fbpx

Връх Тумба (през Македония). Един връх – три държавни граници

Връх Тумба (през Македония). Един връх – три държавни граници

Случвало ли ви се е някога да бъдете на пресечната точка на три държавни граници? Връх Тумба е сравнително нисък – 1881 м.н.в., но много емблематичен връх. На самата връхна пирамида се пресичат три държавни граници – тези на Северна Македония, Гърция и Република България.
Изкачването до върха е по приятна и лека горска пътека. Денивилацията се преодолява много плавно и не би ни затруднила по никакъв начин. Маршрутът е по почвена пътека и няма камъни и чукари. През цялото време се движим през естествен „тунел“ образуван от короните на дърветата.
Така, преди да стигнем до върха обаче, ни чакат мнооооого други забавления. Преходът ни започва с лека отбивка от основната пътека и достигането до Смоларския водопад. Красиво и романтично място, което си заслужава да се види. След реновирането си, хижа Шарена Чешма определено може да претендира за една от най-добрите хижи в Македония. Храната в хижата е превъзходна. Любезните ни домакине ще се погрижат никой да не остане ни гладен, ни жаден. Разбира се, отделно всеки ще може да си донесе каквото пожелае за хапване и пиене. За кръчмата пък, в която ще хапваме на качване и на слизаме от върха няма да разказвам въобще (не за друго, ами за това, че ще забравите и за връх и за преход и за всичко останало след като опитате от гозбите и скарите, които ще ни чакат там)

Още снимки от изкачванията ни на връх Тумба през Македония можете да видите от тук:

Снимки връх Тумба – Септември 2017 г.

Снимки връх Тумба – Юли 2018 г.

ПРОГРАМА:

Ден 1 – 14.09.2019 г.
08.00 ч. – събиране на групата на паркинга пред Сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване с организиран транспорт за с. Смолари, Македония.
Около обящ ще пристигнем в китното македонско селце Сморали. Ще отпочинем от дългия път и ще хапнем в жестока македонска кръчма, едни от може би най-добрите мръвки на скара, които някога сме опитвали… Веднага след като презаредим батериите стартираме с лек преход до Смоларски водопад, а от там продължаваме към хижа „Шарена Чешма“.
Вечеря край лагерния огън, парти на открито и нощувка в хижата.

Ден 2 – 15.09.2019 г.
Ставаме рано, хапваме вкусно вкусна закуска и се отправяме към единствената на Балканите пресечна точка на три държави – връх Тумба. От върха ще се спуснем обратно до хижата където ще хапнем набързо, събираме останалия багаж и продължаваме надолу към Смолари. Преди да тръгнем към София ще спрем отново в кръчмичката за ранна вечеря и няколко бирички за по-приятен и лек път. Ориентировъчно време за отпътуване към София – 19.00 ч.

ЦЕНА:
150.00 лева

Цената включва:
✔️ Транспорт София – Смолари (Македония) – София;
✔️ 1 нощувка със закуска и вечеря в хижа „Шарена чешма“;
✔️ Участие в прикрючението според обявената програма;
✔️ Планинска застраховка;
✔️ Застраховка за пътуване в чужбина;

Цената не включва:
❌ Храна освен упоменатата по-горе;
❌ Напитки (на изключително ниски цени са);
❌ Други разходи от личен характер.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА:
Капаро в размер на 50.00 лева в срок от 5 дни от датата на регистрация.

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
🧗‍♂️ Валидна лична карта
🧗‍♂️ Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
🧗‍♂️ Дъждобран (Препоръчително);
🧗‍♂️ Дълъг туристически панталон/анцунг/клин
🧗‍♂️ Тениски – поне 3 броя;
🧗‍♂️ Топла връхна дреха полар и/или суитчер;
🧗‍♂️ Ветровка/Яке с качулка;
🧗‍♂️ Щеки (Препоръчително);
ННН
ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007 Преслав Конов

Резервирай!

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.