Мароко. Връх Тубкал 4167 м. и огнена Сахара

Мароко. Връх Тубкал 4167 м. и огнена Сахара

Едно изключително екзотично пътуване, в което ще ви отведем от първенеца на Атласките планини и цяла Северна Африка – Връх Тубкал 4167 метра до огнената пустиня Сахара и изпълнения с вълшебство Маракеш. Безспорно най-добрата приключенска комбинация, съчетаваща в себе си трекинги и изкачвания, яздене на камили, нощувка в бивак на берберски номади, културно историческа обиколка на Маракеш и много много фурми.
Връх Тубкал е един от най – лесно достъпните четирихилядници и е подходщ за хора, които са в нормална физическа форма. Не е необходима специална екипировка или нещо различно от нормален пролетен преход в България. По време на трека ни в планината и пустинята Сахара, групата ни ще бъде подпомагана от местен екип включващ английско говорящ планински водач, шофьор, носачи с мулета и готвач. С приготвянето на типични местни деликатеси готвачът на групата ни ще се погрижи за пълното ни изхранване (закуска, обяд и вечеря в планината и закуска и вечеря в пустинята).
Без да губим повече време, насочваме вниманието ви към нашата наистина фантастична и вълнуваща програма…

Ден 1: 14 Септември 2019 г.
15.00 ч. среща на групата на Летище София и полет до Маракеш. В Мароканската столица ще пристигнем късно вечерта. От летището се отправяме към хостел/къща за гости в центъра на града, където ще се настаним и ще отпочинем. Ако имаме пък някой Георги в групата е повече от ясно какво следва… 😊
Нощувка в хостел/къща за гости.

Ден 2: 15 Септември 2019 г.
Ставаме рано, събираме целия багаж и се отправяме към първата част от нашето приключение – връх Тубкал, най-високият връх в Атласките планини и цяла Северна Африка.
С организиран транспорт погеляме към Имлил, изходна точка на изкачването ни. По пътя ни към селото ще преминем през долината Хаоуз и малкото градче Асни. Пристигайки в Имлил ще разпределим багажа като голяма част от него ще оставим в къща за гости, а екипировката нужна ни за планината ще прехвърлим на мулетата, които ще го транспортират нагоре. В компанията на магаренцата и местният ни планински водач започваме нашият трек към лагера ни за нощувка – хижа Тубкал на 3206 метра. Хижата е изключително добре уредена и предлага всички необходими удобства. Пешеходният ни маршрут минава през долината Мизане, първо към село Аремд, а после и покрай храма светилище Сиди Шамаруш. В Аремд ще можем да видим традиционни терасовидни ферми, където от поколения местните берберски селяни обработват тези земи произвеждайки царевица, картофи и орехи. Следобедните часове ще използваме за почивка и разходки около хижата. Залеза пък ще посрещем с чаша чай на покрива на хижата, от където в последствие ще можем да се полюбуваме на безкрайното звездно небе. Ходене за деня около 6 часа.
Нощувка в хижата. При добро време има възможност за нощувка под открито небе, което е едно уникално преживяване…
Изхранване: пълен пансион + минерална вода, кафе, чай

Ден 3: 16 Септември
Ранно ставане и изкачване до първенеца на Атласките планини и цяла Северна Африка – връх Тубкал 4167 метра. При слизането от върха минаваме през хижата да съберем багажа и слизаме обратно до Имлил. Нощувка в хотел/къща за гости.
Ходене за деня около 10 часа.
Изхранване: пълен пансион + минерална вода, кафе, чай

Ден 4: 17 Септември
Ранно ставане, закуска и потегляме към каньона Дадес. Пътят ни минава през високопланинския проход Тизи ен Тичка от където се разкриват впечаляващи панорами. Ще преминем през много берберски селища, а веднага след като достигнем пустинята ще можем да видим множество оазиси и казби – укрепени къщи, в които живеят семейства с техния добитък. По време на пътуването ни ще може да се отбием и до филмовото студио в Оарзазат. След като достигнем каньона Дадес ще можем да направим кратък трек наоколо или пък да релаксираме в хотела. Нощувка в хотел/къща за гости в Дадес.
Пътуване за деня около 5-6 часа.
Изхранване: закуска и вечеря. Обяд на свободна консумация в кино центъра в Оарзатат.

Ден 5: 18 Септември
Закуска в хотела и трансфер до Тодра. Кратка екскурзия по разцепващото атласките планини ждрело с издигащити се до 300 метра хълмове от двете му страни. Тук можем да направим и кратка екскурзия до голям и зелен оазис пълен с громни палми. След обяд се насочваме към пустинния град Мерцуга. Време е да яхваме камилите и заедно с двугърбите ни приятели да се отправим към днешното ни убежище – берберски лагер навътре в пустинята. След около 2 часа яздене на камили пристигаме в лагера където ни очаква фантастична традиционна мароканска вечеря. Ще имаме възможност за избор дали да спим на открито под звездите или в традиционна берберска шатра.
Пътуване за деня около 5-6 часа.
Яздене на камили около 2 часа.
Изхранване: закуска и вечеря. Обяд на свободна консумация.

Ден 6: 19 Септември
Събуждаме се в пустинята, мием си зъбите с пясък, скачаме на камилите и се връщаме обратно към Мерцуга. Тук ще закусим, ще се поосвежим и тръгваме за Аит Бенхадду. Това е древно укрепено селище (казба), в чийто район са снимани някой от най-популярните холивудски филми като „Гладиатор“, „Мумията“, „Лорънс Арабски“ и много други. В компанията на нашият местен водач ще имаме възможност да изследваме и да се разходим в редца сгради наоколо. Нощувка в хотел/къща за гости в близост до Аит Бенхадду.
Пътуване за деня около 5-6 часа.
Изхранване: закуска и вечеря. Обяд на свободна консумация.

Ден 7: 20 Септември
Наспиваме се добре, хапваме и през долината на Оунила се отправяме към Телоует. Това е разпадаща се вече казба (укрепено селище), която някога е била важна търговска спирка. Ще имаме достатъчно време да разгледаме селцето, да обядваме и след това шофирайки обратно по високопланинския проход Тизи ен Тичка ще пристигнем в Маракеш. Свободно време в Маракеш и нощувка в хостел/къща за гости.
Пътуване за деня около 4 часа.
Изхранване: закуска. Обяд и вечеря на свободна консумация в Маракеш.

Ден 8: 21 Септември 2019 г. и Ден 9: 22 Септември 2019 г.
Последните 2 дни от нашето приключение ще прекараме в разглеждане и опознаване на Маракеш и арабската култура. В Маракеш има толкова много забележителности, че не 2 дни, а сигурно 2 седмици няма да ни стигнат да разгледаме всички. Ще посетим площад Джемаа ал Фна – туптящото сърце на града. Жонгльори, танцьори, змиеукротители и щъкащи навсякъде маймунки са само част от очарованието на площада. Ще отидем на пазар в суките – традиционен пазар представляващ безкраен лабиринт от сергии с платове, килими, улична храна, подправки…. Няма да пропуснем да се отбием и до бояджийниците на кожи както и да опитаме местния специалитет – варени охлюви. Разбира се, щ посетим символа ни символите за Маракеш – джамията Кутубия, ще минем през Саадинските гробници и дворците Бади и Бахия, граината на Мажорел, Музея Дар Си Саид
Нощувки в хостел/къща за гости
Изхранване: На свободна консумация.

Ден 10: 23 Май 2019 г.
Ранно ставане, казваме чао на арабската ни приказка и бързаме към летището. Полет до София. С толкова много нови и вълнуващи преживявания, по живо и по здраво се прибираме късния следобяд.

ЦЕНА: 1750.00 лева

Цената включва:
– Всички трансфери;
– Пълен пансион закуска, обяд и вечеря + напитки (вода, чай, кафе) за времето, през което сме в планината (ден 2 и 3);
– Изхранване закуска и вечеря за дните от ден 3 до ден 5. Закуска на ден 6;
– Всички нощувки (хостел/къща за гости в Маракеш, хижа Тупкал в планината, хотели по маршрута от ден 3 до ден 5, автентична берберска шахта);
– Камили за ден 5 и ден 6;
– Англоезичен местен планински водач;
– Персонален готвач за групата ни от ден 2 до ден 6;
– Мулета за пренос на багажа по време на престоя ни в планината;
– Представител на Adventure Team Bulgaria по време на цялата екскурзия;
– Застраховка за пътуване в чужбина на стойност 10 000.00 евро.

Цената не включва:
– Самолетни билети (приблизително 450.00 лева с 10 кг. багаж)
– Храна освен упоменатата по-горе;
– Входни такси за посещаваните туристически обекти през ден 8 и ден 9;
– Разходи за лични нужди.
Минимален брой участници за провеждане на екскурзията – 8
Екскурзията може да се проведе и при 6 или 7 участника след доплащане от по 120.00 лева при шест участника или от по 100.00 лева при седем.

ЗА КОНТАКТИ:
тел. 0893000007
e-mail: adventureteambg@gmail.com
Лично съобщение на фейсбук страницата ни

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!