Кападокия и Истанбул. Трекинги в страната на чудесата

Кападокия и Истанбул. Трекинги в страната на чудесата

Кападокия – едно приказно място, което впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове. В продължение на хилядолетия вятърът и дъждът брулейки долините, са създали сюрреалистични природни пейзажи, които често изглеждат сякаш не са от нашата Земя.

Каним те на едно вълнуващо и изпълващо сетивата приключение, наситено с фантастична храна, полет с балон високо в небето, подземни градове и пещери, издълбани в скалите църкви и причудливи образувания, каньони и долини, уникални гледки и шеметни панорамни трекове.

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ:
18 – 24 Септември 2021 г.

Ден 1: 18.09.2021 г.
07.00 ч. събиране на групата на паркинга пред сектор А на национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване за Истанбул (с мини бус/ове 8+1). Ще пристигнем в мегаполисния град около 15.00 ч. следобяд, настаняваме се набързо и ще разполагаме с целия остатък от деня за приятна разходка. Хотелът ни се намира в квартал Еминьоню – търговското сърце на Истанбул, като е на по десетина минути пеша от Капалъ чарши, джамията Света София и двореца Топкапъ Сарай.

Нощувка: Истанбул, хотел 3*, настаняване в двойни стаи

Ден 2:
Ставаме рано, закусваме набързо и се отправяме към основната ни дестинация – Кападокия. Очакванията ни са да пристигнем в приказното градче около 17.00 ч. Вечерта ще разгледаме централната част на Кападокия и десетките магазинчета със сувенири пръснати из шарените улички на Гьореме. За вечеря ще си изберем разкошно автентично ресторантче където ще дадем подобаващ старт на анадолската ни авантюра с фантастична турска кухня и характерната за региона анасонова напитка Yeni Raki.

Изхранване: закуска
Нощувка: Кападокия, семеен хотел, настаняване в двойни/тройни стаи

Ден 3:
Днес е време да се запознаем с поразяващата архитектура на подземните градове Каймаклъ (Kaymakli – е най-известният и най-широкият подземен град в долината изграден от над 100 тунела и 5 подземни нива) и Деринкую (Derinkuyu – най-дълбокият в света! със своите 8 подземни етажа).  След посещението в Деринкую ще обядваме с превъзходни гюзлеми /традиционни местни „палачинки“ с различен пълнеж/ и продължаваме към поредната феноменална забележителност в региона – Долината Соганли (Soganlı Oren Yeri) известна със скалните си християнски църкви и запазените снепописи от IX век. Продължаваме обиколката ни с изградения през XI в. и вкопан в скалите манастир Кеслик (Keslik Manastiri). Главната манастирска църква, посветена на Св Архангели е използвана от месното население до 1923 год., когато месните християни са разменени с мюсюллманско население от континентална Гърция. В манастира са запазени множество фрески и стенописи, гробници, параклиси и класни стаи, в които се е изучавало християнството. Продължаваме към китното градче Юргюп където ще ви заведем в топ откритието ни от 2020 г. – уникална сладкарница за гофрети, в която ще изпитате истински кулинарен оргазъм, а порциите са с такива размери, че дори ако си вземете половината за вкъщи пак ще ви остане в чинията…
Според времето, с което разполагаме можем да разгледаме и откритият музей на Гьореме или пък да продължим надолу към хотела и да се приготвим за поредния гастрономически шедьовър в местните китни ресторантчета.
Изхранване: закуска
Нощувка: Кападокия, семеен хотел, настаняване в двойни/тройни стаи

Ден 4: 
Желаещите да полетят с балон ще могат да го направят днес или в последния ден от престоя ни в Кападокия. Безспорно това е едно от нещата, с които Кападокия е известна по целия свят и полета с балон колкото и да е скъп /последно около 120.00 евро на човек/ си струва всеки цент. 
Пешеходният ни маршрут днес ни отвежда на североизток от Гьореме, където ни предлага поредна шеметна обиколка из местните причудливи, сякаш извънземни пейзажи и природни форми.
Очакват ни около 12-13 км. трекинги, като за около 5-6 часа последователно ще преминем през „Мешкендирската“, „Червената“ и „Розовата“ долини. Издълбани в скалите църкви, стръмни склонове, живописни тунели и каменни причудливи образувания са само малка част от чудесата, на които ще станем свидетели.
Следобяда ще се придвижим и до единия от много малкото в света „Музей под открито небе“ /ако не ни е стигнало времето да го разгледаме предишния ден/. Там ще можем да разгледаме много скални църкви и произведения на изкуството, включително Черната църква с най-добре запазените стенописи в целия регион. Включеният в списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО музей,  е определено едно от онези места, които човек задължително трябва да види поне веднъж в живота си.
Изхранване: закуска
Нощувка: Кападокия, семеен хотел, настаняване в двойни/тройни стаи

Ден 5:
След дълга и разточителна закуска продължаваме с поредния трекинг в Кападокия. Предстоят ни около 14 км. в кръгов маршрут, по време на който ще преминем през Долината на гълъбите, великолепния замък „Ючхисар„ който ще можем да разгледаме и отвътре, а след това ще продължим през „Долината на Любовта“ (известна с фалическите си скални образувания) за да достигнем до приказните скални комини на „Пери Бакалари“. Късния следобяд ще се върнем в Кападокия където ще си организираме поредната гранде вечеря и ще си вземем довиждане с това вълшебно място.

Изхранване: закуска
Нощувка: Кападокия, семеен хотел, настаняване в двойни/тройни стаи

Ден 6:
Напускаме вълшебния свят на Кападокия и с бусчетата се отправяме обратно към мегаполисния Истанбул. Настаняваме се в същия хотел както през първия ни ден. Отново ще разполагаме с целия следобяд и вечерта за да продължим с разглеждането на забележителностите в района на Босфора и Капалъ чарши.
Изхранване: закуска
Нощувка: Истанбул, хотел 3*, настаняване в двойни стаи

Ден 7. 24.09.2021
Колкото и да не ни се иска всяко приключение си има край…
След закуска напускаме хотела в Истанбул и се отправяме обратно към дома. Очакваното ни време за пристигане в София е около 18.00 ч.
Изхранване: закуска

ЦЕНА: 810.00 лева

Цената включва:
✔️ Транспорт София – Истанбул – Кападокия – София (бус 8+1);
✔️
Участие в приключението според обявената програма;
✔️ 4 нощувки със закуски в семеен хотел в Гьореме, Кападокия;
✔️ 2 нощувки със закуски в хотел 3* в  Истанбул (на 10 мин. пеша от Капалъ чарши и Света София;)
✔️ Всички трансфери на място с частен (само за нашата група) транспорт;
✔️ Представител на Adventure Team Bulgaria по време на цялото приключение;
✔️ Заснемане на цялото приключение с екшън камера;
✔️ Застраховка за пътуване в чужбина на стойност 10 000.00 евро.

Цената не включва:
❌ Храна освен упоменатата по-горе като включена;
❌ Входни такси за посещаваните туристически обекти (около 50.00-60.00 лева, незадължителни);
❌ Полет с балон (около 120.00 евро, незадължителни)
❌ Разходи за лични нужди.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЗЕРВАЦИЯТА:
Капаро в размер на 110.00 лева.
Останалата сума от 700.00 лева се заплаща след 10.09.2021 г.

НАСТАНЯВАНЕ В КАПАДОКИЯ:
Настаняването е в типичен за района „пещерен“ хотел. Настанването е в 6 двойни и 2 тройни стаи:

COVID-19 И АНУЛАЦИИ:
В случай, че приключението не се състои заради усложнения с Covid-19 състоящи се в затворени граници и/или изискване за карантина в Турция и/или България, то всички направени по договора с туроператора плащания се възстановяват в рамките на 3 работни дни от отмяната на пътуването.

ЗА КОНТАКТИ:
 adventureteambg@gmail.com;
 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
 0893000007

Резервирай!