fbpx

Изкачване на връх Елбрус – 5642 метра до покрива на Европа

Изкачване на връх Елбрус – 5642 метра до покрива на Европа

Време е да погледнем на високо. На мнооого високо. Време е да се отправим към покрива на Европа! Време е да превърнем нашите 5642 метрови мечти в реалност!

ЕЛБРУС!
Най-високия връх в Европа и част от супер престижната колекция на континенталните първенци „Seven Summits”. Връх с вулканичен произход състоящ се от два купулообразни върха – Западен Елбрус 5642 метра (който е и целта на нашата експедиция) и Източен – 5621 метра (който също ще изкачим при добро темпо на групата и подходящи условия). Покрит с вечен лед и сняг от него се спускат цели 22 ледника, най-известният, от които е ледника Азау с дължина над 8 км.
Няма да разтягаме локуми за това колко красиви гледки ще видим по време на изкачването. Няма да обясняваме в подробности колко убийствено божественяшко ще си изкараме, в какви хотели ще спим или каква храна ще ядем. Отиваме, качваме се на покрива на Европа, слизаме долу и слагаме тежките маси за да полеем успеха. Толкова! Караме по същество и минаваме към интересната част…

Две са основните неща, от които зависи успешното ни стъпване на европейския покрив: добрата аклиматизационна програма и хубавото време. За първото сме се погрижили по най-добрия възможен начин, а за второто сме се разбрали с „човека“ от още по-високото…

ВАЖНО!
Експедицията е потвърдена! Остават 2 свободни места!

Подходящо за участници в много добра физическа форма!

АКЦЕНТИ НА ПРОГРАМАТА!
– Оптимална аклиматизационна програма включваща и един „зелен“ ден;
– Достатъчно резервни дни гарантиращи ни максимум възможности за успешна атака;
– Перфектна логистика по отношение на трансфери и нощувки. Нощувки в хотел 3* в ниското (най-голямата категоризация в района);
– Нощувки в базов лагер с перфектно оборудвана кухня с осигурена гас, микровълнова фурна, печка и др.
– Нощувка преди атаката към върха на най-високия лагер (4200 м.);
– Сертификат издаден от местните служби удостоверяващ изкачването на върха;
– В случай, че не използваме всички резервни дни за атаката ще имаме възможност да направим и туристическа програма в Минерални води и района;
– Четири тренировъчни зимни изкачвания в България включени в цената – до върховете Ботев (през хижа Плевен), Мусала от Боровец (без лифта), Мальовица и Руен + допълнителни функционални тренировки на открито.
– През сезон 2019 г. предстоят сериозни административни промени в организацията за изкачване на Монблан и е почти сигурно, че програми за изкачване от България няма да има!!!

Линк: СНИМКИ ОТ ИЗКАЧВАНЕТО НИ ПРЕЗ 2018 г.

ПРОГРАМА:

01.07.2019 г. – 18.00 ч. Работна среща/презентация за запознаване с маршрута и неговите особенности. Разбор на предстоящото изкачване, екипировка, програма и въобще – разговори за всичко, което е необходимо да се знае преди отпътуването ни за Кабардино-Балгария, Кавказ.

Ден 1: 21.07.2019 г.
06.00 ч. – събиране на групата на паркинга пред Сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване с организиран транспорт за гр. Истанбул, Турция или Солун, Гърция. С наближаване на събитието ще избрем една от двете опции за изходно летище с оглед максимално удобство за пътуване.

Ден 2
Кацаме на руска територия, хапваме нещо набързо и с нашите кавказки приятели, които ще ни чакат на летището се отправяме към Терскол и Азау – изходен пункт за предстоящото изкачване. Ранно настаняване в хотела, закуска и почивка.
Днес ще почиваме, ще се аклиматизираме, ще се разходим до Терскол и ще оформим всички документи по пребиваването ни в Кавказ и планината. Регистрации, разрешителни за изкачването, сертификати, купуване на SIM карта на местен мобилен оператор и др.
Вечеря и нощувка в хотела в Азау.

Ден 3
Аклиматизация – качваме се с лифт до станция Гарабаши на 3780 метра. Вдигаме нивото и правим пешеходен преход до изгорелия през 1996 г. заслон „Приют 11“ на 4200 метра. Ще използваме прехода освен за по-добрата ни аклиматизация и за упражнения за подобряване на синхрона ни при ходене в свръзка. Слизаме обратно до станция Гарабаши където ще останем максимално дълго преди да хванем лифта и отново да слезем в Азау.
Ще използваме днешното качване и за изнасяне на храна, вода, провизии и част от алпийското ни оборудване до базовия лагер. Вечеря и нощувка в хотела в Азау.

Ден 4
Време е за екшън! Напускаме хотела и отново с лифта се отправяме нагоре към станция Гарабаши. Настаняваме се в своеобразния ни базов лагер наречен Приют Елбрус разположен на 3780 метра. (настаняването е в стаи с по 8 легла). В приюта има електричество, има кухня, барбекю и микровълнова печка. Със sim карта на местни руски оператори дори се хваща 3g интернет на места.
Ранния следобяд излизаме за аклиматизационен тур като целта ни днес ще е „Скалите на Пастухов“ представляващи застинали образувания от лава на 4700 м. Слизаме обратно до базовия ни лагер на 3780 м. Вечерта за малко разнообразие можем да ви предадем няколко урока по белот…
Нощувка на базов лагер.

Ден 5
Днес е последния ден от аклиматизационната ни програма. За да спестим сили и време, които ще ни трябват за атаката, днес ще се повозим на….. супер мощни моторни шейни. С тях ще се качим до „Скалите на Пастухов“ на 4700 м. от където продължаваме пеша до кота 5100 м.! Слизаме бързо надолу към базовия лагер, събираме багажа и хващаме лифта чак до Азау. Време е за „зеления“ ни ден. Ще си починем максимално много и ще възстановим сили за предстоящата атака.
Вечеря и нощувка в хотела в Азау.

Ден 6
Ставаме нормално, закусваме, почиваме си и възстановяваме. Днес към обяд ще се качим на преден базов лагер на 4200 м. където ще прекараме целия ден в почивка и подготовка за предстоящата атака.

Ден 7
Атака! Ранно ставане (около 02.00 ч.) хапване и подготовка за излизане към върха. С ратрак или моторни шейни се качваме до „Скалите на Пастухов„ на 4700 м. От тук започваме същинското изкачване към върха. При желание на групата и показани добри резултати при аклиматизационните изкачвания можем да не ползваме ратрак и да направим класическа атака с изходна точка 4200. При атака от 4700 очакванията са за общо времетраене на прехода около 10 часа, а при такава от 4200 – около 14 часа.
В случай на успешно изкачване, и разбира се в случай, че имаме достатъчно сили и време можем да преценим да слизаме направо надолу към Азау за нощувка в хотела.
Нощувка в Азау или на Преден базов лагер.

Ден 8
Вариант А: Резервен ден за атака. В случай, че атаката предходния ден е била неуспешна атакуваме отново. В този сценарии след втория ни опит за атака слизаме до Азау.
Вариант Б: При успешна атака предходния ден можем да си правим каквото си искаме. Време е да отваряме шампанското и да започваме празника…
В случай, че сме успели с първата атака можем да решим и да тръгнем директно към Минерални води, където ще имаме достатъчно време да разгледаме близо тристахилядния град.
Нощувка в хотел в Азау/Минерални води.

Ден 9
Свободен ден за почивки и разходки или втори резервен ден за атака.

Ден 10
Полет до Истанбул/Солун с оглед избора на изходящо летище.

ДАТИ И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:
21/30.07.2019 г. – Русия, Кавказ, Кабардино-Балкария, Елбрус

ЦЕНА:
– 2550.00 лева (при трима участника)

Цената включва:
– Транспорт от София до изходящото летище (Истанбул/Солун) и обратно.
– Всички трансфери, лифтове и таксита до слизането ни от върха;
– Всички нощувки в Азау и Минерални води (преди и след слизането от върха);
– Всички нощувки в базов и преден базов лагер по време на престоя ни в планината;
– Моторна шейна за аклиматизационното ни излизане през ден 5 от програмата;
– Руска виза и формалностите по нейното издаване.
– Застраховка за пътуване в чужбина с покритие 30 000 евро.
– За участници платили капаро до 31.12.2018 г., четири тренировъчни зимни изкачвания до върховете Ботев (през хижа Плевен), Мусала от Боровец (без лифта), Мальовица и Руен.

Цената не включва:
– Самолетен билет до Минералние води (около 200.00 евро с 20 кг. чекиран и 8 кг. ръчен багаж)
– Ратрак/Моторна шейна за качване до „Скалите на Пастухов“ в деня на атаката (около 80.00 евро на човек).
– Храна.
– Лични разходи.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
– Котки (автоматични или полуавтоматични – според обувките);
– Пикел;
– Седалка;
– Обувки с жлебове за автоматични или полуавтоматични котки;
– Туристически зимен панталон;
– Горно и долно термобельо;
– Полари;
– Пухенка;
– Мембрана/Ветроустойчиво яке;
– Ръкавици – минимум 2 чифта (един с 5 пръста и 1 лапи);
– Гети;
– Челник и резервни батерии;
– Щеки;
– Раница – 40/45 литра;
– Термос;
– Очила;
– Маска (тип скиорска, с вентилация);
– Лекарства от първа необходимост;

Ще съдействаме максимално за набиране и осигуряване на алпийската екипировка. Има много възможности за наемане на екипировка включително на място в Терскол.

ЗА КОНТАКТИ:
тел. 0893000007
e-mail: adventureteambg@gmail.com
Лично съобщение на фейсбук страницата ни

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!