 6-7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 12: Трекинг до Кала Патар (5545 м.) и слизане до Периче (4200 м.)
Днес ще станем рано за да се изправим пред едно от най-големите предизвикателства по време на това приключение. Ще направим нощно изкачване до Кала Патар (изкачване около два часа и половина) от където се разкрива изумителна 360 градусова панорама на Хималайската планинска верига. От върха ще се спуснем към Горакшеп за да закусим и да съберем багажа. От там следва спускане към Лобуче и още по ниско до Периче.
Нощувка в Периче.
Активности за деня: 6-7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 13: Трекинг от Периче (4200 м.) до Намче Базар (3420 м.)
Слизаме обратно към Намче Базар. Пътьом ще минем през Дибуче, Тангбоче, Пхунки Тенга и Сенаса.
Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 6-7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 14: Трекинг от Намче Базар (3420 м.) до Лукла (2860 м.)
Днес е последният ден за трекинги. От Намче за около 6 часа ще се спуснем до Лукла. След като се настаним в хотела ще имаме достатъчно време да разгледаме малкото градче и да приготвим масите за вечерните тържества. Тук ще се разделим и с екипа ни, подпомагал експедицията ни, така че ще направим една запомняща се прощална вечеря.
Нощувка в Лукла.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

Ден 15: Полет от Лукла до Катманду
Връщаме се в Катманду с ранен полет от Лукла. Отново ще разполагаме с достатъчно време за да напазаруваме сувенири за любимите ни хора, да доразгледаме града и да започнем да кроим плановете за следващото велико приключение.
Нощувка в Катманду.
Активности за деня: 45 минути полет.
Изхранване: Закуска

Ден 16: 10.05.2021 г. Полет от Катманду за София (през Истанбул)
Колкото и да не ни се иска всяко приключение, дори и най-великото на света си има край. С полет около обяд се отправяме към родината и любимите ни хора. Приблизително време за кацане в София около 21.00 ч.

ЦЕНА:
3100.00 лева

Цената включва:
✔️ Всички трансфери в Катманду, Непал;
✔️ Нощувки в хотел 3* в Катманду, Непал;
✔️ Еднодневна обиколка на всички забележителности в Катманду с местен английско говорящ гид;
✔️ Кухня/Чайна по време на целия престой в планината. Готвачи по време на експедицията;
✔️ Всички хранения по време на престоя в планината – закуски, обяди, вечери;
✔️ Напитки по време на храненията – чай и кафе;
✔️ Вътрешен полет Катманду – Лукла – Катманду;
✔️ Английско говорящ водач/сердар за времето в планината;
✔️ Носачи на багажа – шерпи;
✔️ Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др.;
✔️ Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни;
✔️ Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията;
✔️ Всички държавни местни данъци и такси, включително непалска виза;

Цената не включва:
❌ 
Самолетен билет София – Катманду- София (около 1000.00 лева);
❌ Туристическа застраховка за пътуване в чужбина с покритие 30 000 долара (около 50.00-60.00 лева)
❌ Пренасяне на допълнителен багаж по време на експедицията. По около 2 долара на килограм на ден, за всеки килограм багаж над допустимите 15 кг.;
❌ Допълнителни нощувки в Катманду ако такива се налагат;
❌ Застраховка за хеликоптерно спасяване за времето, през което сме в планината (по желание – около 200.00 долара);
❌ Лични разходи;
❌ Бакшиши за шерпите (задължителни – около 150 долара на участник).

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА:
Капаро в размер на 300.00 лева в срок от 7 дни от датата на регистрация. Останалата сума се заплаща на равни части до 01.04.2021 г. 

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:

🧗‍♂️ Удобни планински обувки с хубав грайфер;
🧗‍♂️ Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
🧗‍♂️ Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
🧗‍♂️ Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);
🧗‍♂️ Горно и долно термобельо
🧗‍♂️ Полари.
🧗‍♂️ Пухенка
🧗‍♂️ Мембрана/Ветроустойчиво яке
🧗‍♂️ Ръкавици
🧗‍♂️ Челник
🧗‍♂️ Щеки
🧗‍♂️ Раница – 40/45 литра
🧗‍♂️ Термос
а
ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!