fbpx

Каньона Матка, връх Кораб и Скопие

Каньона Матка, връх Кораб и Скопие

Майското ни приключение в съседна Македония ни предлага толкова много вълнуващи мигове, толкова много разнообразие, че трудно можем да намерим подходящите думи да опишем всичко. Открехваме съвсем лекичко вратата на предстоящото приключение, като просто ще маркираме някой от интересните ни забавления през тези 3 почивни дни…

Изумрудено зелените води на каньона Матка; Каякинг и разходка с лодка; Тайните на пещерата Врело; Обяд сред мистичните стени на манастира „Свети Никола“, построен високо над каньона, с уникални гледки към устието на реката; Маврово езеро и потопената църква „Свети Никола Летни“, изкачване на връх Кораб – единствения на балканите най-висок връх на две държави – Македония и Албания. За финал ще разгледаме Скопие с модерния център, с паметниците и скулпторите, с грандиозния монумент на Александър Македонски… Ще се разходим и в стария град, където буквално ще се пренесем в друга епоха. Турски кафенета с вкусни баклавички, ресторанти по тротоарите, „мол“-ове до кебапчийниците, занаятчийски ателиета и пазари са само част от колорита на това наистина уникално за съвременните дни място.

ВАЖНО!
Подходящо за участници в нормална физическа форма.

ПРОГРАМА:

Ден 1: 04.05.2019 г.

06.30 ч. Събираме се на паркинга пред сектор А на Национален стадион „Васил Левски“ и отпътуваме за каньона на река Матка в Македония;
10.00 ч. Преход до манастира „Свети Никола“. Разположен е високо на една заравнена тераса на скалите, над десния бряг на езерото Матка. Ще разгледаме манастира, ще запалим по една свещичка и ще обядваме в беседка буквално изнесена в бездната над каньона;
13.30 ч. След почивката и приятния обяд започваме слизане към езерото Матка по кръгов маршрут. Достигаме до изкуствен дървен пристан, от който в стил Робинзон Крузо ще трябва да привлечем вниманието на чакащите на отсрещния бряг лодкари. След като се качим по лодките отплаваме в посока пещерата Врело. Това е една от най-големите подводни пещери в света. Дъното на пещерата, достигнато от полския пещерен водолаз Кшищоф Старнавски се намира на 240 метра в дълбочина и над 800 метра в дължина. В горния край, над езерото има открита и облагородена галерия на пещерата, която ще посетим, а след като излезем от там с лодката ще продължим и до подводния й вход.
14.30 ч. Връщаме се обратно към началната ни точка и продължаваме с приключенските си занимания. Ще имаме свободно време, което всеки може да прекара по различен начин. Някой може да реши да направи пешеходния маршрут по скалната пътека до края на каньона, друг пък да взема каяк и да направи един тур по зелените води на езерото, а трети може просто да релаксира на някоя надвиснала над реката тераса на местно кафене. Задължително обаче всички трябва да опитаме от печената на портативни барбекюта царевица на жар…
17.30 ч. Продължаваме с приключенията, няма спирка… Качваме се на бусчето и се отправяме към курорта Маврово, където е и известното Мавровско езеро. Там се намира и една от 5-те в Европа потопени църкви – храм „Свети Никола Летни“.
20.00 ч. се настаняваме в хотела, вечеряме и лягаме за заслужена почивка.

Ден 2: 05.05.2019 г.

07.30 ч. Ставаме рано, закусваме и приготвяме багажа за предстоящото изкачване на връх Кораб. Със своите 2764 метра това е най-високият връх едновременно и на Македония и на Албания. Целият днешен ден ще е ангажиран от изкачването ни, а приблизителното ни време за връщане в хотела е около 19.00 ч. Ако има някой Георги в групата – да му мисли. нинджите на Adventure Team възпитано ще изчакат да стане 00:00 ч. и тържествата могат да започват. Нощувка в хотел.

Ден 3: 06.05.2019 г.

Наспиваме се добре, почиваме си и малко преди обяд тръгваме към Скопие. Ще имаме достатъчно време да разгледаме всичко интересно в централната част на града. Новата част с паметниците и статуите, някой по известни административни сгради, моста над река Вардар и разбира се стария град. Със своите многобройни турски кафенета, ресторантчета, занаятчийници и пазари стария град е място, което непременно трябва да бъде посетено и разгледано от всеки, който някога е бил в Скопие… Ориентировъчно време за отпътуване към гр. София – 17.30 ч.

ЦЕНА:
– С организиран транспорт: 285,00 лeва;
– Със собствен транспорт: 255.00 лева;

Цената включва:
– Транспорт София – Скопие – Маврово – София (Според опцията);
– Две нощувки със закуски в хотел 3*. Настаняване в двойни/тройни стаи/апартаменти;
– Лодка по каньона на езерото Матка и вход в пещерата Врело;
– Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:
– Транспорт (Според опцията);
– Наем на каяк;
– Храна освен упоменатата;
– Разходи от личен характер.

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
Удобни обувки с хубав грайфер;
Дъждобран (Препоръчително);
Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА:
Капаро в размер на 65.00 лева

ЗА КОНТАКТИ:
тел. 0893000007
e-mail: adventureteambg@gmail.com
Лично съобщение на фейсбук страницата ни

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!