fbpx

Белинташ и Караджов камък, Кралство Мумджидам и Кръстова гора

Белинташ и Караджов камък, Кралство Мумджидам и Кръстова гора

Приказка без край… само така може да се опише предстоящото ни приключение в изгубените Родопи.

Схлупени къщурки с пушещи коминчета, непристъпни и негостоприемни склонове, капризното време на планината. Няма кабели, няма антени, телефоните нямат покритие, електричеството също го няма – тук нищо и никой не бърза, сякаш светът е застинал. Единственият обитател на тази призрачна махала е и нейн крал – живата легенда Тунджер. Ще прекараме около два часа на това място, за да починем, да направим снимки, разбира се – ще бъдем коронясани за крале и кралици на небезисвестният Мумжидамски трон и ще послушаме историите на изконния крал на махалата. Прибираме се към към село Врата и приказната ни къща за кости. Ще хапнем вкусни домашно приготвени манджички и ще разпуснем на по бира край външното басейнче. Кой каза голо нощно къпанеееее?

Сред впечатляващата си природа Родопа крие светилища, окултни храмове и енергийни полета, най-уникалното сред които е триъгълникът Белинташ, Караджов камък, Кръстова гора известни още като камъкът на живота, камъкът на мъртвите души и върхът на Бога. Белинташ е скално плато, което въпреки неголямата си височина от около 1200 м. създава усещането, че сме се изкачили на върха на света.Според учените, тук е направена една от първите астрономически карти, създадена от траките чрез издълбаването в скалите на различни скални ями. В превод Белинташ идва от думите „бели” (диалектно на бял) и „таш” (от турски – камък) и значи бял камък, още камък на познанието, на живота, на позитивната енергия, на всичко добро.

Сякаш в противовес на Белинташ, Караджов камък е заключил в себе си потайнствеността и мълчанието на оня подземен свят, който ни плаши и за който малко говорим. Сред местните Караджов камък е познат като камък на мъртвите души, възприеман е като лош, дори като прокобен камък. Колкото Белинташ е лесно достъпен, приветлив и обгръщащ със спокойствие, толкова Караджов камък е непристъпен и дори леко плашещ. Състои се от два скални зъбера, между които се е загнездил огромен камък. И до днес все още никой не е могъл да даде обяснение как камъкът се е озовал там, както и откъде е дошъл.

Кръстова гора още от едно време е била сочена като опасност за комунистическото мислене. Затова и след налагането на социализма е направен опит мястото да бъде заличено, за да спрат хората да носят у себе си вярата в Бог. Според разказите на местни жители от Мостово на Кръстова гора са изпратени военни, които да премахнат големия кръст от върха. Когато обаче отиват там, кръстът сам започва да се поклаща, а небето се смрачава и те се стъписват. Според твърденията дори най-големите атеисти в този момент повярвали в Бог. Така кръстът останал, а Кръстов връх продължава да бъде онова място между света на живите и света на мъртвите, където слиза Бог, за да срещне вярващите.

Каним ви на едно изпълнено с история и мистика тридневно приключение, което просто няма аналог..

ПРОГРАМА:

Ден 1: 04.05.2019 г.

06.00 ч. Събиране на групата на паркинга пред сектор А на национален стадион „Васил Левски“.
Отправяме се към село Три Могили където ще оставим транспорта и поемаме пеша на около 3 часов преход до призрачната махала Кралство Мумджидам. Ще имаме достатъчно време да разгледаме махалата, да поговорим с крал Тунджер, единственият обитател на това забравено от Бога място и да направим една своеобразната церемония по интронизация. „На вашите заповеди Кралю честити и страховити.“ След като прключим с тази вълшебна приказка се връщаме обратно към бусчето и от там право в село Врата, където ще се настаним в чудна къщичка за гости. Любезните ни домакини ще ни нагостят богато и пребогато, а ние след бърз и освежаващ душ ще се разположим на сладка раздумка край външния басейн. Бански не ви трябват, кралете се къпят голи 🙂

Ден 2: 05.05.2019 г.

Ставаме рано и хапваме вкусна и здравословна закуска. Ще ни трябва доста енергия защото днешния ден е отреден за посещение на пълното с мистика скалното плато Белинташ и феномена Караджов камък. Още от древността хората са смятали Караджов камък за специално място – древните траки са изградили светилище, в което са почитали мъртвите. До днес са запазени изсечени в скалата ямки с религиозно предназначение, както и стъпала, водещи до горната част на масива. Прибираме се отново към село Врата за втората ни нощувка тук.

Ден 3: 06.05.2019 г.

Третият ден на нашето мистично приключение е предвиден за преходи в местността Кръстова гора и изкачването на Кръстов връх. Родопската Света гора както също е известна местността е истинско светилище. Тук са разположени църквата „Покров на пресвета Богородица“, комплекса „12 апостоли“ от 9 параклиса (разположени двустранно на стълбището към връх Кръста с разпятието) и още 3 параклиса след върха – „Св. Йоан Рилски“, „Св. Три светители“ и „Св. Висарион епископ Смолянски“.
Никак не ни се иска, но всяко приключение, било то и най-приказното на света, си има край. След като хапнем на богато в местна проверена механа, стягаме багажа и потегляме обратно към София. Приблизително време за прибиране – около 19.30 ч.

ЦЕНА:
– С организиран транспорт: 235,00 лeва;
– Със собствен транспорт: 205.00 лева;

Цената включва:
– Транспорт (Според опцията);
– Две нощувки със закуски в къща за гости в село Врата. Настаняване в двойни/тройни стаи;
– Планинска застраховка.

Цената не включва:
– Транспорт (Според опцията);
– Храна освен упоменатата;
– Разходи от личен характер.

НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
Удобни обувки с хубав грайфер;
Дъждобран (Препоръчително);
Дълъг туристически панталон/анцуг/клин, къси гащи;
Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем (мин. 30 фактор);

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА:
Капаро в размер на 65.00 лева

ЗА КОНТАКТИ:
тел. 0893000007
e-mail: adventureteambg@gmail.com
Лично съобщение на фейсбук страницата ни

След попълване и изпращане на регистрационната форма ще получите автоматичен мейл с потвърждение на регистрацията и данни за банковите реквизити.

Резервирай!