fbpx

Тетевен – водопад Скока, връх Петрахиля и Гложенският манастир

Тетевен – водопад Скока, връх Петрахиля и Гложенският манастир

„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България…“
Иван Вазов

Разположен в полите на Стара планина, заобиколен от върховете Острич, Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен, Тетевен е един изключително живописен и наситен с история град. По време на нашето еднодневно приключение ще видим едни от най-притегателните забележителности в района – ще се насладим на водопад „Скока“, ще отпочинем на изключително панорамния заслон „Опасния зъб“ и ще изкачим връх Петрахиля – 1179 м. За финал ще посетим и един от  стожерите на Българската православна църква – Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“.

ПРОГРАМА:

Ден 1: 19.05.2019 г.

07.00 ч. – събиране на групата на паркинга пред сектор „А“ на национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване за гр. Тетевен.
Ще започнем нашето приключение с една кратка загрявка до водопад Скока. Прехода ни е около 30-40 минути, като по пътя към водопада можем да спрем да закусим, да си купим различни сувенири и не на последно място от прочутата тетевенска домашна ракия /купувайте смело, после ще я оставите в бусчето и няма да ви се налага да я мъкнете нагоре към върха./ Веднага след водопадите хващаме гората и се отправяме към намиращите се в близост над Тетевен заслон Опасния зъб и връх Петрахиля. Въпреки неголямата си височина /1179 м./ върха е изключително панорамен и от него се откриват невероятни гледки към масивите на Стара Планина, долината на града и околните върхове. На връщане ще направим кратка почивка за обяд на заслон „Опасния зъб“ и се спускаме към града. От тук с транспорта поемаме към село Гложене и разположеният високо над скалите Гложенски манастир. Основан е през XVI век, като архитектурните му планове почти изцяло копират тези на скалните манастири на Атон. Манастирът е и едно от любимите места на Васил Левски, като скривалището му там се пази и до днес.
Ориентировъчно време за отпътуване към София – 18.30 ч.

Фото: Ицо Тепавичаров

ЦЕНА:
Със собствен транспорт 🚗: 50,00 лева (неограничени места)

Цената включва:
✔️ Участие в събитието според обявената програма;
✔️ Планинска застраховка;

Цената не включва:
❌ Транспорт (според опцията);
❌ Лични разходи;

За това приключение /19 май/ останаха места единствено със СОБСТВЕН/СПОДЕЛЕН транспорт!

 НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:

🧗‍♂️ Удобни обувки с хубав грайфер;
🧗‍♂️ Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
🧗‍♂️ Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
🧗‍♂️ Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);
🧗‍♂️ Резервни тениски и чорапи;
🧗‍♂️ Храна: ядки, шоколад, локум, протеинови барчета;
🧗‍♂️ Вода – минимум 1,5 литра;

ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007 Преслав Конов

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

 

Резервирай!