fbpx

Еверест – базов лагер. Изкачване на Айлънд Пик

Еверест – базов лагер. Изкачване на Айлънд Пик

Джомолунгма: „Богинята – майка на Вселената“

Дали някога ще се качим на покрива на света – не знаем, но все някой ден ще опитаме.
Със сигурност обаче знаем, че ще го видим…
ЕВЕРЕСТ – Върхът на върховете със своите 8848 метра великолепие…
Ще бъдем там, ще застанем под величествените стени на гиганта и тихичко ще си мечтаем…

Е, разбира се няма само да мечтаем. Не сме отишли да прекараме 20 дни в Непал само за да въздишаме по връх, на който така или иначе ще се пробваме някой ден…
Отиваме както да се запознаем с гиганта отблизо, така и да изкачим доста популярният и престижен връх Айлънд Пик – 6189 метра.

ВАЖНО!

 • Оптимален аклиматизационен план;
 • Най-доброто време за провеждане на експедицията;
 • Подходящо за авантюристи в добра физическа форма. Не е необходим предишен опит с изкачване на високи върхове;
 • Най-добрата школа преди излизане към големите хималайски върхове. (Програмата се препоръчва като подготовка за изкачвания дори на върхове като Монблан и Елбрус.);
 • 12 трекинга;
 • Изкачване на връх Айлънд Пик 6189 метра в стил и с препятствия напълно наподобяващи изкачването на хималайските осемхилядници;
 • Възможно най-добрата организация по отношение на настаняване, нощуване и хранене. Осигурени са всички пълни хранения по време на престоя ни в планината;
 • Носачи (шерпи), водачи (сердари), готвачи и друг помощен персонал по време на целия ни престой в Непал;
 • Всички вътрешни трансфери и полети;

Минимум участници: 1
Максимум участници: 4

ОТБЕЛЕЖИ СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

За най-актуалната информация (прогноза за времето, за оставащи свободни места) свързана с провеждане на програмата, моля отбележете се като Имам интерес/Ще присъствам в самото събитие във Фейсбук. Поканете приятелите си като споделите това приключение с тях.

ДАТА И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:

от 29 Април до 17 Май 2019 г.* – Непал, Хималаи
*възможна е корекция в датата от няколко дни (според полетите и заетостта на местната подпомагаща експедицията фирма)

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

ДЕН 1: 28.04.2019 г. Отпътуване от София.
Сборен пункт на групата на Летище София. Полет София – Истанбул – Катманду. Имаме около 6 часа свободно време за разходки в Истанбул. Вечерен/нощен полет до Непал. Пристигане в Катманду около 07.00 ч. сутринта на 29.04.2018 г.

ДЕН 2: Пристигтане в Катманду
На летището оправяме всички документални формалности по престоя ни в Непал. Срещаме се с представител на партньорската ни фирма и потегляме към хотела в Катманду. Настаняваме се и отпочиваме след дългия полет. Свободно време за разходки и разглеждане на Катманду. Богата вечеря за „Добре дошли“ организирана от нашите местни партньори с традиционна непалска кухня. Нощувка в хотела.
Изхранване: Вечеря

ДЕН 3: Подготовка за експедицията
Закуска в хотела. Отскачаме до офиса на местния ни партньор. За собствениците на местните агенции е въпрос на голям престиж да се запознаят лично със своите клиенти. Местните водачи ще проверят екипировката ни за да се уверят, че всичко с нея е наред и отговаря на изискванията за предстоящата експедиция. Подробен инструктаж (на английски) от главния водач. Ще получим подробна информация за това какво ни предстои и какво можем да очакваме от следващите дни в планината. Остатъка от деня можем да използваме за набавянето на някой провизии, доокомплектоване на екипировката, свободно време и разходки. Нощувка в хотела.
Изхранване: Закуска

ДЕН 4: Полет до Лукла и трек до Пхакинг (2652 м.)
Закуска в хотела. Вътрешните полети до Лукла се изпълняват с малки самолетчета и са суууупер забавно приключение. Очаква ни един от най-красивите въздушни маршрути в света. По време на полета ще се наситим на спиращи дъха гледки над зелени и бели планини.
Кацането… Летище Тензинг-Хилари в Лукла се намира на хълм заобиколен от много високи планини… Адреналин от където и да го погледнеш. На летището се срещаме с останалите членове от нашата експедиция – носачи, готвачи и друг помощен персонал. Багажа се опакова, претегля и разпределя се между шерпите. Предстои ни 4 часов трек до Пхакинг. Нощувка.
Активности за деня: 45 минути полет, 4 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 5: Трек от Пхакинг до Намче Базар (3440 м.)
Движим се по поречието на река Дуд Коши (Млечната река) през борови гори. След около час достигаме подножието на високия 6608 метра връх Тамсерку. При ясно време от тук се вижда Еверест, който се подава иззад Лхотце. Продължаваме с трека докато достигнем до входа на националния парк Сагарматха в Намче Базар. Това е официалният „вход“ към Еверест и основен търговски център в региона. По време на днешния трек ще минем през 5 окачени моста последният, от които – „Хилари Бридж“ е и най-високият окачен мост в Непал. Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 6: Намче Базар (3440 м.). Аклиматизационен ден
Ден за аклиматизация и почивка в Намче Базар. Ще се разходим до световно известния хотел Everest View от където ще се насладим на уникален изглед към могъщия гигант. На връщане ще посетим местния музей, съдържащ експонати, представящи местната флора и фауна, както и историята на района около връх Еверест. Има възможност да се разходим до не много близкото село Кумджунг известно като родното място на Йети. Тук е и училището построено от първопокорителя на Еверест – Едмънд Хилъри и манастира „Кумюнг“ (известен с името Йети). Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: кратки разходки в Намче Базар / опция – 6 часа трек до Кумджунг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 7: Трекинг от Намче Базар до Тенгбоче (3870 м.)
В Тенгбоче се намира известният едноименен манастир, който е и най-големият манастир в района на Еверест. Конструиран е така, че от него има 360 градусов изглед към Хималаите, включително към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Манастира по принцип отваря към 15.00 ч. и ако имаме късмет можем да станем свидетели на някой местен ритуал. Нощувка в Тенгбоче.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 8: Трекинг от Тенгбоче до Периче (4200 м.)
Продължаваме с аклиматизационната програма като днешния ден ще направим лесен преход до Периче. Пътя ми минава през едно типично шерпско село – Пангбоче. Преминаваме през няколко долини преди да достигнем до Периче – живописно село разположено на брега на реката. Тук се намира и една от хиликоптерните площадки за аварийни спасявания в района на Еверест. Увеличаването на надморската височина се усеща и по ставащият все по сух ландшафт. Нощувка в Периче.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 9: Трекинг от Периче до Лобуче (4930 м.)
Днес ще се изкачим по стръмните склонове към легендарния ледопад Кхумбу. По пътя ни ще срещнем много камъни с молитвени флагчета, използвани като паметни плочи за загиналите на Еверест алпинисти. Най – известните сред тях са на Скот Фишер – американски алпинист и Бабу Чери Шерпа. Маршрутът ни продължава право към ледопада Кхумбу докато се озовем пред няколко величествени върха обградили Лобуче – Кхумбутсе, Лингтрен, Пумори и Махалангур Химал. Нощувка в Лобуче.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 10: БАЗОВ ЛАГЕР ЕВЕРЕСТ! Трекинг от Лобуче до Горак Шеп (5170 м.) и посещение на Базов лагер Еверест (5364)
Лобуче е последната урбанизирана територия към подхода до Еверест. От тук нагоре са само хората и планината, край на цивилизацията 😉
Преходите ни започват да стават една идея по-трудни заради голямата надморска височина и разредения въздух. На практика ще се намираме на по-голяма височина от връх Монблан и само на 300 метра под височината на Европейският континентален първенец Елбрус…
Преди да достигнем до базовия лагер на Еверест преминаваме през скалисти дюни, морени и потоци. Достигайки до базовия лагер ще се озовем в поле от сива, камениста пустош на фона, на която се открояват пъстроцветните палатки на алпинистите тръгнали към върха. Приблизително по това време за атака към Еверест трябва да се готви и българският топ алпинист Боян Петров. Кой знае, светът е малък…. може да го срещнем там и да изпием по чаша чай в подножието на Върхът на върховете…
Базовият лагер е и последната точка, до която свободно се допускат хора, които нямат разрешително за изкачване на върха. От тук нагоре играта става коренно различна. След посещението ни в лагера се връщаме в Горак Шеп за почивка и обилна вечеря. Нощувка в Горак Шеп.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 11: Трекинг от Горак Шеп до Кала Патар (5545 м.) и слизане до Лобуче (4940 м.)
Ранно ставане и тренировъчен нощен трекинг към Кала Патар. Температурите през ноща са около -12/-14 градуса… и това е при положение, че няма вятър. В общи линии вече сме в голямата игра и започваме да усещаме истинската сила на планината. Нощния екшън и студеното време определено си струват цената. Голямата награда при достигането ни до Кала Патар е най-добрата 360 градусова панорама в Непал и едно от най-добрите места за наблюдение на връх Еверест. Слизаме обратно до Лобуче за почивка и обилна вечеря.
Нощувка в Лобуче.
Активности за деня: 8 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 12: Трекинг от Лобуче до Конгма Ла базов лагер (5535 м.) и слизане до Чукунг (4730 м.)
След обилна закуска препускаме през ледника Кхумбу до базовия лагер Конгма Ла. След сериозното ни изкачване до Конгма Ла започваме постепенно спускане през долината Имджа Кола до лятното шерпско селце Чукунг. Това е последната ни точка преди да се отправим по маршрута за връх Айлънд Пик. Извършваме подробна проверка на инвентара и екипировката, похапваме богато и се наспиваме добре. Време е да се концентрираме върху основната ни цел в Хималаите – изкачването на връх Айлънд Пик. Нощувка в Чукунг.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 13: Трекинг от Чукунг до Базов лагер на Айлънд Пик (5200 м.)
Трекът към базовия лагер е по доста стръмна пътека. Първо се изкачваме на Юг, след което тръгваме на Изток към главната линия на долината. Минаваме през един от ледниците на Лхотце за да достигнем под южната стена на Айлънд Пик където се намира и базовия лагер. Нощувка в базовия лагер.
Активности за деня: 4.3 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 14: Базов лагер Айлънд Пик (5200 м.). Обучение и тренировка за изкачването.
Под ръководството на нашите местни водачи ще проведем обучение и тренировки на техники за катерене, ходене в свръзки, използването на въжетата и парапетите, използването на инвентара по време на изкачването– ледени лапи, пикел, седалка, котки и др. Остатъка от деня можем да прекараме в разходки около базовия лагер или в активна почивка преди изкачването на шестхилядника. Нощувка в базовия лагер.
Активности за деня: Обучения и тренировки.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 15: ИЗКАЧВАНЕ НА АЙЛЪНД ПИК (6189 м.) и връщане до базов лагер.
Големия ден дойде. Ставаме рано и излизаме в атака към върха в полунощ. По време на изкачването ни ще преминем по скален кулоар, ще имаме малки участъще с катерене от ниска категория и щурмуваме върха през реброто. На определени участъци ще фиксираме въжета/парапети, за които ще се закачим, а други участъци ще преминаваме във френска свръзка. По маршрута ни има и две новообразувани цепнатини, които ще преминем с фиксирани стълби и опънати въжета за парапети. С две думи – ще направим класическо изкачване в Хималаите, много подобно на изкачванията, които правят световните алпинисти по осемхилядниците на планетата. Наученото и преживяното по време на това изкачване ще ни даде безкрайно ценни знания и умения, които ще са ни нужни за всяка експедиция в планина по-висока от 4000 метра. След успешното достигане до върха се спускаме обратно към базовия лагер. Време е тържествата да започват…
Нощувка в базов лагер Айлънд Пик.
Активности за деня: Атака до върха и слизане до базов лагер: 10-12 часа
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 16: Трекинг от базов лагер Айлънд Пик до Пангбоче (3985 м.)
Отпочинали и добре закусили започваме слизане надолу. Предстоят ни 3 дни много приятни трекинги до слизането ни в Лукла. През днешния ден ще преминем през красивите селца Шерпа, Оршо и Шомаре за да достигнем до Пангбоче на 3985 м. Пангбоче е голямо (за местните стандарти) и много живописно село, заобиколено от Еверест на Север, Ама Даблан, Тамсерку и Кангтайга на Изток и Конгде на Юг. Покрай селото преминава и реката Имджа Тсе.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 17: Трекинг от Пангбоче до Намче Базар (3440 м.)
Продължаваме слизането надолу. Спускаме се надолу през боровите гори до Тенгбоче. В самото Тенгбоче може да се отбием до едноименния манастир обитаван само от монахини. По въжен мост прекосяваме реката Дуд Коши и продължаваме надолу по устието на реката. Докато минаваме през гората можем да срещнем диви кози, снежни леопарди (които май е по-добре да не срещаме) или пък пъстроцветни фазани. Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 18: Трекинг от Намче Базар до Лукла (2800 м.)
В последния ни трекинг ден от нашето хималайско пътешествие продължаваме да губим денивилация по стръмна и камениста пътека. След като пресечем поредните въжени мостове над бурно течащата Дуд Коши и нейните притоци пътеката става по равна и приятна. Нощувка в Лукла.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 19: Полет от Лукла до Катманду
След дългото ни планинско пътешествие хващаме ранен полет до Катманду. Свободно време, почивка, време за разходки и купуване на сувенири. Прощална вечеря организирана от нашите домакини. Нощувка в Катманду.
Активности за деня: почивен ден
Изхранване: Закуска и вечеря.

ДЕН 20: Полет от Катманду до Истанбул и от там за София
Трансфер до летището. По пътя на връщане не ни остава нищо друго освен да започнем да плануваме завръщането си в тази невероятна страна.

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването е в хотел 3* при пристигане и преди отпътуване от Непал. По време на престоя ни в планината настаняването е в палаткови лагери. (изграждат се и се пренасят от шерпите)

ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:

 • Котки (автоматични)
 • Пикел
 • Седалка
 • Двойни обувки с жлебове за автоматични котки
 • Туристически зимен панталон
 • Горно и долно термобельо
 • Полари.
 • Пухенка
 • Мембрана/Ветроустойчиво яке
 • Ръкавици – минимум 2 чифта (един с 5 пръста и 1 лапи)
 • Гети
 • Челник и резервни батерии
 • Щеки
 • Раница – 40/45 литра
 • Термос
 • Очила
 • Маска (тип скиорска, с вентилация)
 • Лекарства от първа необходимост

ЦЕНА

8250.00 лева

Цената включва:

 • Всички трансфери в Катманду, Непал;
 • нощувки в хотел 3* при пристигането в Катманду, Непал;
 • Кухня/Чайна по време на целия престой в планината. Готвачи по време на експедицията;
 • Всички хранения по време на престоя в планината – закуски, обяди, вечери;
 • 2 официални вечери, при пристигане и при заминаване от Непал;
 • Вътрешен полет Катманду – Лукла – Катманду;
 • Англоезичен водач/сердар;
 • Носачи на багажа – шерпи;
 • Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др.;
 • Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни;
 • Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията;
 • Всички държавни местни данъци и такси, включително непалска виза;
 • Туристическа застраховка за пътуване в чужбина с покритие 30 000 долара.

Цената не включва:

 • Самолетен билет София – Катманду- София (около 1000.00 лева);
 • Пренасяне на допълнителен багаж по време на експедицията. По около 2 долара на килограм на ден, за всеки килограм багаж над допустимите 15 кг.;
 • Допълнителни нощувки в Катманду ако такива се налагат;
 • Застраховка за хеликоптерно спасяване за времето, през което сме в планината (около 200.00 долара);
 • Лични разходи;
 • Бакшиши за шерпите.

 

За да резервирате своето място в събитието, моля отидете на таб РЕЗЕРВАЦИЯ от менюто по-горе.

ВАЖНО!

 • Оптимален аклиматизационен план;
 • Най-доброто време за провеждане на експедицията;
 • Подходящо за авантюристи в добра физическа форма. Не е необходим предишен опит с изкачване на високи върхове;
 • Най-добрата школа преди излизане към големите хималайски върхове. (Програмата се препоръчва като подготовка за изкачвания дори на върхове като Монблан и Елбрус.);
 • 12 трекинга;
 • Изкачване на връх Айлънд Пик 6189 метра в стил и с препятствия напълно наподобяващи изкачването на хималайските осемхилядници;
 • Възможно най-добрата организация по отношение на настаняване, нощуване и хранене. Осигурени са всички пълни хранения по време на престоя ни в планината;
 • Носачи (шерпи), водачи (сердари), готвачи и друг помощен персонал по време на целия ни престой в Непал;
 • Всички вътрешни трансфери и полети;

Минимум участници: 1
Максимум участници: 4

ОТБЕЛЕЖИ СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

За най-актуалната информация (прогноза за времето, за оставащи свободни места) свързана с провеждане на програмата, моля отбележете се като Имам интерес/Ще присъствам в самото събитие във Фейсбук. Поканете приятелите си като споделите това приключение с тях.

ДАТА И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:

от 29 Април до 17 Май 2019 г.* – Непал, Хималаи
*възможна е корекция в датата от няколко дни (според полетите и заетостта на местната подпомагаща експедицията фирма)

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

ДЕН 1: 28.04.2019 г. Отпътуване от София.
Сборен пункт на групата на Летище София. Полет София – Истанбул – Катманду. Имаме около 6 часа свободно време за разходки в Истанбул. Вечерен/нощен полет до Непал. Пристигане в Катманду около 07.00 ч. сутринта на 29.04.2018 г.

ДЕН 2: Пристигтане в Катманду
На летището оправяме всички документални формалности по престоя ни в Непал. Срещаме се с представител на партньорската ни фирма и потегляме към хотела в Катманду. Настаняваме се и отпочиваме след дългия полет. Свободно време за разходки и разглеждане на Катманду. Богата вечеря за „Добре дошли“ организирана от нашите местни партньори с традиционна непалска кухня. Нощувка в хотела.
Изхранване: Вечеря

ДЕН 3: Подготовка за експедицията
Закуска в хотела. Отскачаме до офиса на местния ни партньор. За собствениците на местните агенции е въпрос на голям престиж да се запознаят лично със своите клиенти. Местните водачи ще проверят екипировката ни за да се уверят, че всичко с нея е наред и отговаря на изискванията за предстоящата експедиция. Подробен инструктаж (на английски) от главния водач. Ще получим подробна информация за това какво ни предстои и какво можем да очакваме от следващите дни в планината. Остатъка от деня можем да използваме за набавянето на някой провизии, доокомплектоване на екипировката, свободно време и разходки. Нощувка в хотела.
Изхранване: Закуска

ДЕН 4: Полет до Лукла и трек до Пхакинг (2652 м.)
Закуска в хотела. Вътрешните полети до Лукла се изпълняват с малки самолетчета и са суууупер забавно приключение. Очаква ни един от най-красивите въздушни маршрути в света. По време на полета ще се наситим на спиращи дъха гледки над зелени и бели планини.
Кацането… Летище Тензинг-Хилари в Лукла се намира на хълм заобиколен от много високи планини… Адреналин от където и да го погледнеш. На летището се срещаме с останалите членове от нашата експедиция – носачи, готвачи и друг помощен персонал. Багажа се опакова, претегля и разпределя се между шерпите. Предстои ни 4 часов трек до Пхакинг. Нощувка.
Активности за деня: 45 минути полет, 4 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 5: Трек от Пхакинг до Намче Базар (3440 м.)
Движим се по поречието на река Дуд Коши (Млечната река) през борови гори. След около час достигаме подножието на високия 6608 метра връх Тамсерку. При ясно време от тук се вижда Еверест, който се подава иззад Лхотце. Продължаваме с трека докато достигнем до входа на националния парк Сагарматха в Намче Базар. Това е официалният „вход“ към Еверест и основен търговски център в региона. По време на днешния трек ще минем през 5 окачени моста последният, от които – „Хилари Бридж“ е и най-високият окачен мост в Непал. Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 6: Намче Базар (3440 м.). Аклиматизационен ден
Ден за аклиматизация и почивка в Намче Базар. Ще се разходим до световно известния хотел Everest View от където ще се насладим на уникален изглед към могъщия гигант. На връщане ще посетим местния музей, съдържащ експонати, представящи местната флора и фауна, както и историята на района около връх Еверест. Има възможност да се разходим до не много близкото село Кумджунг известно като родното място на Йети. Тук е и училището построено от първопокорителя на Еверест – Едмънд Хилъри и манастира „Кумюнг“ (известен с името Йети). Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: кратки разходки в Намче Базар / опция – 6 часа трек до Кумджунг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 7: Трекинг от Намче Базар до Тенгбоче (3870 м.)
В Тенгбоче се намира известният едноименен манастир, който е и най-големият манастир в района на Еверест. Конструиран е така, че от него има 360 градусов изглед към Хималаите, включително към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Манастира по принцип отваря към 15.00 ч. и ако имаме късмет можем да станем свидетели на някой местен ритуал. Нощувка в Тенгбоче.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 8: Трекинг от Тенгбоче до Периче (4200 м.)
Продължаваме с аклиматизационната програма като днешния ден ще направим лесен преход до Периче. Пътя ми минава през едно типично шерпско село – Пангбоче. Преминаваме през няколко долини преди да достигнем до Периче – живописно село разположено на брега на реката. Тук се намира и една от хиликоптерните площадки за аварийни спасявания в района на Еверест. Увеличаването на надморската височина се усеща и по ставащият все по сух ландшафт. Нощувка в Периче.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 9: Трекинг от Периче до Лобуче (4930 м.)
Днес ще се изкачим по стръмните склонове към легендарния ледопад Кхумбу. По пътя ни ще срещнем много камъни с молитвени флагчета, използвани като паметни плочи за загиналите на Еверест алпинисти. Най – известните сред тях са на Скот Фишер – американски алпинист и Бабу Чери Шерпа. Маршрутът ни продължава право към ледопада Кхумбу докато се озовем пред няколко величествени върха обградили Лобуче – Кхумбутсе, Лингтрен, Пумори и Махалангур Химал. Нощувка в Лобуче.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 10: БАЗОВ ЛАГЕР ЕВЕРЕСТ! Трекинг от Лобуче до Горак Шеп (5170 м.) и посещение на Базов лагер Еверест (5364)
Лобуче е последната урбанизирана територия към подхода до Еверест. От тук нагоре са само хората и планината, край на цивилизацията 😉
Преходите ни започват да стават една идея по-трудни заради голямата надморска височина и разредения въздух. На практика ще се намираме на по-голяма височина от връх Монблан и само на 300 метра под височината на Европейският континентален първенец Елбрус…
Преди да достигнем до базовия лагер на Еверест преминаваме през скалисти дюни, морени и потоци. Достигайки до базовия лагер ще се озовем в поле от сива, камениста пустош на фона, на която се открояват пъстроцветните палатки на алпинистите тръгнали към върха. Приблизително по това време за атака към Еверест трябва да се готви и българският топ алпинист Боян Петров. Кой знае, светът е малък…. може да го срещнем там и да изпием по чаша чай в подножието на Върхът на върховете…
Базовият лагер е и последната точка, до която свободно се допускат хора, които нямат разрешително за изкачване на върха. От тук нагоре играта става коренно различна. След посещението ни в лагера се връщаме в Горак Шеп за почивка и обилна вечеря. Нощувка в Горак Шеп.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 11: Трекинг от Горак Шеп до Кала Патар (5545 м.) и слизане до Лобуче (4940 м.)
Ранно ставане и тренировъчен нощен трекинг към Кала Патар. Температурите през ноща са около -12/-14 градуса… и това е при положение, че няма вятър. В общи линии вече сме в голямата игра и започваме да усещаме истинската сила на планината. Нощния екшън и студеното време определено си струват цената. Голямата награда при достигането ни до Кала Патар е най-добрата 360 градусова панорама в Непал и едно от най-добрите места за наблюдение на връх Еверест. Слизаме обратно до Лобуче за почивка и обилна вечеря.
Нощувка в Лобуче.
Активности за деня: 8 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 12: Трекинг от Лобуче до Конгма Ла базов лагер (5535 м.) и слизане до Чукунг (4730 м.)
След обилна закуска препускаме през ледника Кхумбу до базовия лагер Конгма Ла. След сериозното ни изкачване до Конгма Ла започваме постепенно спускане през долината Имджа Кола до лятното шерпско селце Чукунг. Това е последната ни точка преди да се отправим по маршрута за връх Айлънд Пик. Извършваме подробна проверка на инвентара и екипировката, похапваме богато и се наспиваме добре. Време е да се концентрираме върху основната ни цел в Хималаите – изкачването на връх Айлънд Пик. Нощувка в Чукунг.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 13: Трекинг от Чукунг до Базов лагер на Айлънд Пик (5200 м.)
Трекът към базовия лагер е по доста стръмна пътека. Първо се изкачваме на Юг, след което тръгваме на Изток към главната линия на долината. Минаваме през един от ледниците на Лхотце за да достигнем под южната стена на Айлънд Пик където се намира и базовия лагер. Нощувка в базовия лагер.
Активности за деня: 4.3 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 14: Базов лагер Айлънд Пик (5200 м.). Обучение и тренировка за изкачването.
Под ръководството на нашите местни водачи ще проведем обучение и тренировки на техники за катерене, ходене в свръзки, използването на въжетата и парапетите, използването на инвентара по време на изкачването– ледени лапи, пикел, седалка, котки и др. Остатъка от деня можем да прекараме в разходки около базовия лагер или в активна почивка преди изкачването на шестхилядника. Нощувка в базовия лагер.
Активности за деня: Обучения и тренировки.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 15: ИЗКАЧВАНЕ НА АЙЛЪНД ПИК (6189 м.) и връщане до базов лагер.
Големия ден дойде. Ставаме рано и излизаме в атака към върха в полунощ. По време на изкачването ни ще преминем по скален кулоар, ще имаме малки участъще с катерене от ниска категория и щурмуваме върха през реброто. На определени участъци ще фиксираме въжета/парапети, за които ще се закачим, а други участъци ще преминаваме във френска свръзка. По маршрута ни има и две новообразувани цепнатини, които ще преминем с фиксирани стълби и опънати въжета за парапети. С две думи – ще направим класическо изкачване в Хималаите, много подобно на изкачванията, които правят световните алпинисти по осемхилядниците на планетата. Наученото и преживяното по време на това изкачване ще ни даде безкрайно ценни знания и умения, които ще са ни нужни за всяка експедиция в планина по-висока от 4000 метра. След успешното достигане до върха се спускаме обратно към базовия лагер. Време е тържествата да започват…
Нощувка в базов лагер Айлънд Пик.
Активности за деня: Атака до върха и слизане до базов лагер: 10-12 часа
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 16: Трекинг от базов лагер Айлънд Пик до Пангбоче (3985 м.)
Отпочинали и добре закусили започваме слизане надолу. Предстоят ни 3 дни много приятни трекинги до слизането ни в Лукла. През днешния ден ще преминем през красивите селца Шерпа, Оршо и Шомаре за да достигнем до Пангбоче на 3985 м. Пангбоче е голямо (за местните стандарти) и много живописно село, заобиколено от Еверест на Север, Ама Даблан, Тамсерку и Кангтайга на Изток и Конгде на Юг. Покрай селото преминава и реката Имджа Тсе.
Активности за деня: 6 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 17: Трекинг от Пангбоче до Намче Базар (3440 м.)
Продължаваме слизането надолу. Спускаме се надолу през боровите гори до Тенгбоче. В самото Тенгбоче може да се отбием до едноименния манастир обитаван само от монахини. По въжен мост прекосяваме реката Дуд Коши и продължаваме надолу по устието на реката. Докато минаваме през гората можем да срещнем диви кози, снежни леопарди (които май е по-добре да не срещаме) или пък пъстроцветни фазани. Нощувка в Намче Базар.
Активности за деня: 5 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 18: Трекинг от Намче Базар до Лукла (2800 м.)
В последния ни трекинг ден от нашето хималайско пътешествие продължаваме да губим денивилация по стръмна и камениста пътека. След като пресечем поредните въжени мостове над бурно течащата Дуд Коши и нейните притоци пътеката става по равна и приятна. Нощувка в Лукла.
Активности за деня: 7 часа трекинг.
Изхранване: Закуска, обяд, вечеря.

ДЕН 19: Полет от Лукла до Катманду
След дългото ни планинско пътешествие хващаме ранен полет до Катманду. Свободно време, почивка, време за разходки и купуване на сувенири. Прощална вечеря организирана от нашите домакини. Нощувка в Катманду.
Активности за деня: почивен ден
Изхранване: Закуска и вечеря.

ДЕН 20: Полет от Катманду до Истанбул и от там за София
Трансфер до летището. По пътя на връщане не ни остава нищо друго освен да започнем да плануваме завръщането си в тази невероятна страна.

 

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването е в хотел 3* при пристигане и преди отпътуване от Непал. По време на престоя ни в планината настаняването е в палаткови лагери. (изграждат се и се пренасят от шерпите)

ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:

 • Котки (автоматични)
 • Пикел
 • Седалка
 • Двойни обувки с жлебове за автоматични котки
 • Туристически зимен панталон
 • Горно и долно термобельо
 • Полари.
 • Пухенка
 • Мембрана/Ветроустойчиво яке
 • Ръкавици – минимум 2 чифта (един с 5 пръста и 1 лапи)
 • Гети
 • Челник и резервни батерии
 • Щеки
 • Раница – 40/45 литра
 • Термос
 • Очила
 • Маска (тип скиорска, с вентилация)
 • Лекарства от първа необходимост

 

ЦЕНА

8250.00 лева

Цената включва:

 • Всички трансфери в Катманду, Непал;
 • нощувки в хотел 3* при пристигането в Катманду, Непал;
 • Кухня/Чайна по време на целия престой в планината. Готвачи по време на експедицията;
 • Всички хранения по време на престоя в планината – закуски, обяди, вечери;
 • 2 официални вечери, при пристигане и при заминаване от Непал;
 • Вътрешен полет Катманду – Лукла – Катманду;
 • Англоезичен водач/сердар;
 • Носачи на багажа – шерпи;
 • Всички разходи за персонала обслужващ експедицията, включително заплата, застраховки, оборудване, самолетни билети и др.;
 • Оформяне и изваждане на всички необходими документи и разрешителни;
 • Необходимата групова екипировка за провеждане на експедицията;
 • Всички държавни местни данъци и такси, включително непалска виза;
 • Туристическа застраховка за пътуване в чужбина с покритие 30 000 долара.

Цената не включва:

 • Самолетен билет София – Катманду- София (около 1000.00 лева);
 • Пренасяне на допълнителен багаж по време на експедицията. По около 2 долара на килограм на ден, за всеки килограм багаж над допустимите 15 кг.;
 • Допълнителни нощувки в Катманду ако такива се налагат;
 • Застраховка за хеликоптерно спасяване за времето, през което сме в планината (около 200.00 долара);
 • Лични разходи;
 • Бакшиши за шерпите.

 

За участие в събитието моля, попълнете регистрационната форма по-долу.
За участие в събитието може да се регистрирате и като ни изпратите лично съобщение на Фейсбук страницата ни.

До 24 часа след регистрацията на посоченият от Вас e-mail ще получите договор за участие в събитието и всички неободими банкови реквизити и срокове за плащане.

Потвърждение на регистрацията: Плащане на капаро в размер на 3500.00 лева плюс сумата необходима за закупуване на самолетния билет (още около 1000.00 лева). Останалата част от сумата може да бъде платена до 31.01.2019 г.
В случай, че провеждането на експедицията не е потвърдено до 31.12.2018 г. поради недостатъчен брой участници, то платените до момента суми се възстановяват в срок от 2 работни дни.

Лице и данни за контакт:
Преслав Конов
adventureteambg@gmail.com
0893000007

Резервирай!