fbpx

Хижа Мазалат, връх Голям Кадемлия и Пеещите скали

Хижа Мазалат, връх Голям Кадемлия и Пеещите скали

Тази седмица сме отново в любимата ни Стара планина и Национален парк Централен Балкан.

Загряваме за грандиозното изкачване на връх Ботев с прехода ни до втория по височина връх на Стара планина – Голям Кадемлия (2275.4 метра). Като своеобразна база на нашия воаяж ще ни служи обявената за „Хижа на годината“ през 2015 г. хижа Мазалат. Построена през 1935 г. на главното било, хижата „гледа“ към отделения южен масив Триглав, включващ върховете Голям Кадемлия, Малък Кадемлия (2225.7 метра) и Пиргос (2195.2 метра). Едно от основните й предимства е, че разполага с вътрешни тоалетни и бани с топла вода. Чистите и топли стаи, гостоприемните хижари и най-вкусните чорби на света са нищо пред това, да изпиеш сутрешното си кафе в компанията на една от най-впечатляващите гледки на света…

Резерватът Пеещи скали е друга наша цел. Името му е свързано със скалите, които се намират на територията на резервата и при силен вятър генерират истинска и неповторима по своя характер симфония от природни звуци… Животинското разнообразие в парка е изключително голямо и могат да бъдат видени кафява мечка (ай по-добре не), благородни елени, сърни, диви кози, скален орел и много други.

ПРОГРАМА:

Ден 1: 11.05.2019 г.
• 08.00 ч. – събиране на групата на паркинга пред Сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване в посока Габрово.
След около 3.30 часа ще пристигнем на изходната ни точка по маршрута, от където ще започнем изкачването ни към високопланинската хижа Мазалат. Мятаме раниците на гръб и се понасяме нагоре. Ще достигнем хижата в ранния следобед, ще похапнем пребогато и ще разпуснем с биричка в ръка в компанията на най-впечатляващите гледки на света…

Нощувка в хижата

Ден 2: 12.05.2019 г.
Ставаме рано и закусваме добре. Днес ни очаква изключително вълнуващ ден. Първата ни цел е достигането до резерват Пеещите скали, където ако имаме късмета да духа вятър ще станем свидетели на истински феномен. Повярвайте ни, такава симфония от звуци може да се чуе само тук. Оставяме скалите зад нас и продължаваме напред към втория по височина връх на Стара планина – Голям Кадемлия. Ще имаме достатъчно време да се насладим на приказните гледки от гордото му чело, след което бавно и с песен на уста (стига да не сме срещнали мечката, тогава ще е бързо и без песен) слизаме последователно към хижата и от там до началната ни точка на маршрута.

ЦЕНА:

– С организиран транспорт: 125,00 лeва;
– Със собствен транспорт: 105.00 лева;

Цената включва:
– Организационна такса;
– Транспорт (Според опцията);
– Нощувка на хижа Мазалат;
– Планинска застраховка.

Цената не включва:

– Транспорт (Според опцията);
– Храна;
– Разходи от личен характер.

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:

Удобни обувки с хубав грайфер;
Дъждобран (Препоръчително);
Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА:
Капаро в размер на 45.00 лева

ЗА КОНТАКТИ:

тел. 0893000007
e-mail: adventureteambg@gmail.com
Лично съобщение на фейсбук страницата ни

След регистрацията си ще получите e-mail с всички необходими детайли за потвърждението й.

Резервирай!