Връх Вежен и хижа Бенковски (кръгов маршрут)

Връх Вежен и хижа Бенковски (кръгов маршрут)

Очаква ни поредното страхотно приключение в централна Стара Планина и тетевенския балкан.

Изходна точка на поредния ни воаяж ще е китното балканско селце Рибарица. По страхотен и много разнообразен кръгов маршрут ще преминем през хижа Бенковски (където ще нощуваме), а от там на следващия ден ще продължим и към върха. Слизането ни пък е през хижа Вежен, което от своя страна ни дава възможност за една огромна панорамна обиколка без да повтаряме един и същ маршрут. Връх Вежен е висок 2198 м. като от него се открива широка панорама към Средна гора, Рила, Пирин и централното било на Стара планина. Зимите тук са много сурови, с много ниски температури, силен вятър и снежни бури. През зимата снежната покривка достига дебелина до 2 м., като по този начин дава и началото на река Бели вит. Хижа Бенковски, в която ще отседнем се намира в югозападното подножие на връх Ушите. Хижата е с вътрешни санитарни възли, елекрифицирана е и разполага с туристическа столова, кухня и лафка.

ПРОГРАМА

Ден 1: 19.10.2019 г.
08.00 ч. – събиране на групата на паркинга пред Сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ и отпътуване с организиран транспорт за с. Рибарица;
10.30 ч. – ориентировъчен час за пристигане в Рибарица. Тук оставяме бусовете и се отправяме към изходната ни точка. Стартираме прехода си от 570 метра надморска височина, а днешната ни цел – хижа Бенковски, е на цели 1540 метра височина.
16.00 ч. приблизително време за достигане до хижата. Настаняване, почивка, хапване и сладки планински раздумки. По желание на участници в групата може да изкачим и някое близко връхче около хижата.

Ден 2: 20.10.2019 г.
Ставаме рано, оправяме багажа, закусваме набързо и се отправяме към главната ни цел – високият 2198 метра връх Вежен. Част от маршрутът ни към върха минава през Старопланинското конче, което много наподобява на съименника си в Пирин – гаранция за адреналин и незабравимо преживяване. Очакванията са да достигнем до върха около 12.30 – 13.00 ч. Ще си направим кратък пикник за бяд, а уникалните панорами към х. Ехо, върховете Кавладан и Юмрука нантралното било на Стара Планина, както и към Средна Гора, Рила и Пирин ще направят обяда ни повече от фантастичен. Следва слизане към хижа вежен където ще спрем за хапване и кратка почивка. Продължаваме през гората надолу и около 18.00 – 18.30 ч. се очаква да пристигнем на началната ни точка където са и бусчетата. Ориентировъчно време за потегляне към София – около 19.00 ч.

ЦЕНА:
С организиран транспорт 🚌: 105,00 лeва;
Със собствен транспорт 🚗: 95,00 лева.

Цената включва:
✔️ Транспорт;
✔️ 1 нощувка в хижа Бенковски;
✔️ Планинска застраховка;

Цената не включва:
❌ Храна и напитки;
❌ Други разходи от личен характер.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА:
Капаро в размер на 45.00 лева в срок от 5 дни от датата на регистрация.

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
🧗‍♂️ Удобни обувки с хубав грайфер;
🧗‍♂️ Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
🧗‍♂️ Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
🧗‍♂️ Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);
🧗‍♂️ Резервни тениски и чорапи;
🧗‍♂️ Храна: ядки, шоколад, локум, протеинови барчета;
🧗‍♂️ Вода – минимум 1,5 литра;

ЗА КОНТАКТИ:
📧 adventureteambg@gmail.com;
🗣 Лично съобщение на фейсбук страницата ни;
☎️ 0893000007 Преслав Конов

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!