Изкачване на връх Елбрус – 5642 метра до покрива на Европа

Изкачване на връх Елбрус – 5642 метра до покрива на Европа

Време е да погледнем на високо. На мнооого високо. За поредна година ще се отправим към покрива на Европа! Време е да превърнем нашите 5642 метрови мечти в реалност!

ЕЛБРУС!
Най-високия връх в Европа и част от супер престижната колекция на континенталните първенци „Seven Summits”. Връх с вулканичен произход състоящ се от два купулообразни върха – Западен Елбрус 5642 метра (който е и целта на нашата експедиция) и Източен – 5621 метра (който също ще изкачим при добро темпо на групата и подходящи условия). Покрит с вечен лед и сняг от него се спускат цели 22 ледника, най-известният, от които е ледника Азау с дължина над 8 км.
Елбрус е привлекателен и не много труден петхилядник, а същевременно и континентален първенец. Това го прави и доста предпочитан връх при първо излизане на по-сериозни височини.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩ ВЪРХА?
От вас се иска да сте в добра физическа форма. Не е задължително да имате предишен опит на подобни височини и върхове. Няма технични участъци, за които да се изискват специални алпийски/катерачни умения. Задължително е да имате опит в зимни условия в българските планини. Наличието на тези предпоставки в съчетание с нашият опит и професионализъм, почти сигурно ще ни гарантират стъпване на най-всокия европейски връх.

АКЦЕНТИ НА ПРОГРАМАТА!
Най-високият връх на континета Европа;
Един от най-лесно достъпните континентални първенци;
Компанията с най-много и успешни изкачвания на връх Елбрус;
100% успешен рейтинг при предишни изкачвания на Елбрус;
Оптимална аклиматизационна програма включваща и един „зелен“ ден;
Достатъчно резервни дни гарантиращи ни максимум възможности за успешна атака;
Перфектна логистика по отношение на трансфери и нощувки. Нощувки в хотел 3* в ниското (най-голямата категоризация в района);
Нощувки в базов лагер с перфектно оборудвана кухня с осигурена гас, микровълнова фурна, печка и др.
Сертификат издаден от местните служби удостоверяващ изкачването на върха;
Осигурен общ алпийски инвентар;
Неограничен брой безплатни зимни изкачвания в България с наши групи през сезон 2020 / 2021 г.
Заснемане на цялото приключение с екшън камера;
100% потвърдено провеждане на експедицията през 2021 г.

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ:
18 – 27 ЮНИ 2021 г.

ПРОГРАМА:
Лична среща/презентация за запознаване с маршрута и неговите особенности. Разбор на предстоящото изкачване, екипировка, програма и въобще – разговори за всичко, което е необходимо да се знае преди отпътуването ни за Кабардино-Балгария, Кавказ. /датата се уточнява допълнително с всеки от участниците/.

Ден 1: 18.06.2021 г.
09.00 ч. – Отпътуване за гр. Истанбул, Турция. Среща с водачите на групата и късно вечерта полет за Кавказ/Русия. 

Ден 2: 19.06.2021 г.
Кацаме на руска територия, хапваме нещо набързо и с нашите кавказки приятели, които ще ни чакат на летището се отправяме към Терскол и Азау – изходен пункт за предстоящото изкачване. При възможност – ранно настаняване в хотела, закуска и почивка.
Днес ще почиваме, ще се аклиматизираме, ще се разходим до Терскол и ще оформим всички документи по пребиваването ни в Кавказ и планината. Регистрации, разрешителни за изкачването, сертификати, купуване на SIM карта на местен мобилен оператор и др.
Нощувка в хотел в Азау.

Ден 3: 20.06.2021 г.
Аклиматизация – качваме се с лифт до станция Гарабаши на 3780 метра. Вдигаме нивото и правим пешеходен преход до изгорелия през 1996 г. заслон „Приют 11“ на 4100 метра. Ще използваме прехода освен за по-добрата ни аклиматизация и за упражнения за подобряване на синхрона ни при ходене в свръзка. Слизаме обратно до станция Гарабаши където ще останем максимално дълго преди да хванем лифта и отново да слезем в Азау.
Ще използваме днешното качване и за изнасяне на храна, вода, провизии и част от алпийското ни оборудване до базовия лагер.
Нощувка в хотел в Азау.

Ден 4: 21.06.2021 г.
Напускаме хотела и отново с лифта се отправяме нагоре към станция Гарабаши. Настаняваме се в своеобразния ни базов лагер наречен Приют Елбрус разположен на 3780 метра. (настаняването е в стаи/бочки с по 8 легла). В приюта има електричество, има кухня, барбекю и микровълнова печка. Със sim карта на местни руски оператори се хваща 3g интернет.
Ранния следобяд излизаме за аклиматизационен тур като целта ни днес ще е „Скалите на Пастухов“ представляващи застинали образувания от лава на 4700 м. Слизаме обратно до базовия ни лагер на 3780 м. Вечерта за малко разнообразие можем да ви предадем няколко урока по белот…
Нощувка на базов лагер /БОЧКИ/.

Ден 5: 22.06.2021 г.
Днес е последния ден от аклиматизационната ни програма. За да спестим сили и време, които ще ни трябват за атаката, днес ще се повозим на….. супер мощни моторни шейни. С тях ще се качим до „Скалите на Пастухов“ на 4700 м. от където продължаваме пеша до кота 5000 м.! Ще прекараме максимално много време на високото и без да бързаме ще слезем към лагера на 3780 м. за втора нощувка.
Нощувка на базов лагер /БОЧКИ/.

Ден 6: 23.06.2021 г.
Оставяме екипировката и всички съоръжения в лагера и към ранния след обяд се спускаме в Азау. Трябва да си починем и да възстановим максимално добре. сауничка в хотела, вкусна и питателна храна и много сън.
Нощувка в хотел в Азау.

Ден 7: 24.06.2021 г.
Днес към обяд ще се качим отново на базовия лагер където ще прекараме целия ден в почивка и подготовка за предстоящата атака.

Ден 8: 25.06.2021 г.
Атака! Ранно ставане (около 00.00 ч.) хапване и подготовка за излизане към върха. С ратрак ще се качим по склоновете на планината от кдето започва същинското изкачване към върха. При атака от 4700 очакванията са за общо времетраене на прехода  от около 11-12 часа, а при такава от 5100 – около 8-9 часа.
В случай на успешно изкачване слизаме към хотела в Азау и започваме от рано с тържествата…

Ден 9: 26.06.2021 г.
Вариант А: Резервен ден за атака.
Вариант Б: При успешна атака предходния ден свободен ден в Азау за разглеждане на околността, пазаруване на сувенири и др.
Късен трансфер /около 21.30 ч./ до летището в Минерални води

Ден 10: 27.06.2021 г.
03.00 ч. полет до Истанбул и прибиране към София.

ЦЕНА:
– 1950.00 лева

Цената включва:
✔️ Всички трансфери на място в Кавказ;
✔️ Всички нощувки в Азау (преди и след слизането от върха);
✔️ Всички нощувки в базов лагер по време на престоя ни в планината;
✔️ Покана от руската федерация за изваждане на виза;
✔️ Пълно съдействие при оформяне на документите за издаване на визата;
✔️ Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 30 000 евро;
✔️ Неограничен брой безплатни зимни изкачвания на върховете Мусала, Ботев, Мальовица и Ком с наши групи през сезон 2020 / 2021 г.;
✔️ Представител на Adventure Team по време на цялото изкачване.

Цената не включва:
❌ Самолетен билет до Минералние води (около 200.00 евро с 20 кг. чекиран и 8 кг. ръчен багаж)
❌ Руска виза (120.00 лева)
❌ Лифтове (около 80.00 лева)
❌ Ратрак/Моторна шейна за качване до „Скалите на Пастухов“ в деня на атаката (около 80.00 евро на човек).
❌ Храна освен упоменатата като включена.
❌ Лични разходи.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА:
Капаро в размер на 250.00 лева в срок от 10 дни от датата на регистрация. Останалата сума се заплаща до 01.06.2021 г.

COVID-19 И АНУЛАЦИИ 😷
В случай, че експедицията не се състои заради усложнения с Covid-19 /отменени полети, затворени граници, изискване за карантина в Турция, България и/или Русия/ всички направени по договора с туроператора плащания се възстановяват в рамките на 3 работни дни от отмяната на пътуването.

ТРАНСПОРТ:
До летището в Истанбул може да стигнете по няколко начина.
1. С кола директно до азиатското летище. Има паркинг в близост до летището, който е на цени в порядъка на 3-4 лева на ден. Ще ви изпратим подробна информация и локация как да стигнете до там. От наша страна ще съдействаме на всички участници да могат да пътуват и споделено с автомобилите, на тези, които решат да пътуват така до Истанбул.
2. С полет от София с турските авиолинии. Кацането е на новото летище Истанбул 3. От там ще си организираме трансфер (двупосочен до азиатското летище, поделени разходи). Подробна информация за полетите и трансферите ще ви дадем веднага след като се запишете за експедицията с нас.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
🧗‍♂️ Котки;
🧗‍♂️ Пикел;
🧗‍♂️ Седалка;
🧗‍♂️ Зимни планински обувки;
🧗‍♂️ Туристически зимен панталон;
🧗‍♂️ Горно и долно термобельо;
🧗‍♂️ Полари;
🧗‍♂️ Пухенка;
🧗‍♂️ Мембрана/Ветроустойчиво яке;
🧗‍♂️ Ръкавици – минимум 2 чифта (един с 5 пръста и 1 лапи);
🧗‍♂️ Гети;
🧗‍♂️ Челник и резервни батерии;
🧗‍♂️ Щеки;
🧗‍♂️ Раница – 40/45 литра;
🧗‍♂️ Термос;
🧗‍♂️ Очила;
🧗‍♂️ Маска (тип скиорска);
🧗‍♂️ Лекарства от първа необходимост;

Ще съдействаме максимално за набиране и осигуряване на алпийската екипировка. Има много възможности за намиране на екипировка от приятели, включително и за наемане на място в Терскол.

Резервирай!