Аушвиц и Биркенау, Фабриката на Шиндлер и мина „Величка“

Аушвиц и Биркенау, Фабриката на Шиндлер и мина „Величка“

Мрачно, облачно, студено! Сиво! Музей на зловещото минало!

Трудно може да се намерят думи, които да опишат в действителност какво представляват концентрационните  лагери Аушвиц и Биркенау. Още по-трудно за човешкия мозък е да осъзнае какво и най-вече защо се е случвало там…

В това пътуване ще ви покажем най-мрачното кътче от историята на човечеството. Ще разгледаме в детайли лагерите, в които, по време на Втората световна война и немската окупация в Полша, живота си са загубили над 1.1 милиона души. Ще можем да видим с очите си стената за разстрели, бесилото, на което е обесен Рудолф Хьос – командира на лагера, ще влезем и ще разгледаме всички по-значими сгради, включително и в единствената оцеляла в лагера газова камера и крематориума до нея. В Биркенау ще можем да видим влаковите линии, по които са пристигали влаковете със затворниците, автентичните вагони, с които са били превозвани, бараките, в които са живели. Ще видим историята такава, каквато е била!

Но Полша не е само Аушвиц. Краков е един великолепен град, в който има толкова много история, толкова много за разглеждане и толкова много за опитване, че не 5, а 50 дни няма да ни стигнат да му се наситим. По време на престоя ни там ще посетим Фабриката на Оскар Шиндлер (превърната в музей), ще се разходим в еврейския квартал и стария град, ще присъстваме на фолклорна шоу програма в традиционен полски ресторант-музей и ще пием кафе на 130 метра под земята, в превърнатата в музей солна мина „Величка“. Ще ви заведем както на централните места и площади, така и по малките и скатани улички и локални заведения, като например любимият ни в Краков бар с над 30 вида водка…

ПРОГРАМА:

Ден 1: 28.10.2020 г.
06.00 ч. събиране на участниците от групата на летище София, Терминал 2. Полет с австрийските авиолинии до Краков през Виена (с престой от няколко часа във Виена, които са напълно достатъчни за едно бързо капучино около катедралата на Stephansplatz  / Щефансплац). Кацане в Краков малко след 14.00 ч., където ще се срещнем с представителя на Adventure Team, който ще води групата в Краков.
Настаняваме се в хотела и се отправяме на първата ни разузнавателна обиколка в стария град.  Ще посетим главния търговски площад Ринек, катедралата Дева Мария, Градската кула и Флорианската порта, някогашната парадна врата на града. Ще направим всичко възможно да успеем да направим резервация рано през деня, за да можем да вечеряме в може би най-известната и популярна кръчма в цяла Полша – Pod Wawelem (Под Вавел).
Нощувка в хотел 3*

Ден 2: 29.10.2020 г.
Ставаме рано, хапваме набързо и се отправяме към Фабриката на Оскар Шиндлер. Шиндлер е германски индустриалец, който по време на Втората световна война спасява живота на близо 1200 затворници евреи, откупувайки ги от нацистите и взимайки ги на работа във фабриката си. Експозицията в музея обхваща в подробности периода на нацистката окупация в Краков от 1939 до 1945 година. Горещо ви препоръчваме да изгледате и филма „Списъкът на Шиндлер“
След като приключим обиколката на фабриката ще се отправим към стария еврейски квартал.  Ще се разходим по малките улички, ще разгледаме синагогите и пазарчетата покрай тях, ще пием по една водка за отскок в любимия ни краковски бар и се връщаме към централната част на града. За вечеря сме предвидили посещение на типичен полски ресторант-музей с традиционна фолклорна програма.
Нощувка в хотел 3*

Ден 3: 30.10.2020 г.
Посещение на концентрационните лагери Аушвиц и Биркенау. Ще разгледаме в детайли лагерите, в които по време на Втората световна война и немската окупация в Полша, живота си са загубили над 1.1 милиона души. Ще можем да видим с очите си стената за разстрели, бесилото, на което е обесен Рудолф Хьос – командира на лагера, ще влезем и ще разгледаме всички по-значими сгради, включително и в единствената оцеляла в лагера газова камера и крематориума до нея. В Биркенау ще можем да видим влаковите линии, по които са пристигали затворниците, автентичните вагони, с които са били превозвани, бараките, в които са живели. Ще видим историята такава, каквато е била!
Посещението в лагерите е около 7 часа като вечерта ще имаме достатъчно свободно време да обиколим и някой от най-популярните традиционни ресторанти и барове в града.
Силно ви препоръчваме ви да прочетете наскоро излязлата в България книга „Татуировчикът на Аушвиц“
Нощувка в хотел 3*

Ден 4:  31.10.2020 г.
Днешният ден е отреден за един от бисерите на ЮНЕСКО – солната мина „Величка“. Ще влезем на 130 метра под земята в откритата през 1280 г. мина. Коридорите, галериите и шахтите на мината са с обща дължина над 300 км, а дълбочината й е цели 327 метра. По време на нашата над 3 часова обиколка ще обиколим над 20 галерии, в които ще можем да видим най-различни солни образувания, статуи от сол, картини издълбани в скалата (като например над 3 метровата „Тайна вечеря“) подземни езера и тунели, молитвени олтари. В края на нашата обиколка, на около 130 метра под земята… ще седнем да си починем и ще изпием по едно перфектно еспресо. Да, определено за голяма част от нас това ще е най-дълбокото място в живота ни, на което ще сме пили кафе…
Ранния следобяд ще се върнем в Краков, където ще разгледаме и служилият над 500 години като резиденция на полските крале замък Вавел.  От 1930 г. замъкът е превърнат в музей на художествените изкуства, като в днешни дни в него има 10 отделения за колекции от картини, отпечатъци, скулптури, текстил, златарски изделия, керамика, порцелан, брони, мебели и гоблени.
Вечерта ще си спретнем един грандиозен купон до ранните часове на нощта, като ще посетим някой от най-добрите барове и дискотеки в града.
Нощувка в хотел 3*

Ден 5: 01.11.2020 г.
Свободно време до обяд, когато ще освободим хотела и ще се отправим към летището за обратния ни полет до София. Излитаме от Краков в 15:00 ч. с полет през Виена и очаквано време за кацане в София малко след 20.00 ч.

ЦЕНА: 990.00 лева

Цената включва:
✔️ Трансфер летище-хотел-летище;
✔️ 4 нощувки в хотел 3*;
✔️ Вход за музея „Фабриката на Шиндлер“;
✔️ Обиколка на музея с гид на английски език (около 2.30 ч., в група);
✔️ Вечеря в ресторант-музей и фолклорна шоу програма;
✔️ 3 ястия по време на фолклорната програма;
✔️ Трансфер Краков-Аушвиц-Биркенау-Краков;
✔️ Вход за Аушвиц и Биркенау;
✔️ Обиколка на лагерите с гид на английски език (около 6.00 часа, в група);
✔️ Трансфер Краков – мина „Величка“;
✔️ Вход за мината;
✔️ Обиколка на мината с гид на английски (около 3.00 часа, в група);
✔️ Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000.00 евро;
✔️ Представител на Adventure Team Bulgaria по време на престоя на групата в Краков;
✔️ Заснемане на цялото пътуване в Краков с екшън камера;

Цената не включва:
❌ Самолетен билет София-Краков-София (около 280.00 лева с 8 кг. салонен багаж);
❌ Храна освен упоменатата като включена;
❌ Входове за музеи и атракции освен упоменатите като включени;
❌ Лични разходи.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА:
Капаро в размер на 190.00 лева в срок от 5 дни от датата на регистрация. Останалата сума се заплаща на 3 части до 01.10.2020 г. 

НАСТАНЯВАНЕ:
Хотел 3*, 4 двойни стаи и една четворна.

Програматаа се осъществява при минимум 8 участника.

ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!